Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 13:46:41   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Softwarové novinky | Články
 

Testovali jsme kartu diGITALlink

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 13.06.2006



V pátek 9.6.2006 jsme obdrželi k vyzkoušení novou přístupovou kartu pro příjem českých programů na Astře 3A - diGITALlink, a protože od tohoto dne už také funguje www stránka nového providera - společnosti GITAL, s.r.o., vyzkoušeli jsme si přes víkend on line registraci a aktivaci této karty.


Jak už jsme psali v článku DiGITALlink – karty pro Czechlink od společnosti GITAL, začíná od tohoto měsíce fungovat vedle stávajícího distributora a registrátora přístupových karet pro digitální paket českých TV a rádií Czechlink – společnosti Trade and Technology, další společnost. Spolu se spuštěním nové technologie uplinku se od začátku dubna poprvé u tohoto paketu začal používat simulcrypt, tedy podpora vysílání paketu ve více kódovacích systémech. Používají se dva systémy CryptoWorks, k původnímu přibyl další s identem 0D0F. Tento nový ident používá právě nový distributor přístupových karet Czechlink – společnost GITAL, s.r.o..



Měli jsme možnost si vyzkoušet mezi prvními tuto novou kartu, kterou jsme obdrželi ještě bez barevného potisku. Používá BIOS verze 05 a název providera na ni (CardIssuer) je GITAL. Na kartě je možnost zápisu 4 programových identů: 04, 08, 0C a 10.


Přístupová karta diGITALlink v současné době dekóduje programy veřejnoprávní televize – stanice ČT1, ČT2 a ČT4 Sport, které jsou umístěné pod identem (Programme provider ID) 04 pojmenovaném jako Public TV.

Prémiový kanál CS Film se (po zaplacení roční abonence 999 Kč, anebo v promo režimu) ukládá pod ID 08, označeném jako Pay TV.

Programme provider ID 0C a 10 jsou pojmenovány jako Keyset 3 a Keyset 4 a v současné době nejsou používané.

Kartou podmíněného přístupu diGITALlink nelze dekódovat TV Prima a podle dnešního vyjádření jednatele ing.Jiřího Hojgra z Galaxie Sport se teprve chystá jednání o možnosti doplnění abonence tohoto prémiového sportovního kanálu. Galaxie sport se však nebrání vstupu do jakékoliv platformy dostupné českému sportovnímu fanouškovi.

Podle vyjádření jednatele společnosti GITAL - ing.Pavla Petráše, by se měla maloobchodní cena této karty pohybovat pod hranicí 1.000,- Kč vč. DPH. Další upřesňující informace ke kartě lze získat na (od pátku 9.6.2006) funkční stránce www.gital.cz. Zde je také možné provést on line registraci a aktivaci karty.

Každou kartu diGITALlink je po zakoupení nutné zaregistrovat a aktivovat – přiřadit jí majitele a předplacené služby. Po vložení karty do čtečky – dekodéru CryptoWorks se do pěti sekund provedl zápis Ceska televize pod ID 04, CHID 0009 a ST (status) 88 s dobou oprávnění na 1 měsíc (do 11.7.2006) a zápis CS Film pod ID 08, CHID 0010, ST 88 na dobu 3 dny (do 13.6.2006). Receiver musí být samozřejmě naladěn na transponder Czechlink na Astře 3A (pozice 23,5 st. východně), frekvence 12,525 V, SR 27500 a FEC 3/4. V této době tedy můžeme bez registrace sledovat výše zmiňované televize ČT1, ČT2, ČT4 a CS Film. Pro dekódování i po této době je nutné kartu registrovat.

Registrace karty podmíněného přístupu diGITAL je zpoplatněna částkou 200 Kč vč. DPH. Tento poplatek bude společnost GITAL vybírat formou stíracích registračních kupónů, obdobných těm, které používají operátoři mobilních telefonů. Registrace je časově omezena na dobu 1 roku, poté je možno zakoupit další kupón pro obnovení funkčnosti karty a prodloužit tak oprávnění o další rok (a tak dále stejně v následujících letech). V případě zájmu uživatelů o příjem některého zvlášť placeného prémiového kanálu – v současné době je to CS Film – bude provozní poplatek zahrnut do ceny aktivace karty pro příjem placených programů (za kartu se zaplatí např. 1.199 Kč na rok v případě CS Filmu).

Registrace karet je zatím možná jen na internetu na www.gital.cz, během několika dnů by však měla být, podle vyjádření společnosti, dostupná i možnost registrace mobilním telefonem – zasláním SMS zprávy. Další možností registrace přes WAP pomocí mobilního telefonu a také registrace vyplněním papírového registračního formuláře, přiloženého ke kartě při nákupu a jeho odeslání poštou na adresu společnosti GITAL, s.r.o.

Na registračním formuláři je Prohlášení uživatele karty: Prohlašuji, že budu používat kartu pro příjem programů ČT pouze pro svou osobní potřebu, potřebu členů domácnosti, resp. pro potřeby podnikatele a neumožním její užívání jakoukoliv jinou fyzickou nebo právnickou osobou. Programy ČT se zavazuji přijímat pomocí této karty pouze na území České republiky. V případě nerespektování výše uvedených skutečností a porušení ustanovení zákona č.384/2005 Sb. o rozhlasových a televizních poplatcích v platném znění beru na vědomí a souhlasím s tím, že karta bude po upozornění ze strany ČT zablokována pro příjem programů ČT. I u této karty, stejně jako v případě karty společnosti Trade and Technology platí povinnost platit pravidelně koncesionářský poplatek a z důvodu autorských práv je příjem programů České televize povolen jen na území České republiky, a nikoliv v zahraničí.

Nyní k vlastní registraci a aktivaci karty. Protože jsme měli k dispozici testovací aktivační kód, vstoupili jsme na stránku www.gital.cz do sekce Karta diGITALlink na odkaz registrace karty. Po potvrzení souhlasu s podmínkami registrace jsme na další stránce vyplnili kolonky s číslem karty, číslem kupónu a evidenčními údaji - adresou, případně údaji o firmě a klikli na tlačítko registrovat. Tímto se karta správně přiřadila k uživateli.

Poté jsme vstoupili ve stejné sekci Karta diGITALlink do odkazu aktivace karty. Zde jsou dvě kolonky pro vepsání čísla karty a čísla kupónu a dále rolovací lišta s výběrem Produkt, kde je možnost výběru CS Film 4 měsíce, 1 měsíc a 12 měsíců. Náš testovací kód nám umožnil pouze měsíční abonenci tohoto filmového kanálu. Pokud souhlasíme s podmínkami aktivace karty klikneme na tlačítko aktivovat a tím se celý proces završí. Data o abonenci se nám přes satelit zapíší do přístupové karty.

O tom, že je karta diGITALlink aktivována, jaké produkty (programy) dekóduje, a na jak dlouhé období, se můžeme přesvědčit buď v menu Podmíněný přístup na satelitním receiveru anebo také na webu www.gital.cz v sekci Podpora po kliknutí na ověření karty. V našem případě se zobrazila tabulka s registrovanými produkty ČT – platnost od 11.6.2006 do 30.6.2007 a dvakrát CS Film, poprvé s platností od 11.6.2006 do 25.6.2006 a podruhé od 11.6.2006 do 11.7.2006. První zápis je zřejmě promo či testovací, druhý je základní oprávnění na 1 měsíc sledování pro každého nového uživatele karty diGITALlink.

Po vložení karty do čtečky – dekodéru CryptoWorks se ihned do obou ID Public TV i Pay TV přidaly další dva řádky: zápis Ceska televize pod ID 04, CHID 0009 a ST 08 s dobou oprávnění do 30.6.2007 a zápis CS Film pod ID 08, CHID 0010, ST 08 do 11.7.2007.

Karty diGITALlink lze používat ve všech nových přístupových modulech (CAM) a čtečkách (CAS), včetně universálních, které podporují systém CryptoWorks na kartách s BIOSem v.05. Karty nefungují ve starších CAM CryptoWorks série .01 až .14, jsou funkční až v poslední .15. Nedetekovala se ve starších CAM Magic a Matrix, nefungovala nám ani v UCAS receiveru Kaon Xtreme. V CAM Dragon/T-Rex s posledním firmwarem s emulací CW fungovala až po doplnění identu 0D0F pro CW. Bez problémů jsou přístupové moduly ZetaCAM s firmware podporující karty CryptoWorks, stejně tak i Dreambox a Triple Dragon (vyzkoušeno s Radegastem). U některých receiverů s UCAS čtečkami může nastat problém s neprůchodností aktivačních dat, k zápisu oprávnění se tak bude muset karta na chvíli vložit do modulu či čtečky bez blokace. Společnost GITAL slíbila připravit na svou stránku seznam receiverů a modulů, které uvedenou kartu podporují.


Tolik naše první seznámení s novou kartou diGITALlink. Kladem je, že přestože jsme kartu registrovali a aktivovali v neděli v podvečer, vše proběhlo rychle a správně a karta je funkční. Přepínání probíhá rychle, nevadí společné používání s kartou pro Slovak link a UPC Direct, to ale samozřejmě závisí i na použitých modulech a receiveru.

Jako zápor vidíme zatím malou programovou nabídku programů k dekódování – zvláště nám chybí Prima TV a také možnost abonence Galaxie sport. Nákupní cena pro koncového uživatele je sice velice příznivá, ale bude nutné počítat s každoročními registračními poplatky (stanovenými na 200 Kč).


Je dobré, že domácí satelitní divák má nyní možnost výběru ze dvou registrátorů karet pro příjem českých programů z paketu Czechlink. Předpokládáme, že budou i nadále fungovat karty společnosti Trade and Technology, jejich abonence nebude ukončena či omezena, a že všechny dosavadní přístupové karty budou i nadále podporované - a tak se každý bude moci rozhodnout, která karta pro individuální příjem z Astry 3A mu bude lépe vyhovovat.


Redakce satCentrum, 13.6.2006, 12:00 hod


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 7   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
14.06.2006 • Doplňující informace ke kartám diGITALlink [ 9 ]
09.06.2006 • Jak přijímat FILM BOX a NONSTOP KINO – I. [ 32 ]
27.03.2006 • Digitální vysílání : HD READY je nahrazeno novým logem HD TV [ 1 ]
15.03.2006 • Nejčastější dotazy k digitální televizní platformě Astra
09.03.2006 • SES ASTRA si vybrala kódovací systém Nagravision pro svou novou digitální televizní infrastrukturu [ 3 ]
07.03.2006 • Výměna technologie satelitního uplinku Czechlink - doplnění [ 3 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  SMS 

22.05.2007 09:04 • IGOR
aktivoval jsem kartu pomocí sms kodu na týdenní program,funkční však byla jen jeden den.Na dotaz zadání proběhlo v pořádku.Tak nevím.
 
 
  @ ... 

14.06.2006 05:27 • satCentrum
@faust: CAM Twin EASY.TV odzkoušíme, dotaz na postupné "nabíjení" předáme společnosti GITAL.
@007: Máte pravdu, po doplnění identu pro tohoto providera už CAM Dragon s kartou funguje.
 
 
  jen tak pro redakci, jestli ne ... 

13.06.2006 20:53 • faust
jen tak pro redakci, jestli nevi nebo nema moznost vyzkouset CAM Cryptoworks Twin modul od EASY.TV? Jinak nevite jestli jde kartu nabit "dopredu"? treba ze bych ji pri registraci nabil tim 5 stovkovym kuponem a nemusel bych ji treba 2.5 roku registrovat? nebo nabil tak 5stovkovym ale treba aktivoval CSFilm jen za 200 na mesic? zbylo by tam tech 300 na priste atd... Jsou to moznosti ktere by me zajimali.
 
 
  @ renault 

13.06.2006 18:11 • anonym two
odporúčam ti, aby si sa o nemecký trh a najnovší vývoj v oblasti digitálnej satelitnej distribúcie začal zaujímať o čosi podrobnejšie. Je možné, že ťa to ušetrí od ťažkého šoku, ktorý by sa teoreticky mohol dostaviť už v roku 2007...
 
 
  kiez by tych kanalov bolo viac ... 

13.06.2006 17:59 • anonym
kiez by tych kanalov bolo viacej ... i ked ct hodnotim osobne ako velmi kvalitny kanal !
 
 
  to je nějaká konkurence? 

13.06.2006 16:30 • renault
tak se mi zdá, že z nás všichni tahají jenom peníze. Platíme řádné "koncesionářské poplatky" a to jim nestačí, mají snad v programech málo dobře PLACENÉ REKLAMY. V sousedním německu mají plno digitálně vysílaných stanic bez kódovaní včetně jejich DSF a EUROSPORTU. Jen tak dál.
 
 
  dragon 

13.06.2006 15:55 • 007
@redakce: A doplnili jste ident 0D0F do predatora ??
 
 
Celkový počet komentářů: 7 / zobrazují se: 1 ... 7

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist