Telekomunikační satelit Thaicom 6 úspěšně vynesen do vesmíru
Autor: Petr Miklík , e-mail: petr.miklik(zavináč)seznam.cz Přidané: 07.01.2014
Americká společnost pro kosmické lety Space Exploration Technologies (Spacex) sdělila, že včera, v pondělí 6. 1. 2014 na palubě nosné rakety Falcon-9 byl úspěšně vynesen do vesmíru telekomunikační satelit Thaicom 6 a to z Kennedyho vesmírného střediska na mysu Canaveral (Florida). Po vypuštění družice SES-8 lucemburského satelitního provozovatele SES je to druhý úspěšný start americké privátní kosmické společnosti Spacex.


Nosná raketa Falcon-9 odstartovala v 5:06 hodin (místního času) z vesmírného startovacího komplexu SLC-40 (Space Launch Complex 40). Po asi 184 sekundách byl zapálen druhý stupeň rakety, aby po pěti minutách a 35 sekundách byl satelit nasměrován na přechodnou oběžnou dráhu. Po 18 minutách byl zapálen druhý motor na o něco déle než jednu minutu, aby byl satelit asijského provozovatele Thaicom umístěn na svou definitivní geostacionární oběžnou dráhu. Nový start druhého stupně rakety Falcon 9 je nezbytným předpokladem pro všechny geostacionární mise.

Novou družici Thaicom 6 dodala společnost Orbital Sciences Corporation pro firmu Thaicom Public Company Limited. Satelit disponuje osmi transpondery v pásmu Ku a osmnácti transpondery v pásmu C. Na orbitální pozici 78,5° východně podpoří stávající družici Thaicom 5. Zatímco transpondery v pásmu Ku budou využity pro telekomunikační služby v Thajsku, Kambodži, Laosu, Myanmaru, transpondery v pásmu C zajistí telekomunikační služby pro jižní Asii a velkou část Afriky. Životnost nové družice je stanovena na 15 let. Internet: www.spacex.com.


S využitím zdroje: Infosat.de, 7. 1. 2014, volně upraveno a zkráceno, ilustrační foto: SES

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/19823/telekomunikacni-satelit-thaicom-6-uspesne-vynesen-do-vesmiru/