15. výroční konference ČAEK: Elektronické komunikace – faktor hospodářské prosperity a růstu
Autor: ČAEK , e-mail: cacc@cacc.cz Přidané: 21.01.2014

Česká asociace elektronických komunikací z. s. (ČAEK) uspořádá 23. dubna 2014 v hotelu Crowne Plaza Prague v Praze-Dejvicích 15. výroční konferenci s mezinárodní účastí. Hlavním tématem výroční konference bude Elektronické komunikace – faktor hospodářské prosperity a růstu.


Úvodní tematický blok letošní výroční konference ČAEK se dotkne aktuálních otázek v oblasti právní úpravy elektronických komunikací, regulace sítí a služeb elektronických komunikací – vývoje, trendů, perspektiv, konkrétně:

• diskuse o smluvních pokutách a jejich vymáhání
• ochrany spotřebitele
• účinnosti novely zákona o elektronických komunikacích č. 214/2013 Sb.
• doporučení ČTÚ k obsahu smluv s poskytovateli
• rozhodování sporů
• nové role pro regulátora podle evropské úpravy


15. výroční konferenci ČAEK 2013 zahájí Igor Němec, předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů, který nad touto stěžejní akcí ČAEK v roce 2014 převzal záštitu. V úvodu dále vystoupí předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Jaromír Novák.


Program konference je rozdělen do tematických bloků:

• Regulace sítí a služeb elektronických komunikací – vývoj, trendy, perspektivy
• Internet a digitální ekonomika, ochrana soukromí
• Nezákonné šíření chráněného obsahu
• Řízení datového provozu a kvalita internetových služeb


Výběrem témat se pořadatelé konference rozhodli sledovat prvořadý a aktuální vývoj a trendy na úseku elektronických komunikací, ISP a širokopásmových služeb a Internetu a problematiku dodávání obsahu prostřednictvím sítí elektronických komunikací.

Podle názoru ČAEK prostřednictvím novel zákona o elektronických komunikacích a také autorského zákona a dalších zákonných a podzákonných právních předpisů, a především dalších regulačních opatření v oblasti elektronických komunikací, se vynořují stále nové otázky a témata k řešení. Další exploze informačních a komunikačních systémů, zejména vývoj přenosných inteligentních zařízení typu tabletů a chytrých mobilních telefonů, rozšiřují počty konzumentů služeb elektronických sítí.

Pokrok je v této oblasti rychlejší, než regulační procesy, a obchodní koncepce poskytovatelů obsahových i síťových služeb se tomu musí nutně přizpůsobit. To vytváří nejen nové problémy v řadě oblastí, kterých se dotýká regulace elektronických komunikací, ale na druhou stranu vzniká množství podnikatelských příležitostí. Z těchto důvodů ČAEK připravuje program výroční konference tak, aby vystihl dobře převládající trendy v oboru elektronických komunikací, převzatého vysílání a širokopásmových služeb. Hlavní konferenční část jako obyčejně doprovodí svými expozicemi a prezentacemi dodavatelé obsahu televizního vysílání a technologických novinek a řešení.

15. konference ČAEK 2014 dne 23. dubna 2014 je určena provozovatelům digitálních kabelových a satelitních televizí, výrobcům a zástupcům televizních programů, společnostem dodávajícím technologie pro výrobu, distribuci a zpracování signálu, výrobcům a dodavatelům spotřební elektroniky a odborníkům i zástupcům veřejnosti, kteří se včas na akci řádně registrují. Výroční konference je součástí oslav 15. výročí založení České asociace elektronických komunikací, která formálně vznikla 18. prosince 1998 a její stanovy registrovalo Ministerstvo vnitra 15. února 1999. Od roku 2000 uspořádala celkem 14. výročních konferencí, vesměs velmi úspěšných a užitečných setkání zástupců tohoto průmyslového odvětví a příbuzných a navazujících oborů.


S úvodními projevy letos v jednotlivých blocích vystoupí:

Chris Hutchins - Vice President European Policy, Liberty Global B. V.

Marek Ebert - náměstek předsedy Rady a ředitel sekce regulace Českého telekomunikačního úřadu

Nick Pickles – ředitel britské organizace Big Brother Watch, vystoupí na téma: „Budoucnost soukromí: dar, který může (a nemusí) poskytnout vláda, nebo stav, kdy se kontroly nad svými osobními údaji ujmou občané?“ a ve svém projevu se zaměří na otázky:

• ochrana soukromí v elektronických komunikacích
• Internet a jeho správa
• svobodný příjem informací
• otázky svobody vyjadřování pramenící z rozvoje Internetu

Seznam dalších osobností ze světa elektronických komunikací, které budou na konferenci vystupovat, lze najít v programu výroční konference, jehož pracovní verze je neustále aktualizována (na webových stránkách konference - http://www.caek.cz/konference-2014/).


O asociaci ČAEK z. s.

Česká asociace elektronických komunikací z. s. sdružuje největší provozovatele převzatého vysílání, poskytovatele širokopásmových služeb a operátory elektronických komunikačních sítí v ČR, poskytovatele programů, dodavatele technologií a poradenské firmy. Asociace si klade za cíl přispět k budování moderní infrastruktury a informační společnosti v České republice. Současnými řádnými a přidruženými členy asociace jsou společnosti UPC Česká republika, HBO, LICA, T-Mobile Czech Republic, Telefónica, itself, SATT, AT&T Global Network Services Czech Republic, České Radiokomunikace, KT Klášterec nad Ohří, Chello Central Europe, IKO Cable, Film Europe, EU Sport. ČAEK dále spolupracuje se zahraničními dodavateli programů pro český trh kabelového vysílání.

ČAEK vznikla v roce 1998. Založily ji přední společnosti poskytující služby kabelových komunikací v ČR - Kabel Plus, Kabel Net Holding a Dattelkabel (dnes součástí UPC ČR), Intercable CZ a TES Media (později Karneval Media, nyní součástí UPC ČR). Dalšími zakládajícími členy byly HBO ČR, dodavatel programů, a společnost Hughes Network Systems, dodavatel telekomunikačních technologií. ČAEK vystupovala do konce roku 2001 pod názvem Česká asociace kabelových komunikací a do roku 2007 jako Česká asociace kompetitivních komunikací (ČAKK).

ČAEK od svého založení aktivně spolupracuje s asociací CABLE EUROPE (Evropská asociace kabelových komunikací - www.cable-europe.eu), která byla založena již v roce 1955 a navazuje na činnost sdružení evropských kabelových operátorů, jež vzniklo již v roce 1951. V letech 2001 až 2007 byla ČAEK členem (národní afilací) Evropské asociace kompetitivních telekomunikací.

16. výroční konference ČAEK 2015 se bude konat 28. dubna 2015.


Česká asociace elektronických komunikací z. s.
V Jámě 699/1, 110 00 Praha 1
Email: cacc@cacc.cz
http://www.caek.cz
http://www.caek.cz/konference-2014/
Facebook: https://www.facebook.com/elektronicke.komunikace


Zdeněk Vaníček, ČAEK, 21. 1. 2014









 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/19883/15-vyrocni-konference-caek-elektronicke-komunikace-faktor-hospodarske-prosperity-a-rustu/