V Thajsku dochází k rušení vysílání ze satelitu mobilními rušičkami
Autor: Petr Miklík , e-mail: petr.miklik(zavináč)seznam.cz Přidané: 23.01.2014
Nedávné thajské protivládní protesty vedly k většímu počtu poruch na družicích Thaicom. Dotklo se to některých kanálů, zejména provládní televize Bluesky TV. Společnost Thaicom uvedla, že rušení bylo provedeno pomocí mobilní vysílací jednotky, která zaútočila na transpondery družic Thaicom-5 a Thaicom-6, které využívá kanál Bluesky TV.


Národní vysílací a telekomunikační regulační komise NBTC (National Broadcasting & Telecoms Commission) požádala společnost Thaicom, aby v případě opětovných problémů s rušením poskytla další zdroj signálu (feed) pro tento kanál. Pan Thakorn Tanthasit, generální tajemník komise NBTC, uvedl, že stanice Bluesky přinesla informaci na svém stávajícím programu, kde svým divákům sdělila jak přejít na záložní kanál, když dojde k rušení.

Stanice Bluesky podala oficiální stížnost u komise NBTC na občasné rušení svého vysílání od konce listopadu. Dne 5. 12. 2013 bylo rušení intenzívnější, potom ustalo, aby se znovu objevilo dne 9. 12. 2013 a také v poslední době.

Společnost Thaicom rovněž odmítla, že by její zařízení bylo zdrojem rušení signálu a uvedla, že taková akce by poškodila její dobré jméno a podnikatelské aktivity. Komise NBTC mezitím požadovala, aby šestnáct operátorů mobilních uplinkových jednotek nahlásilo umístění svých nákladních automobilů v době, kdy docházelo k rušení.


S využitím zdroje: Chris Forrester, advanced-television.com, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/19892/v-thajsku-dochazi-k-ruseni-vysilani-ze-satelitu-mobilnimi-rusickami/