GPS a ochrana vozidiel pred krádežou
Autor: Redakcia , e-mail: redakcia@satcentrum.com Přidané: 08.04.2001
    Global Positioning System (GPS) našiel uplatnenie v mnohých oblastiach nášho života. Počiatočné určenie jeho využitia patrí vojenským účelom (najznámejšie využitie GPS systému bolo v akcii Púštna búrka). V 80-tych rokoch bol mód PPS (precízny pozičný systém) pridelený štátnym inštitúciam ako sú ministerstvo obrany, rôzne vládne organizácie, polícia, FIA, CIA, DEA a pod. V prvej polovici 90-tych rokov bol mód SPS (štandartný pozičný systém) pridelený pre komerčné účely. Dnes je už aj v niektorých prípadoch PPS využívaný v komerčnom nasadení. Vďaka tomu ho dnes môžu využívať napr. seizmológovia pre presné určenie pohybu platní zemskej kôry a napätia na ich spojoch a s tým súvisiace predpovedanie príchodu zemetrasenia. Cestovatelia a bádatelia ho využívajú k určovaniu svojej polohy a aj času na hociktorom mieste na Zemi, či už na púšti, v tropických lesoch, na otvorenom oceáne, na póloch Zeme a na ďalších neobývaných častiach našej planéty.

    GPS si tiež našlo svoje uplatnenie pri ochrane majetku ľudí. Využíva sa hlavne pri zabezpečovaní ochrany osobných a nákladných automobilov, kamiónov, autobusov, stavebných i cestných strojov a mechanizmov, ako pre súkromné osoby tak aj pre firmy. Firmám s veľkými vozovými parkami, jeho používanie ochraňuje nielen majetok, ale zefektívňuje aj ich používanie.

    Štatistiky automobilovej kriminality ukazujú, že bežne používané mechanické zabezpečovacie systémy (Defend-Lock, Mul-T-Lock, Construct), alarmy alebo imobilizéry nedokážu vždy zabrániť odcudzeniu vozidla. Základom satelitného zabezpečenia je samozrejme ochrana majetku pred zneužitím a odcudzením, no je realizovaná na inom princípe ako vyššie spomenuté zabezpečovacie systémy. Inteligentné zariadenie zabudované vo vozidle nedáva zlodejovi vedieť o svojej prítomnosti a nevytvára žiadne mechanické alebo zvukové bariéry, ktoré by páchateľovi bránili v jeho činnosti.

    Po neoprávnenom vniknutí do vozidla sa zariadenie tajne zaktivuje a začne vysielať do operačného centra všetky údaje prislúchajúce alarmovému stavu a to všetko v reálnom čase (úroveň narušenia, smer, čas a rýchlosť pohybu). Prenos informácii prebieha v oboch smeroch a používa sa k tomu buď sieť mobilných telefónov GSM, sieť satelitov na dátovú komunikáciu ORBCOMM, Inmarsat, alebo technológie založené na VHF/UHF, CDPD/AMPS, IDEN, Mobitex či GDMA.

Operátor v priebehu pár sekúnd preverí autorizáciu vstupu a v prípade potvrdenia krádeže ihneď odovzdá údaje on-line výlučne príslušnej štátnej polícii daného štátu, ktorá prípadne i v spolupráci s Interpolom vykoná zásah proti páchateľovi.

    Vozidlo je chránené na celom území Európy 24 hodín denne počas celého roka. Systémy sú montované tak, aby boli nezávislé od ďalších bezpečnostných zariadení, ktoré majiteľ auta môže mať namontované vo vozidle. Automobil môže byť dovybavený nárazovými, náklonnými a rotačnými snímačmi.

    Pre zabezpečenie ochrany osádky vozidla býva osadený aj tlačítkom, pomocou ktorého je možné vyvolať príslušný alarmujúci stav. Nákladné automobily alebo bankové vozidlá môžu byť vybavené i zábrannými prostriedkami (napr. dymovnice v nákladných priestoroch vozidla a pod.).

    Aj keď sa pracuje s módom SPS, je zabezpečené určenie polohy s presnosťou na 5 m, čo je úplne postačujúce. Rýchlosť lokalizácie vniknutia do vozidla v národnom operačnom centre je do cca 8 sekúnd po vniknutí. Rýchlosť zadržania ukradnutého vozidla sa tak v závislosti od miesta činu pohybuje od niekoľkých minút do 2 hodín, pričom je zabezpečená takmer 100%-ná pravdepodobnosť nájdenia vozidla.

    Satelitné zabezpečovanie vozidiel poskytuje u nás už niekoľko firiem a cena využívania takéhoto systému je v porovnaní s hodnotou vozidla veľmi priaznivá. Najväčšou finančnou položkou je cena samotného zariadenia (cca 65 tis. Sk), ktoré však niektoré firmy zapožičiavajú na niekoľko rokov zdarma a potom si ich máte možnosť odkúpiť za nízku cenu. V prípade firmy alebo podnikateľa sa zakúpenia takéhoto zariadenia dá započítať priamo do nákladov. Poisťovne pri takejto forme zabezpečenia vozidla ponúkajú zľavu z poistenia vozidla (až do 20%). Ďalej je nutné zaplatiť aktiváciu zariadenia v rámci Európy (cca 25 tis. Sk) a poplatky súvisiace s monitorovaním vozidla (cca 8 tis. Sk/rok).

    Pre firmy poskytuje naviac možnosť zefektívniť využívanie vozového parku a zníženie svojich prevádzkových nákladov. Zabraňuje neoprávnenému použitiu vozidla a čiernym jazdám, monitoruje vozidlá v reálnom čase, stanovuje trasy a ciele a zvyšuje produktivitu práce. Popri tejto optimalizácii umožňuje v neposlednom rade i obojsmernú hlasovú i dátovú komunikáciu medzi vozidlami a dispečerom.

    Zariadenia sú vybavované internou pamäťou pre uloženie 500.000 dát (u osobných automobilov) a 1.000.000 dát (u nákladných automobilov). Vedúci pracovník má takto možnosť preniesť si dátovým prenosom všetky uložené údaje a spracovať ich na svojom počítači aj v prípade, že sa kamión alebo autobus práve nachádzajú v zahraničí. Nadefinované požiadavky sú spracovávané priamo v zariadení a ich výsledky môžu byť kedykoľvek spracované do prehľadných výstupov, napr. vo forme knihy jázd. Táto unikátna vlastnosť zároveň v podstatnej miere znižuje náklady na prevádzku, lebo nie je nevyhnutná permanentná komunikácia medzi zariadením a počítačom.

    Systém umožňuje pripojenie ďalších prídavných zariadení pre kompletnú firemnú komunikáciu (mobilný data terminál, tlačiareň, čítačku kreditných a čipových kariet) a má podporu pre nové vývojové aplikácie (pripojenie na Internet, WAP, Palm).


    Využitie GPS siete prinieslo pri ochrane „pohyblivého” majetku dostatočnú kvalitu zabezpečenia a čoskoro si ju získajú aj bezpečnostné zariadenia pre „nepohyblivý” majetok (byty, chaty, ...), ktoré ako prenosovú signalizačnú cestu využívajú družicové spoje.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2/gps-a-ochrana-vozidiel-pred-kradezou/