Satelit ABS-2 brzy do komerčního provozu
Autor: Petr Miklík , e-mail: petr.miklik(zavináč)seznam.cz Přidané: 14.02.2014


Společnost Asia Broadcast Satellite (ABS) je připravena uvést do provozu svůj poslední satelit ABS-2, který byl ve čtvrtek 6. 2. 2014 úspěšně vynesen do vesmíru na palubě nosné rakety Ariane.


Obrovská družice, kterou dodala firma Space Systems/Loral, bude během několika týdnů podrobena testování na oběžné dráze. O uplynulém víkendu však byly úspěšně rozvinuty obří solární panely na cestě družice k její určené orbitální pozici 75° východně. Satelity společnosti ABS jsou umístěné i na orbitálních pozicích 3° západně, 75° východně a 116° východně, ale nejnovější přírůstek do satelitní flotily přinese 89 transponderů v různých pásmech Ku, C, a Ka.

Zóna ozáření satelitu (footprint) v podstatě pokryje Afriku, Asii, Střední východ, Evropu a region Ruska/Společenství nezávislých států. Nicméně společnost ABS se zaměřuje na další rozvoj se dvěma dodatečnými satelity (ABS-3A na konci roku 2014 a ABS 2A v roce 2015), které budou sloužit pro nahrazení, rozšíření a zálohování kapacity družic na orbitální pozici 75° východně. Celkovým záměrem je rozšíření pokrytí, aby se společnost ABS přiblížila postavení globálního operátora (mimo Severní Ameriku).

Pan Mohammed Youssif, provozní ředitel společnosti ABS, řekl, že nový satelit absorbuje stávající klientelu z orbitální pozice 75° východně a na této pozici bude naplněn na 60 %. A v rozhovoru pro ekonomický časopis Produkce Středního východu (Middle East Production) při startu satelitu pan Mohammed Youssif uvedl: „Dále se chystáme, že vezmeme dva satelity a přesuneme je na různé pozice a otevřeme nové orbitální pozice. Potom nám to dá šest funkčních družic a v příštích osmnácti měsících budeme mít dva další vypuštěné satelity. Jeden je plánován na konec tohoto roku a druhý o šest měsíců později.”


S využitím zdroje: Chris Forrester, advanced-television.com, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/20001/satelit-abs-2-brzy-do-komercniho-provozu/