BBC Three jen na internetu – od roku 2015
Autor: Petr Miklík , e-mail: petr.miklik(zavináč)seznam.cz Přidané: 07.03.2014
Britský veřejnoprávní vysílatel BBC plánuje uzavřít televizní kanál pro mládež BBC Three a jeho obsah přenést do internetové služby iPlayer. Uzavření kanálu by v roce 2016 ušetřilo 100 miliónů liber. Jak sdělila stanice BBC News, tato zpráva u diváků i celebrit vyvolala vlnu pobouření.


Kanál BBC Three oficiálně zahájil vysílání dne 9. 2. 2003, i když tento kanál už vysílal od roku 1998 roku jako BBC Choice – první program BBC, který byl šířen výhradně digitálně. Stanice BBC Choice nabízela řadu pořadů pro různé věkové skupiny např. komediální seriál Monty Python, zábavný magazín Liquid News. V okamžiku oficiálního startu se jeho profil změnil na mládežnický.

Když loni kanál BBC Three slavil své desáté narozeniny, jeho vedoucí pan Zai Bennett s hrdostí prohlásil, že je to „nejsledovanější digitální kanál ve Velké Británii”. Avšak v době rozsáhlého snižování nákladů BBC a finančních tlaků ze strany konkurence, už nějakou dobu kanál čelil hrozbě uzavření.

Stanice BBC zveřejnila oficiální prohlášení, kde se uvádí, že k uzavření kanálu BBC Three by mělo dojít na podzim roku 2015 roku za předpokladu, že s tím bude souhlasit organizace BBC Trust (obdoba naší Rady pro rozhlasové a televizní vysílání). Stanici BBC by to umožnilo úsporu více než 50 miliónů liber ročně. Z toho by 30 miliónů liber mělo být vyčleněno na nové pořady kanálu BBC One.

Potvrdila se informace, že kanál BBC Three by měl vysílat výhradně na internetu (online). Uvolněné kmitočtové pásmo po kanálu BBC Three by mělo být přiděleno stanici BBC One +1. Kanál BBC Three ve verzi SD a HD vysílá volně (FTA) na satelitu Astra 2E (28,2° východně).


S využitím zdroje: BBC News; Anita Kaźmierska, Satkurier.pl, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/20096/bbc-three-jen-na-internetu-od-roku-2015/