Svět evropské placené televize
2.část: Velká Británie
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 01.02.2002
V dnešním pokračování se vrátíme na konec předchozí části, kde jsme konstatovali, že anglická pay-tv společnost BskyB, která pracuje na podobném principu jako její méně úspešná německá sestra Premiere World, překročila 5,5 miliónů abonentů a její roční bilance neskončila v červených číslech. Do konce roku 2003 by se počet jejích abonentů měl zvýšit až na sedm miliónů.

Nic není zadarmo

Úspěch placené televize ve Velké Británii je možné z části připsat i slabé nabídce bezplatných televizních stanic, jako např. BBC, které vysílají málo filmů a prakticky žádné sportovní přenosy. Tím se situace podstatně odlišuje od Německa. Skoro žádný přímý přenos fotbalového zápasu není ve Velké Británii zadarmo. Dokonce i zápasy anglické reprezentace je možné sledovat jen na placeném kanálu.

Kromě toho, podle německého deníku Handelsblatt, jsou Brité ochotni za placenou televizi platit mnohem vyšší sumy jako Němci. Měsíční poplatek se pohybuje okolo 30 EUR (960 Kč). Za fotbalový zápas v přímém přenosu je třeba připlatit 8 liber (420 Kč), za kvalitní film ješte o 3 libry více (570 Kč).

Po Murdochově (majitel britské úspěšné BskyB) pohrození s prodejem jeho podílu v německém balíku došlo ke změnám ve vedení Kirch-Gruppe. Ty však nepřinesly očekávané zlepšení. Vloni vykázala Kirch-Gruppe u balíku Premiere World znovu ztrátu a to 1,6 mld. DEM. Na začátku tohoto roku R. Murdoch převzal opět iniciativu s plánem zvýšit svůj podíl v Premiere World a zachránit potápějící se loď.

Podle analýz si udržení služby nad vodou vyžaduje minimálně 400-tisíc nových zákazníků ročně.

V příštím pokračování nahlédneme pod pokličku Pay-TV ve Španělsku.

volně zpracováno podle článku na webu E-TREND / ROMAN SCHÖNWIESNER, PATRIK GARAJ, JÁN ZÁBORSKÝ

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/201/svet-evropske-placene-televize-2-cast-velka-britanie/