Družice Astra 5B se připravuje ke startu
Autor: Petr Miklík , e-mail: petr.miklik(zavináč)seznam.cz Přidané: 15.03.2014
Satelit Astra 5B, jeden ze dvou „pasažérů“ příští mise nosné rakety Ariane 5 společnosti Arianespace, byl dopraven do finální montážní budovy kosmodromu, to znamená krok v integraci užitečného nákladu. Družice Astra 5B, kterou dodala společnost Airbus Defence and Space pro globálního satelitního operátora SES, byla tento týden dopravena z kosmodromu S5 - zařízení pro přípravu užitečného nákladu, kde družice podstoupila předletové zkoušky a obdržela palubní pohonné hmoty. Přesun proběhl během nočních hodin, aby se snížilo tepelné zatížení satelitu.


Po vynesení satelitu nosnou raketou Ariane 5 družice Astra 5B rozšíří transponderou kapacitu skupiny SES, geograficky pokryje východoevropské a sousední trhy, poskytne služby DTH (direct-to-home), DTC (direct-to-cable) a bude podpůrným zdrojem primárního signálu pro digitální terestrické televizní sítě. Družice bude také vybavena zařízením v pásmu L pro Evropský geostacionární navigační systém Evropské komise EGNOS (European Commission’s European Geostationary Navigation Overlay Service).

Družice Astra 5B se připojí k letu satelitu Amazonas společnosti Hispasat, který zajistí vyšší transponderovou kapacitu pro celou Latinskou Ameriku a rozšíření nabídky telekomunikačních a televizních služeb. Satelit Amazonas 4A dodala společnost Orbital Sciences Corporation.

Nastávající mise nosné rakety Ariane 5, která je v systému číslování společnosti Arianespece označována jako VA216, se vydá na cestu z kosmodromu dne 21. 3. 2014. Start nosné rakety je naplánován během startovacího okna, které začíná v 19:05 hodin místního času ve Francouzské Guyaně.


S využitím zdroje: Robert Briel, broadbandtvnews.com, 14. 3. 2014, volně upraveno a zkráceno, ilustrační foto: SES Astra.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/20131/druzice-astra-5b-se-pripravuje-ke-startu/