Zakřivené obrazovky a jejich cesta z kina do domácnosti
Autor: PRAM , e-mail: info@pram.cz Přidané: 27.04.2014
Zakřivené obrazovky se staly hvězdami letošního veletrhu CES 2014, kde tuto novinku představilo hned několik velkých výrobců – mezi nimi například Samsung, LG nebo Changhong. Na zakřiveném 70mm plátně se promítaly filmy v kinech už v 50. až 70. letech minulého století, jde tedy o jakýsi návrat ke kořenům. Jestli si v moderním světě najdou zakřivené obrazovky své místo v domácnostech, musí rozhodnout sami spotřebitelé.


Historie zakřivené obrazovky

Světově prvním zakřiveným plátnem byla Cinerama, která byla poprvé představena v New Yorku v roce 1952. Horizontálně zakřivená plátna pak začalo používat mnoho kin, mezi nimi i Cinerama Dome v Hollywoodu, aby tak zabránily zkreslení obrazu, které vznikalo u superširokých formátů, jako byl například CinemaScope (23:9).

Prohnutá plátna se dnes používají ve velkoformátovém kinematografickém systému IMAX a standardně se na nich promítá v kinosálech pro jejich schopnost vytvořit živý obraz a vtáhnout diváky hlouběji do děje. Standardní IMAX obrazovka je 22 m široká a 16 m vysoká, ale existují i obrazovky větších rozměrů. IMAX patří mezi nejúspěšnější velké formáty, které se v současné kinematografii používají.


Kinozážitek v obýváku

Moderní zakřivené obrazovky byly poprvé uvedeny na trh v roce 2013. Díky širšímu zornému poli poskytují dosud nejdokonalejší divácký zážitek ze všech na trhu dostupných televizí.

Stejně jako v kině můžete sedět na dobrých a špatných sedadlech, i doma můžete před zakřivenou obrazovkou zaujmout lepší a horší pozici. Optimální poloha je přímo podél středové osy televizoru s centrálním bodem obrazovky v úrovni očí.

Výrobci na základě diváckých testů uvádějí, že oproti plochým obrazovkám poskytují ty zakřivené větší rozsah úhlů pohledu a minimální lichoběžníkové zkreslení. Na faktu, že zakřivené obrazovky poskytují širší zorné pole a že výrazný posun od centra obrazovky způsobuje větší zkreslení obrazu, než je tomu u plochých obrazovek, se ale výrobci neshodují. Na čem se naopak všichni výrobci shodnou, je skutečnost, že zakřivené obrazovky minimalizují odlesky okolního světla, film navíc zakřivením získává větší hloubku a dokáže tak diváky vtáhnout hlouběji do děje.

„Zakřivené televize jsou vybaveny zobrazovací technologií, která přináší výjimečný kontrast, vykreslení barev i kvalitu dynamického obrazu, která do obývacích pokojů vnese zážitek podobný kinematografickému formátu IMAX. Zakřivení obrazovky uspokojuje ergonomické požadavky, displej je navržen tak, aby zakřivení poskytlo nejlepší možný sledovací úhel,“ uvádí Jiří Mrkvička ze společnosti Changhong.

Zda jsou trh a spotřebitelé na tuto novinku připraveni, ukáže teprve čas. Zakřivení obrazovky sice prokazatelně poskytuje lepší vizuální zážitek, dokáže však předčit atmosféru kin?


Šárka Bláhová, PRAM, ilustrační obr: Changhong

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/20298/zakrivene-obrazovky-a-jejich-cesta-z-kina-do-domacnosti/