Skupina Slovak Telekom v prvom štvrťroku 2014: výborne výsledky má DIGI Slovakia, počet zákazníkov Magio TV prekročil 200 tisíc!
Autor: Slovak Telekom , e-mail: info@telekom.sk Přidané: 09.05.2014
Skupina Slovak Telekom dosiahla v prvom štvrťroku 2014 mierny rast výnosov – darí sa najmä oblasti mobilných dát, TV a ICT. Medzi kľúčové ukazovatele patria: Výnosy za prvý kvartál 2014: takmer 200 miliónov eur, rýchlo rastúci podiel nehlasových služieb v mobilnom segmente, počet zákazníkov Magio TV prekročil 200 tisíc, výrazný rast výnosov ICT segmentu a nových biznis služieb...


„Rok 2014 začíname s miernym nárastom výnosov v prvom kvartáli, čo je veľmi dobrý výsledok pre Skupinu Slovak Telekom. V klasickom biznise stále badať tradičný pokles kvôli regulácii či konkurenčným aktivitám, no nové oblasti majú silný potenciál. Mobilné dáta vyštartovali nahor, čo vidíme na priemernej hodnote ARPU (viac ako 36% podiel), ICT segmentu sa naďalej darí, digitálna TV Magio má nový míľnik: viac ako 200 tisíc zákazníkov. Vyzdvihol by som aj výkon dcérskych spoločností: Zoznam štartuje v on-line s miernym rastom, výborne výsledky majú PosAm i DIGI Slovakia. Skupina vďaka nim výborne odštartovala rok 2014“, bilancuje Miroslav Majoroš, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Slovak Telekom.

Skupina Slovak Telekom dosiahla za prvý kvartál 2014 celkové konsolidované výnosy vo výške 196,9 milióna eur, čo je o 2,4 percentá viac ako v prvom štvrťroku 2013. Pod medziročný nárast sa podpisuje najmä rast dcérskych spoločností a výborné výsledky v ich oblastiach.


Hospodárenie dcérskych společnosti

Výnosy vlaňajšej akvizície DIGI Slovakia dosiahli za prvé tri mesiace roka 2014 úroveň 6,7 milióna eur.

Výnosy spoločnosti PosAm zaznamenali medziročne najvyšší nárast: o 160%. Za prvé tri mesiace dosiahli 12,3 milióna eur, čo je vynikajúci štart a nadväzuje na úspešný rok 2013.

Výnosy spoločností Zoznam a Zoznam Mobile sa voči minulému roku zvýšili o tri percentá na 1,3 milióna eur.


Oblasť pevnej siete

Tri oblasti pevnej siete pokračujú v dobrých výsledkoch z minulého roka, a to širokopásmový internet, digitálna televízia Magio a ICT.

Počet širokopásmových prístupov medziročne stúpol a k 31.3.2014 dosiahol 532 tisíc prístupov na úrovni celej Skupiny Slovak Telekom.

TV segment pokračuje v nastolenom trende dvojciferného rastu. Magio TV báza prekročila vo februári 2014 200 tisíc zákazníkov a do konca kvartálu sa ešte mierne zvýšila. Celá skupina Slovak Telekom mala k 31.3.2014 už 444 tisíc zákazníkov TV služieb.

Stúpa aj podiel výnosov z ICT segmentu a Slovak Telekom pripravuje na rok 2014 viaceré zaujímavé aktivity ako napríklad uvedenie vlastného obchodu s aplikáciami – Aplikačný obchod, kde nájdu biznis klienti aplikácie slovenskej produkcie i bestsellery zo zahraničia v rámci skupiny Deutsche Telekom.


Oblasť mobilnej siete

K 31.3.2014 využívalo mobilné služby Slovak Telekomu spolu 2,257 milióna zákazníkov. Podiel zmluvných zákazníkov naďalej presahuje 64%. Prvý štvrťrok 2014 bol navyše priaznivý aj v segmente predplatených kariet Easy – ich počet ostal stabilizovaný na úrovni 550 tisíc oproti koncu roka 2013.

V štruktúre výnosov z mobilných služieb výrazne stúpol podiel nehlasových služieb. Zatiaľ čo ku koncu roka 2013 tvoril už 31% ARPU (priemerného výnosu na zákazníka), za prvý kvartál presiahol podiel 36% ARPU.

Tento podiel potvrdzuje súčasnú silnú orientáciu Slovak Telekomu na oblasť mobilných dát a ich využívanie v smartfónoch i tabletoch.

Počas prvého kvartálu Slovak Telekom navyše pokračoval aj v aktivitách podpory 4G siete. V priebehu troch mesiacov boli uvedené viaceré nové prístroje s podporou LTE siete: popri Sony Xperia Z1 Compact pribudli novinky na nižších cenových úrovniach: Alcatel Idol S a HTC Desire 601.

K 31. marcu 2014 pokrýval Slovak Telekom LTE sieťou 31 miest a ich okolie, t.j. pokrytie dosahovalo 23,7 percent populácie. Slovak Telekom pokračuje s pokrývaním LTE v hlavnom meste Bratislava od začiatku apríla 2014.

Popri rozvoji mobilných dát a sietí Slovak Telekom predstavil aj svetovú hudobnú službu Deezer, ktorá funguje na princípe neobmedzeného prístupu k viac ako 30 miliónom skladieb. Zákazník si môže vytvárať playlisty, počúvať hudbu v on-line i off-line režime a má ďalší dôvod pre využívanie mobilných sietí 3G a 4G. Slovak Telekom nadväzuje na stratégiu, že zákazníkom nestačí ponúknuť iba dátový prístup, ale aj atraktívne služby s pridanou hodnotou.



O spoločnosti Slovak Telekom, a. s.

Slovak Telekom je najväčší slovenský multimediálny operátor s dlhoročnými skúsenosťami a zodpovedným prístupom k podnikaniu. Svoje produkty a služby ponúka pod značkou Telekom jednotlivcom, domácnostiam i firemným zákazníkom prostredníctvom pevnej i mobilnej telekomunikačnej siete. V oblasti pevných sietí je najväčším poskytovateľom širokopásmového internetu v krajine prostredníctvom optických a metalických sietí (FTTX, ADSL, VDSL). Ponúka tiež digitálnu televíziu formou najmodernejšej IPTV a tiež satelitnej technológie DVB-S2. V oblasti mobilnej komunikácie poskytuje prístup na internet prostredníctvom viacerých technológií vysokorýchlostného prenosu dát - GPRS/EDGE, UMTS FDD/HSDPA/HSUPA, FLASH-OFDM a LTE. Slovak Telekom je súčasťou nadnárodnej skupiny firiem Deutsche Telekom Group.


Michal Korec, Hovorca pre služby a financie, Slovak Telekom

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/20351/skupina-slovak-telekom-v-prvom-stvrtroku-2014-vyborne-vysledky-ma-digi-slovakia-pocet-zakaznikov-magio-tv-prekrocil-200-tisic/