TV Joj chce začít kódovat svůj signál
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 18.08.2006
Soukromá slovenská stanice TV Joj je rozhodnuta začít s kódováním svého dosud volného vysílání v digitálním paketu Slovak link. Tuto informaci má redakce serveru satCentrum potvrzenou nezávisle na sobě jak z televize v ateliérech na Kolibě, tak i z uplinku Slovak linku na bratislavském Kamzíku.


K zakódování do systému CryptoWorks dojde ve vysílání Slovak linku na satelitu Astra 3A, umístěném na pozici 23,5 st. východně, tp. 15, frq. 12,565 H, SR 27500, FEC 2/3, SID 8004, PIDy 404/564.


Druhé dostupné satelitní vysílání TV Joj v platformě UPC Direct na Astře 1G - pozice 19,2 st. východně, tp. 99, frq. 12,382 H, SR 27500, FEC 3/4, SID 20320, PIDy 351/363 je už od začátku vysílání v této platformě zakódované v systému CryptoWorks a je dostupné v základní nabídce Rodina jak pro slovenské, tak i pro české abonenty UPC Direct .

Zakódované je i třetí dostupné vysílání TV Joj v platformě DIGI TV na Intelsatu 10-02 na pozici 1,0 st. západně, tp. 311XU, frq. 12,643 V, SR 27500, FEC 3/4, SID 2770, PIDy 607/840, kód Nagravision 2. To je dostupné na přístupové karty slovenských abonentů v základním programovém balíku.


Kódovat by se mělo začít už příští středu, 23.8.2006, po dokončení celkové obměny přijímací technologie na slovenských terestrických vysílačích. Kromě vysílače v Bratislavě na Kamzíku, kam je signál dopravován přímo ze studia v blízkých ateliérech na Kolibě, je na ostatních místech na Slovensku přijímán signál TV JOJ k další distribuci pouze prostřednictvím satelitu. A proto je bezchybný přenos bez výpadků (signálu i kódování) nutnou podmínkou pro dopravu do všech domácností.

Ještě máte určitě v paměti problémy s výpadky linky na uplink Telenoru na Thoru. Tehdy TV Joj raději kódování na dlouhou dobu vynechala. Proto bylo nutné správně nastavit a oživit SW profesionálních receiverů Tandberg, které dříve dekódovaly kód Conax, nyní se použije systém CryptoWorks. K zakódování signálu už v minulosti došlo několikrát, nikdy však nemělo dlouhé trvání. Naposledy TV Joj kódovala loni na podzim, od 17.10. do 21.10.2005.

Jak jsme zjistili, je již v na Kamzíku na pracovišti o.z. Radiokomunikácie nachystán kodér, a připravena obsluha. Pro individuální satelitní příjem z Astry 3A bude TV Joj dostupná na současných přístupových kartách Slovak link. Divákům, kteří mají kartu zaregistrovanou „přijde“ ze satelitu nový zápis k autorizaci přijmu, a tak budou moci tuto televizi sledovat, aniž by museli cokoliv znovu zařizovat či dopisovat. Stačí mít vloženou po nějakou dobu (řádově minuty až desítky minut) přístupovou kartu do čtečky (modulu CryptoWorks) a naladěnou TV Joj z Astry 3A.


Tento týden probíhá na uplinku Slovak linku výměna kompresní technologie. Podobně jako Czechlink (od letošního dubna), bude i Slovak Link používat pro svou platformu digitálních televizí a rádií na satelitu Astra 3A distribuci stanic ve statistickém multiplexu. To umožní lepší využití datového toku a možnost přidání dalších stanic do paketu.

Podle posledních informací je nová technologie již osazena a probíhá nastavování. Jestliže vše bude pokračovat bez komplikací, mohlo by se již od pátku vysílat ve zkušebním režimu.



Poslední dnešní novinkou z Jojky je, že už je funkční a v plném provozu nové odbavovací pracoviště TV Joj, jehož výstavbu jsme viděli na vlastní oči při naší letos poslední, květnové návštěvy televize (a zachytili na snímky, které vidíte v textu).


Text a foto: Václav Hrubec, 18.8.2006, 03:00 hod.


Doplnění redakce satCentrum: Informací o plánovaném zakódování TV JOJ opět vstupujeme na tenký led – pokud k němu z nějakého nepředvídaného důvodu nedojde, či bude termín posunut, budeme (např. jako loni v dubnu) zcela jistě opět napadáni některými čtenáři. Ale psát místo novinek a informací o událostech, které se teprve chystají (přesto, že jsou z důvěryhodných zdrojů) jen o věcech, co už se staly, by bylo pro aktuální web málo, nemyslíte?

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2041/tv-joj-chce-zacit-kodovat-svuj-signal/