Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 00:08:22   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - TV tipy | Články
 

Vítěz MFF Cannes 2014 v českých a slovenských kinech

  Autor: Film Europe CZ , e-mail: info@filmeurope.cz Přidané: 25.05.2014


67. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Cannes je u konce a známi jsou již všichni vítězové. Zlatou palmu si odnáší snímek Winter Sleep režiséra Nuri Bilge Ceylana, cenu Jury Prize získal film Jeana-Luca Godarda Adieu au Langage a cenu pro Nejlepší scénář obdržel film Leviathan Andreye Zvyaintseva. Do českých a slovenských kin uvede všechny zmíněné snímky, stejně jako další účastníky canneské soutěže, mediální společnost Film Europe.


Festival je mrtev, ať žije festival. Desetidenní filmový svátek, který se každoročně odehrává na Azurovém pobřeží Středozemního moře, již odpromítal všechny projekce a rozdal všechny ceny. Návštěvníci festivalu jsou bohatší o řadu nezapomenutelných filmových zážitků a ti, kteří neměli možnost do Cannes zavítat, se mohou nyní těšit alespoň na některé z uvedených perliček ve svých kinech.

Společnost Film Europe Media Company se s velkým úspěchem zúčastnila letošního ročníku a divákům veze příslib 18 filmů, které uvede v kinech, na DVD, VOD a v TV na Film Europe Channel. Z loňského ročníku si symbolicky odvážela Zlatou palmu díky snímku Život Adèle, který zaujal porotu svou kontroverzností, silným tématem a přesvědčivými hereckými výkony a který uvedla do českých a slovenských kin. Nejinak je tomu i v letošním roce a Film Europe opět slaví. Podařilo se jí totiž získat práva na letošního vítěze Zlaté palmy ještě před tím, než film toto prestižní ocenění získal.

„Děkuji festivalu v Cannes, že nachází, prezentuje a oceňuje nekompromisně filmovou kvalitu. Film jsme stopovali několik měsíců a kontrakt jsme podepsali před pár dny. Děkuji divákům v Čechách a na Slovensku za podporu, kterou nám umožňují jít do rizika a kupovat vítěze Cannes dříve, než tuto cenu dostanou,“ uvádí prezident Film Europe Media Company, Ivan Hronec, k tomuto výjimečnému okamžiku.

Kromě Zlaté palmy si film Winter Sleep odváží z festivalu také cenu FIPRESCI, kterou mu udělila Mezinárodní federace filmových kritiků v kategorii Nejlepší film. Jistou zajímavostí zůstává, že stejně jako Život Adèle, i Winter Sleep má úctyhodnou délku, tj. 3 hodiny a 16 minut. „Nenechte se jeho délkou však odradit. Tato povahová studie od tureckého mistra Nuri Bilge Ceylana je bohatou fascinující zkušeností.“ (Justin Chant, Variety) „Je to senzační film… Winter Sleep ukazuje, že Ceylan dokáže být psychologicky přesný, stejně jako kdysi býval Ingmar Bergman.“ (Xan Brooks, The Guardian)

Další prestižní ceny, které byly během slavnostního ceremoniálu festivalu rozdány, si odváží i další snímky z akvizice Film Europe. Festivalová porota udělila cenu Jury Prize filmovému bardovi Jeanu-Lucu Godardovi za jeho snímek Adieu au Langage. „V názvu je sice slovo Goodbye, ale Jean-Luc Godard říká spíše ahoj podnětnou a hravou meditací nad stavem světa a možnostmi obrazů.“ (Scott Foundas, Variety) Adieu au Langage „je prvotřídní kousek neformálnosti, ve které si nás Godard omotává kolem prstu.“ (Derek Malcolm, London Evening Standard)

Originalitu a neotřelý humor filmu Leviathan ocenila porota cenou pro Nejlepší scénář. Ačkoliv film přiměje diváky strávit v kině 140 minut, rozhodně jim takto vynaložený čas plně vynahradí. „Je to ohromující, překvapivě vtipná satira“ (Peter Debruge, Variety) „Experimentální dokument natočený s troufalostí a brilantností, film, který by se mohl promítat na stěně galerie Tate Modern, stejně jako na filmovém plátně.“ (Peter Bradshaw, The Guardian)

Dalším filmem, který si z Cannes odváží jednu z udílených cen, je snímek skandinávského režiséra Rubena Östlunda Turist (Force majeure). Břitký humor a perfektně vykreslená psychologie postav zaujaly porotu soutěžní sekce Un Certain regard, která mu udělila cenu Jury Prize. „Vizuálně fascinující, dokonce i v těch nejvíce banálních chvílích, emocionálně vnímavý… Je to Michael Haneke propojený se Scénami z manželského života.“ (Peter Debruge, Variety) „Östlund se stal téměř brutálním satirikem slabých stránek, domněnek a skrytých předsudků svých krajanů, jako Bergman s více podlou stopou… Ohromně chytrý ve své spíše divadelní struktuře, ale také osvěživě filmový ve svém formálním přístupu.“ (Tim Robey, The Telegraph)

I když další soutěžní snímky nezískaly na festivalu cenná ocenění, neubírá jim tento fakt nic na jejich jedinečnosti.

Deux Jours, Une Nuit byl hlavním favoritem festivalu a ohlasy diváků i kritiků nešetřily chválou. „Marion Cottilard se spojila s festivalovými veterány Jeanem-Pierrem a Lucem Dardennovými v brilantně napínavém a vyprávěném příběhu. Vášnivý, vzrušující a dojemný…“ (Peter Bradshaw, Cineuropa.org) „Opět tu je film obohacený o jisté přednosti – humánnost, nekritické pohledy, bez zbytečného sentimentu, ultra-přirozený styl – tím jsou filmy belgických bratrů proslulé.“ (David Rooney, Hollywoodreporter.com) „Dardennové opět přináší bohatost lidské zkušenosti, která převyšuje většinu filmů na epickém plátně.“ (Scott Foundas, Variety)

Jimmy’s Hall je 24. celovečerním filmem Kena Loache, který je, dle některých proroků, také jeho posledním. Ať už má Loach v plánu odejít do filmového důchodu nebo ještě neřekl své poslední slovo, Jimmy‘s Hall je „překvapivě milý, srdečný film… režisérova oblíbená témata jsou zde prostupována jemnou romantikou, která film povzbuzuje, aniž by cokoliv slevila z jeho přitažlivosti.“ (Scott Foundas, Variety) „Je to film, který stojí za to vidět a přemýšlet o něm… má několik nádherných momentů přednesených s ohromnou čistotou a vážností, bez jakékoliv ironie či cynismu.“ (Peter Bradshaw, The Guardian)

Snímek Sils Maria nemohl diváky ani kritiky rozhodně zklamat. Dvojice Olivier Assayas a Juliette Binoche „obohatila canneskou soutěž o barvitou studii herecké nejistoty… Assayasova pocta šitá na míru hereckému umění působí jako protilátka na toxickou střílečku Davida Cronenberga a propichuje hollywoodské parazity a jejich pokroucené priority.“ (Peter Debruge, Variety) „Film je perfektně herecky obsazen a zahrán s naprostým přesvědčením… Assayas ví, co dělá: jsme v rukách profesionála.“ (Xan Brooks, The Guardian)

„V loňském roce se nám, jako distributorovi, podařil doslova „husarský kousek“. Zakoupili jsme práva k filmům, které nakonec zvítězili na třech prestižních mezinárodních filmových festivalech v jednom roce. Nečekali jsme to a o to více jsme byli potěšeni, když jsme se o vítězství filmů dozvěděli. Chápeme, že takovéto štěstí nemůžeme mít stále, ale Zlatá palma filmu Winter Sleep je jakýmsi oceněním i pro nás – a to, že se naše akviziční snahy ubírají správným směrem a dokážeme vycítit potenciál filmového díla ještě před tím, než toto ocenění získá. V našich snahách budeme i nadále pokračovat a uděláme vše pro to, abychom divákům stále přinášeli kvalitní evropskou tvorbu,“ dodává k letošnímu ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Cannes Ivan Hronec.


Misí Film Europe je evropský film. FILM EUROPE MEDIA COMPANY s týmy v Praze, Bratislavě, Londýně a v Cannes nakupuje, koprodukuje, v kinech, na VoD a DVD distribuuje a ve vlastních televizích vysílá jen evropský film. Do programů českých, slovenských, maďarských a polských kin a festivalů přinesla od roku 2009 více než 200 špičkových filmů. Od roku 2010 provozuje národní tematické televizní kanály KINO CS, DOKU CS a MUZIKA CS. V roce 2011 spustila vysílání FILM EUROPE CHANNEL – první evropské filmové televize, s 800 filmy výhradně evropské kinematografie. V září 2013 otevřela v Bratislavě festivalové KINO FILM EUROPE. V roce 2014 spustila festival francouzského filmu Creme de la Creme. Film Europe je evropským lídrem nákupu, festivalových uvedení, kinodistribuce a televizního vysílání evropského filmu.


Lenka Stanslická, PR & marketing manager, Film Europe CZ



Zkrácená adresa na tuto stránku: http://goo.gl/nfPtMY Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
25.05.2014 • Bojovná Prima ZOOM v 22. týdnu!
24.05.2014 • Partička 26. května: Kdo z Partičkářů je hezčí v šatech jako Marilyn?
23.05.2014 • Prostřeno ze Zlína - hamburgery a nová cena!
23.05.2014 • Tipy na víkend 24. - 25. 5. 2014
16.05.2014 • Tipy na víkend 17. - 18. 5. 2014

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist