Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 10:20:16   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Na internet přes satelit s DVB-RCS

  Autor: PR INTV, ing.P.Vecek , e-mail: dvbrcs@viasat.cz Přidané: 21.08.2006


Poznámka redakce satCentrum: Často se ve svých dotazech ptáte na obousměrný satelitní internet. Jednou z dostupných možností je kompatibilní vysokorychlostní bezdrátové připojení – DVB-RCS. Jedná se o skutečné DSL přes satelit s příjmem dat o rychlosti až 4 Mbit/s na terminál, a odesílání dat se může realizovat rychlostí až 2,6 Mbit/s na sdíleném kanálu. V rozsahu od 512/128 kbit/s až po 2048/512 kbit/s s parabolickou anténou do 90 cm, namířenou na družici Atlantic Bird 3 satelitního systému Eutelsat. Více se o možnostech DVB-RCS dozvíte v PR článku ing. Petra Veceka:




Na internet přes satelit pouze s DVB-RCS

Přes všechny nepříznivé předpovědi skeptiků trh satelitních datových přenosů VSAT zažívá v posledních letech stále slušný růst - až o 30% každoročně. Aby VSAT mohl přežít v silné konkurenci jiných technologií dochází i kde k přechodu od starších a pomalejších systémů na obousměrný IP broadband. Podle předpovědi spol. Eutelsat bude v roce 2008 pomocí broadbandu v Evropě připojeno kolem 11 miliónů SME a domácích kanceláří, 3,5% z nich bude připojeno přes satelit. Kromě podniků by mělo být v EU připojeno k internetu přes satelit i 6% domácností. Vzhledem k cenovým relacím to ale asi nebude platit v případě nových zemí EU.

S nástupem broadbandu přes satelit se mění i struktura trhu. Např. veřejná správa by měla mít vysokorychlostní připojení až do poslední obce se starostou, knihovnou…a ne do každé obce lze dostat ADSL. Specialitou ČR jsou bezdrátové sítě. Často je ale otázka legálnosti jejich provozování soukromými osobami – ať již z hlediska ohlášení provozování služby a s tím spojených povinností, tak např. z hlediska respektování norem stanovených Všeobecným oprávněním (dřívější GL) – zejména z pohledu vyzařovaného výkonu (EIRP). I tyto sítě ale potřebují svoji vysokorychlostní internetovou přípojku. Satelitní terminál ji poskytne i do toho nejzapadlejšího kouta kde není ani ADSL, ani dostatečný signál GSM. Je tak řešením pro odlehlé obce, horské hotely, stejně jako pro stavby „na zelené louce“ do vybudování vlastní komunikační infrastruktury. K dispozici jsou již i mobilní terminály jak pro instalaci na vozidlo – můžete si tedy svoje připojení k internetu odvézt s sebou k moři - tak přenosné vysokorychlostní satelitní terminály typu BGAN fungující přes síť Inmarsat čtvrté generace.

U některých potenciálních uživatelů přetrvává nedůvěra k satelitnímu spojení. Obvykle je založena na zkušenostech se staršími, pro broadband nevyhovujícími technologiemi. Někdo zase vše hodnotí podle odezvy na ping. To má ale vypovídající hodnotu jen pro některé aplikace, ne např. na přenos souborů nebo surfování. Není cílem tohoto článku rozebírat jednotlivé technologie, jejich využitelnost, klady a nedostatky – zájemce o základní informace bych odkázal na www.satkom.cz/satspoj.htm. Zaměřím se spíše na nejnovější technologii, která je v použití jen pár let, ale má již tisíce instalovaných terminálů v Evropě i ve světě. Tou technologií je DVB-RCS.

DVB-RCS (Digital Video Broadcast-Return Channel via Satellite) je součástí evropské normy ETSI, EN 301 790. Starší systémy žádné normy nerespektovaly a jejich vzájemná kompatibilita proto byla nulová. To se samozřejmě projevovalo nejen na přenosových parametrech, ale i na ceně. DVB-RCS nabízí asymetrickou širokopásmovou komunikaci: po dopředném kanálu (k uživateli) se rychlosti pohybují v jednotkách až desítkách Mbit/s, po zpětném kanálu pak až 2 Mbit/s (tedy jakési ADSL přes satelit neboli SatDSL). Dopředný DVB-S, tzv. „forward“ kanál používá zapouzdření IP do formátu MPEG-2 jako digitální televize, zpětný RCS, tzv. „return“ kanál funguje jako multifrekvenční časový multiplex. Každý paket může být vyslán na jiné frekvenci, což spolu s moderními nástroji zabezpečení satelitního přenosu výrazně zvyšuje efektivitu využití pásma a umožňuje dosažení max. přenosových rychlostí. Zapouzdření IP je buď do ATM buněk nebo opět do formátu MPEG-2.

Pro DVB-RCS je vhodné použít satelitní transpondér s velkou hustotou výkonu – např. Atlantic Bird 3 – který umožňuje dosáhnout vysokých přenosových rychlostí při použití relativně malých antén.

Jednotlivá firemní řešení pak ještě mají vlastní nástroje pro tzv. akceleraci satelitního přenosu, caching a pre-fetching načítaných stránek, podporu pro VPN a VoIP. Tedy další vylepšení proti starším systémům, kde se veškerá IP řešení realizuje pomocí přídavných zařízení a i účinnost a efektivita využití satelitního pásma je nižší. Místo DVB-RCS mezi ostatními technologiemi je znázorněno na obrázku. V případě terminálu DVB-RCS pak již nehovoříme o stanici VSAT ale o SITu (satelitním interaktivním terminálu).

Nezanedbatelnou skutečností je i fakt, že systém DVB-RCS je provozován od loňského roku v ČR společností INTV. To kromě nižší ceny pro uživatele znamená i fakt, že na rozdíl od využití služby některé stanice HUB v zahraničí může využívat 24 hod. denně technickou podporu v češtině, bez potřeby mezinárodního volání a s přímou konektivitou stanice HUB do „českého“ internetu.


Hlavní rysy a technické parametry řešení na bázi DVB-RCS od společnosti INTV:

DVB-RCS je kompatibilní vysokorychlostní bezdrátové připojení – skutečné DSL přes satelit. Příjem dat typicky na rychlosti až 4 Mbit/s na terminál, odesílání dat rychlostí až 2,6 Mbit/s na sdíleném kanálu. Typicky v rozsahu 128 – 512 kbit/s s anténou do 90 cm. Uživatelsky přívětivý webový interface pro správu terminálů umožňuje snadnou instalaci, konfiguraci a provoz. Podpora celé řady protokolů a služeb rodiny TCP/IP dává stejné komunikační možnosti jako běžné pozemní připojení.


Klíčové výhody našeho řešení:

DVB-RCS je jediný a skutečný broadband přes satelit v ČR. HUB INTV je umístěn v Praze a připojen k páteřním spojům významných ISP. Poskytujeme 24 hod. denně technickou podporu v češtině! Kromě standardních služeb nabízíme i podporu pro akcelerované VPN a pro VoIP. Využíváme satelit s vysokou hustotou výkonu a můžeme proto používat nejmenší antény pro nejvyšší přenosové rychlosti. Významným klientům nabízíme kompletní dálkovou správu pronajatého pásma i terminálů. Za naším řešením stojí zkušenosti reálně existující sítě několika tisíc terminálů a 40 000 připojených PC. Máme k dispozici online nástroje pro konfiguraci a analýzu provozu stanice HUB a terminálů, včetně billingových dat.


Podporované standardy:

EN 301400 - DVB-S
EN 301790 - DVB-RCS
IEE 802.3 - 10T Ethernet
IEE 802.3u - 100TX Ethernet


Routovací protokoly:

RFC 768 UDP
RFC 791 IP
RFC 792 ICMP
RFC 793 TCP
RFC 826 ARP
RFC 959 FTP
RFC 2131 DHCP
RFC 2186 cache protokol
RFC 2187 cache protokol
RFC 2096 IP forwarding
RFC 2663 NAT


Charakteristika terminálu:

Vnitřní jednotka velikosti desktopu pro připojení PC nebo LAN. Přenosové rychlosti: příjem dat až 4Mbit/s, odesílání dat až 2,6 Mbit/s. Dálková správa konfigurace a řešení problémů, adaptace zákaznických profilů SLA/QoS, upgrade softwaru přes satelit.


IP charakteristiky POP routeru:

TCP akcelerace
Web caching
Pre-fetching
Email služby
DNS služby
Routovací mechanismy
Security/firewall
DHCP
VPN


Satelitní interface terminálu:

RF IN (RX): konektor F
impedance 75 ohm
frekvence 950 – 2150 MHz
RF OUT (TX): konektor F
impedance 75 ohm
frekvence 950 – 1450 MHz
příkon 24V / 60 W max


Lan interface:

10/100 TX RJ-45


Anténa:

75, 90, (120) cm

Obr: Anténa 90 cm s transceiverem


TCP/IP akcelerace provozu využívá efektu „klouzavého okna“ a potlačuje tak efekt pomalého startu a omezení rychlosti satelitního přenosu. Kromě akcelerace má naše řešení další nástroje na zvýšení účinnosti provozu HTTP („surfování“):

Pre-fetching: Všechny prvky s adresou URL jsou ukládány na serveru HUB a odesílány při požadavku na SIT bez potřeby načítání z webu

Web-caching: Stránky jsou ukládány jak na serveru HUB, tak přímo na HDD SIT – odpadá potřeba jejich opětovného načítání a přenosu

Přenosová rychlost je tak obvykle až několikanásobně vyšší než při použití jiných komerčních produktů na srovnatelném přenosovém pásmu.


DVB-RCS kompatibilní Broadband IP-Access Network je určen pro:

- Poskytovatele Internetového připojení
- Telekomunikační operátory´
- Virtuální privátní sítě
- Koncové zákazníky – malé a střední firmy, kanceláře

Připojení všude tam, kde jsou jiné vysokorychlostní komunikace nedostupné


Shrnutí hlavních rysů:

- DVB RCS je otevřený standard
- Nízká cena zařízení
- Vzájemná interoperabilita dle standardu EN 301790
- Technologická vyspělost
- Bohaté zkušenosti s existujícími sítěmi
- Dostupné pro všechna běžně používaná satelitní pásma
- Úspora nákladů na ceně satelitního pásma
- Dynamický multiplex zpětných kanálů
- Nejlepší sdílení a QoS na odchozím kanálu (forward link)
- Nejlepší výkonnost MF TDMA burst demodulatoru (přijímač HUBu)
- Dokonalé nástroje ke správě
- Snadné přidávání nových terminálů do sítě
- Snadná dálková konfigurace
- Snadná pomoc při potížích


Terminál Newtec je v současné době nejvýkonnější integrovanou vnitřní jednotkou DVB-RCS. Ostatní výrobci dodávají na trh jednotky menší a levnější, nemají ale výkonný procesor, RAM a HDD, takže nemohou poskytovat některé přidané služby typu jako TCP/IP akcelerace, web-caching a pre-fetching, resp. tyto služby zajišťuje přídavné zařízení.



Obr: Vnitřní jednotka s procesorem 2,4 GHz, RAM a HDD

















Pro ilustraci uvádím graf komunikace jednoho terminálu, k němuž je přes WiFi síť připojeno v jedné obci cca 25 PC. Jde o půlhodinové průměry přenosové rychlosti v dopředném a zpětném směru. Krátkodobé přenosové rychlosti proto mohou být vyšší.



















Na dalších obrázcích je pokrytí satelitem Eutelsat AB3 pro službu DVB-RCS při využití antén 75 a 90 cm (v okrajových částech 120 cm).


V současné době nabízíme pomocí technologie DVB-RCS:

- připojení k internetu na rychlostech od 512/128 kbit/s až po 2048/512 kbit/s
- propojení poboček s podnikovou sítí v privátní síti
- doplňkově akcelerovanou VPN, VoIP s využitím H323 VoIP brány INTV do PSTN přes síť T-Systems Pragonet
- pro významnější ISP pronájem kapacity stanice HUB, satelitního pásma a přístupu do managementu – umožňuje dálkovou správu vlastních terminálů, přístup k billingovým datům
- pronájem i prodej terminálů
- instalaci terminálů pro odběratele naší služby
- spolupráci s regionálními prodejci a ISP formou provizí za prodaný hw a služby


Pomocí dalších technologií:

IP multicast ve formátu DVB-S s využitím levnějších terminálů pro příjem dat. Tato služba je vhodná zejména pro plošnou distribuci informací do všech míst najednou – viz. http://www.satkom.cz/IP_multicast.htm.

Spoje typu Bod-Bod pro vytvoření privátních spojů s vlastním – nesdíleným - satelitním pásmem. Vhodné pro garantované přenosové rychlosti mezi dvěma libovolnými body, zabezpečené aplikace, telefonie, záložní spojení pro důležité aplikace atd.

Další informace o satelitním spojení, technologiích a službách můžete nalézt na našich webových stránkách www.satkom.cz a www.intv.cz. Případní zájemci zde naleznou i kontaktní informace.


pro satCentrum: Ing. Petr Vecek, technický ředitel datových komunikací, srpen 2006





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 16   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
10.03.2006 • Humax reaguje na plánované kódované vysílání z družice Astra: nový digitální set-top-box s CI
18.12.2005 • Seznamte se: Digitall World DVR 8000 EX
26.10.2005 • Testovali jsme: Golden Interstar DSR 8300 CI Premium combo – II. [ 7 ]
24.10.2005 • Testovali jsme: Golden Interstar DSR 8300 CI Premium combo – I. [ 9 ]
23.10.2005 • Receiver „combo“ pro příjem DVB-S i DVB-T – ano či ne? [ 5 ]
02.10.2005 • Experimenty s DVB-H [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  tohle je zajímavé srovnání 

17.11.2006 20:02 • anonym
no je to drahý, dovolit si to může jen podnikatel, ale asi to fakt funguje. na webu jsem našel prezentaci. Slide č.10 je zajímavý - když si projdete statistiky na www.rychlost.cz tak to asi + - sedí. http://www.satkom.cz/Teleinformatika2006 -INTV.ppt
 
 
  PRO MALÉ ISP A DALŠÍ CHYTRÁKY 

12.11.2006 16:30 • NORMÁLNÍ ČLOVĚK
Vážení a milí,
vzpamatujete se. Internet není všechno. Kdyby tomu tak bylo, tak drobní ISP jsou každoročně vyznamenáni minimálně dvěma řády. Potíž je taková, že drobní ISP jsou většinou velmi nekvalitní přidrzlé organizace. Je to napříč celou ČR úplně stejné. Našel bych jich víc, než kolik jich chci hledat. Drobní ISP nemají žadnou budoucnost. Jejich pomoc je spíš v "levné" službě, na kterou se ale vůbec nedá spolehnout. Na tomto principu nefunguje na světě nic.
Raději než drobné ISP, tak DVBRCS. Zaplatím více, ale přežiji ( tam kde to jinak nejde ).
 
 
  jestli umíš číst tak dialup na ... 

30.08.2006 19:36 • anonym
jestli umíš číst tak dialup na kolikatej pokus a to je drahý. GSM nechodí 10 km od BTS. Přestěhuje se na šumavu mezi prachatice a Lipno a pak raď. Nepomuže ani kyslik.
 
 
  @anonym 

27.08.2006 21:15 • Komenski
To je zvláštní, nechodí ti ani mail, ale příspěvek do satcentra ti jde. GPRS chodí všude, kde jde mobil, jen si vybrat toho správného operátora. Chceš-li být IN, používej hlavu....
 
 
  u nás nejde nic 

24.08.2006 23:11 • anonym
no vy ste vážně gumy. bidlím na vsi na Šumavě. Mám pension ale nechodí mi skoro ani mejl. ADSL nepude, mám dialup ale připojuju se tak na každej desatej pokus. Mobil funguje ale data tak 1 kilo. Víc ne. Kdyby sousedi nebili gumy tak to koupim a meli bysme internet všichni. Je tu 50 čisel ale počitaču malo. Mne utikaj kšefty. seru na usamu, chci bejt in.
 
 
  Ty nevedela co to chrobalifa f ... 

22.08.2006 20:14 • Usama b.L.
Ty nevedela co to chrobalifa firma? To jedna chrobak srat (nebo zrat) drucha chrobak az se firma prozere (nebo prosere?). Ja milofala firma salosena bratrskim kapitalem a drzela fam palecky at fam ksefty hybala. Pro sacatek objednavala jedna super internet parabola f militari profedeni. Dodat prosim Afganistan adresu vam rekne kazda dobra afganistanec sa mirny uplatek mensi nez fas rocni poplatek. Fas Usama
 
 
  Jednání s zákazníkem. 

22.08.2006 10:34 • Amon al-Kujaní
Tak se zastav kemo. Dáme řeč.
Adresa:
Oáza Durám, severovzápaní Tunisko, modro černý stan.
 
 
  doplněk k DVB-RCS 

22.08.2006 07:54 • Petr Vecek
Chtěl bych reagovat na některé komentáře ohledně použitelnosti a cen. DVB-RCS skutečně není určeno pro domácí použití. Jako v případě celé řady jiných produktů je za "západní" ceny při naší koupěschopnosti. ČR se bohužel nezapojila do projektu Twister, který byl štědře dotován z pokladny EU. Myslím, že jsem v článku uvedl, že je určen pro ty oblasti, kde je jiné broadbandové připojení nedostupné. Nejde jen o hluboký les. ADSL totiž není často dostupné ani 2-3 km za hranicemi Prahy a ne vždy tam je hned k dispozici "bezdrát". Vyplývá z toho jedna z možností pro každého ISP - pokud mám někde potenciální zákazníky a nemám ještě vybudovaný přístup, pak je okamžitým řešením právě instalace satelitního terminálu, který po zřízení pozemní nebo jiné konektivity lze přesunout jinam. Příkladem jsou např. výstavby firem "na zelené louce", nové bytové zástavby, kdy výstavba zpravidla předbíhá budování sítí. Pokud byste detailně zkoumali dostupnost vysokorychlostního datového spojení, pak možná zjistíte, že je dostupné sice dostupné pro statisíce uživatelů, resp. zásuvek, ale na relativně malém povrchu části republiky. DVB-RCS je naopak dostupné všude, instalace je téměř okamžitá, veřejná IP adresa přenositelná na druhý konec Evropy. Ale jak vyplývá z článku - jen pro několik málo procent z celkového počtu vysokorychlostních přípojek. Ke kapacitě a agregaci, pokud používá i ADSL sdílení třeba 1:50, pak na DVB-S 2,5 Mbit/s lze připojit na rychlosti 512/128 kbit/s 250 terminálů. Na "našem"transpondéru pak lze přenášet kolem 40 Mbit/s, tedy použít pro 16 x tolik = 4000, případně polovinu na rychlosti 1024/256 nebo 1000 terminálů na rychlosti 2048/512. To je asi více, než lze v ČR prodat. Naštěstí o naše služby projevila zájem i zahraniční firma, která je hodlá prodávat do celé oblasti "východní" Evropy. No a kolik ta "sranda" stojí - základní cena je někde od 3000,-Kč měsíčně za službu, hw lze koupit za cca 2000,-Euro nebo pronajmout. Cena podle délky kontraktu. Služby lze definovat různě a proto bych dal přednost individuálním projednáváním s případným zákazníkem.
 
 
  re na Antisat 

22.08.2006 07:27 • Petr Vecek
Chtěl bych reagovat na Váš příspěvek. V žádném případě jsem se nechtěl dotknout ISP, kteří se skutečně zasloužili o dostupnost internetu pro širokou veřejnost. Měl jsem na mysli provozování soukromých Wi-Fi sítí, kde se často jednotliví uživatelé technologie 2,4 GHz přetloukají výkonem, protože nepoužívají systémy se skokovou změnou frekvence, či rozprostřeným spektrem. Vytvářejí pak při větší hustotě - ve větších aglomeracích - jakýsi elmag. smog, který znepříjemnňuje život právě i ISP. Mám s tím i osobní zkušenosti. Pokud moje poznámka vyzněla jako útok na ISP, pak se všem řádným ISP omlouvám. Nerozumím Vaší poznámce o "chrobalivé" INTV. INTV přinesla již počátkem 90-tých let TV přes satelit, je po dlouhou řadu let jediným dodavatelem satelitního spojení pro AČR. Jako první v ČR jsme instalovali vysokorychlostní satelitní technologii pro přenos dat, kterou jsme vloni nahradili systém DVB-RCS - tím nejmodernějším dostupným broadbandovým systémem. Jen ještě pro ilustraci - kromě DVB-RCS pro celou Evropu máme i garantovaný 1,5 Mbit/s do oblasti Středního Východu a další asi 1 Mbit/s do oblasti ex-Jugoslávie. Mohu Vás ujistit, že co jsem do INTV nastoupil jsem si moc "nepospal". To ale není obsahem tohoto serveru a proto bychom mohli případnou diskusi na toto téma vést přímo.
 
 
  Cena 

21.08.2006 21:12 • KOTAZ
Už jsem v obraze, 500kilo za 3100Kč, takže vcelku utopie.
 
 
  Co to stojí 

21.08.2006 21:07 • KOTAZ
Má někdo šajnu, co stojí přípojné zař. a následný měs., resp. roční poplatek?
 
 
  @Komenski 

21.08.2006 19:03 • zálesák
do zapadlého lesa, kde se ztratíš budeš mít lepší (i levnější) normální kompas ;-)))
ostatně co by jsi tam s tím netem dělal - přes stromy by jsi stejně signálu nedosáhl! ;-)
 
 
  Pro nás v bantustanu Svazijska 

21.08.2006 18:11 • Lkose-co Nokabe
absolutně nevhodný. Špatný vyzařovací diagram. Tak co vy na to "bílé huby"?
 
 
  Ideální do zapadlého lesa, kdy ... 

21.08.2006 15:04 • Komenski
Ideální do zapadlého lesa, když zabloudím apod. Ještě by mohli doplnit, co tato satelitní "sranda" stojí...
 
 
  sdileni 

21.08.2006 12:01 • anonym
Zamyslete se nad tim, co znamena sdileny uplink 2.5Mbit/s. A co s tim udela pribivani zakazniku. To bude panecku agregace!
 
 
  ale,ale 

21.08.2006 11:50 • Antisat
Autor by se měl soustředit především na klady své služby včetně cen a ne neomaleně napadat drobné ISP,kteří již dávno přinesli levný Internet i do těch zapadlých obcí! a co se týče dodržování GP a jiných předpisů,tak to přísluší CTU a nikoliv chrobalivé, z mrtvých vstalé INTV,která se po letech agonie probírá!
 
 
Celkový počet komentářů: 16 / zobrazují se: 1 ... 16

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist