Žhavý červen na Prima ZOOM ve 23. týdnu
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 31.05.2014
Tajemno, velkolepost, záhady, neuvěřitelné zlo, překvapení i nepřeberná krása – vše pro vás! Na Prima ZOOM jde často do tuhého. Dokumentární skvosty pro vás: meteorologie hýbe světem – Počasí, které psalo dějiny; ztraťte se s námi v Bermudském trojúhelníku a nejen to přináší seriál Je to možné? III; a což takhle být Adoptováni delfíny, sledujte chování neochočených delfínů z jejich perspektivy – přirozené chování, sklony ke hrám, milostný život, vášnivé únosy samic, ale i využití látky z korálů pro „lékařské“ účely;

Odpadky jsou problémem každého města, dnes zavítáme do Los Angeles – Bordelopolis: Města v odpadcích; podíváme se také na etická dilemata Einsteina, Ivanova či Edisona a záhadná úmrtí ve jménu vědy v sérii Temná strana vědy a desítky dalších unikátních snímků na Prima ZOOM...



Premiérové tematické bloky vždy pondělí až neděle v čase 18.00–20.00 a 20.00–22.00.

2. 6. 19.00 – Lovci krajt III (Ještěři ze země Oz)

Zkušená trojice charismatických Lovců krajt se i ve třetí řadě oblíbeného a napínavého seriálu vydává do všech koutů světa, aby místním obyvatelům pomohla s problémem velkých plazů nebo plazům s problémem s domorodci. Tentokrát se odváží i mimo zmapované oblasti do nitra peruánské džungle i na jiná místa Jižní Ameriky, domovskou Floridu i do daleké Austrálie, kde Lovci krajt zažijí největší šok svých životů. Během pronásledování nebezpečných plazů se sami ocitnou v obklíčení stovek velkých predátorů. Jací budou ještěři ze země Oz?


2. 6. 21.00 – Počasí, které psalo dějiny (Hitlerova zmrzlá armáda)

Dech beroucí seriál vypráví o největších přírodních katastrofách, které měly nejtvrdší dopad na lidské dějiny. Ať už šlo o období starověkého Říma nebo druhé světové války, extrémní počasí vždy výrazně ovlivňovalo lidské životy. V mnoha klíčových historických momentech sehrálo zásadní roli právě ono. Síly přírody dokázaly porazit i celou armádu, pomohly tak například Stalinovi porazit Hitlera.


3. 6. 20.00 – Starodávné megastavby I (Velká pyramida)

V základech ikonických starověkých staveb se ukrývají neuvěřitelné příběhy o tom, jak vznikly. Přijměte pozvání do Velké pyramidy. Ve starověkém světě kdysi stálo 7 divů, sedm vzácných příkladů lidské vynalézavosti. Civilizace jedna po druhé zanikaly a divy světa se rozpadaly na prach, až je nakonec zavál písek času. Všechny až na jeden. Velká pyramida v Gize je stará 4,5 tisíce let a je jediným dosud stojícím a nejstarším divem světa. Její skutečný příběh je příkladem lidské vynalézavosti a spalující touze jednoho muže po věčném životě.


4. 6. 18.00 – Největší zlo I (Spolupachatelé)

Tato minisérie nahlíží na zoubek nejzlověstnějším sériovým vrahům historie pomocí vzorce objeveného forenzním psychiatrem a odborníkem na chování z univerzity v Columbii doktorem Michaelem Stonem. Když si doktor Stone prostudoval stovky zabijáků, jejich metody a motivy, podařilo se mu vytvořit stupnici zla. Přelomový dokumentární seriál se zabývá rekonstrukcí zvrhlých skutků nejproslulejších sériových zabijáků a analyzuje jejich chování. Výsledkem je přehlídka nejzlovolnějších lidských bytostí naší doby. Tentokrát se podíváme na zamilované párečky. Ken a Barbie – manželé, kteří znásilňovali a vraždili ženy. Další manželský pár Ian Brady a Myra Hindleová unášel, mučil a vraždil děti. David Parker Ray vraždil ženy a pomáhala mu v tom jeho žena Cindy. Jiný případ se týká dvou zločinců Lakea a Nga, kteří spolu věřili v apokalypsu a chtěli vytvořit nový svět. Zabíjeli muže, děti, a ženy navíc mučili. Tento pořad je vhodný jen pro otrlé povahy.


6. 6. 19.00 – Jeto možné? III (Bermudský trojúhelník)

Fascinující investigativní seriál, který vědeckým přístupem zkoumá nejlepší důkazy paranormálních jevů, mýtů a nevysvětlitelných událostí, přichází se třetí řadou. Podíváme se na zoubek různým jevům a dnes to bude záhada Bermudského trojúhelníku. Ten se rozkládá mezi Floridou, Portorikem a Bermudami a zabírá oblast o rozloze asi 1,3 milionu km2. V roce 1945 se tu odehrál běžný tréninkový let pěti bombardérů, kterým přestaly fungovat ukazatele, a komunikace s pevninou zeslábla, až se ztratila. Zmizelo pět letadel a čtrnáct mužů. Při pátrací akci pak zmizelo ještě pátrací letadlo s dalšími 13 lidmi. Teorie hovoří o elektromagnetických silách, mimozemšťanech nebo USO – neidentifikovaných mořských objektech. Zmizení bylo ale více…


6. 6. 20.00 – Adoptováni delfíny

Dokument sleduje dobrodružné bádání zvláštní skupiny vědců, kterou mezi sebe v Rudém moře přijali delfíni tuponosí. Díky unikátnímu způsobu potápění jsou švýcarští biologové Angela Ziltener a Michael Stadermann schopní provázet delfíny několik hodin nebo dokonce dní. Zatímco zkoumání delfínů většinou probíhá nad hladinou, Angela a Michael mají jako první možnost sledovat chování neochočených delfínů z jejich vlastní perspektivy. Zvířata před nimi ochotně odhalují nejen své přirozené chování a sklony ke hrám, ale i milostný život, vášnivé únosy samic, a dokonce i to, že pro „lékařské“ účely dokáží využít látky z korálů.


6. 6. 21.00 – Divočina oceánu: V království mořských obrů

V jedinečném filmu Divočina oceánu: V království mořských obrů nabízí cenami ověnčený filmař Feodor Picairn úchvatný pohled do podmořské říše doplněný o vlastní postřehy. Snímek je neotřelou vizí každodenního života v nekonečných vlnách. Divočina oceánu: V království mořských obrů vznikala téměř celých deset let a působivě zachycuje podmořskou realitu. Podívejte se do světa se zvláštní atmosférou, který je plný nečekaného dění, hýří pestrou paletou barev a živí velké množství podivuhodných živočichů.


7. 6. 18.00 – Svatá válka (Prorokův meč)

Přinejmenším od 11. září 2001 se myšlenka ozbrojeného boje ve jménu Alláha stala vážnou bezpečnostní hrozbou. Mnoho obyvatel Západu je přesvědčeno, že islám oslavuje a podporuje násilí. Nastal čas zkrotit nesmyslné teorie a pokusit se oddělit pojmy a dojmy. Úplně první dokumentární film o Svaté válce z perspektivy Východu i Západu je důkazem, že k zneužívání náboženství pro politické účely dochází na obou stranách. Zároveň ukazuje, jak se falešné představy o Východu a Západu staly součástí společenského povědomí. Díky napínavým hraným rekonstrukcím a povedeným digitálním efektům se dostanete do středu důležitých historických střetů. Rozdíly mezi kulturami a náboženstvími na pozadí Svaté války pomůžou vysvětlit přední světoví oborníci.


7. 6. 19.00 – Georg Forster a tajemství Polynésanů

Přestože jeho jméno upadlo v zapomnění, je jedním z největších německých objevitelů všech dob. Teprve sedmnáctiletý Georg Foster dostal v roce 1772 šťastnou náhodou příležitost připojit se ke kapitánu Jamesi Cookovi na plavbě kolem světa. Zatímco během té samé plavby Cook objevoval ostrovy a jejich různorodé obyvatele, Foster se zaměřil na zvířata i rostliny a podařilo se mu zapsat na 400 druhů, které byly do té doby Evropanům neznámé. Z dnešního pohledu se filozofie a názory na život i svět tohoto mladého muže stále jeví překvapivě aktuální. Seznamte se s tím, čeho se mu podařilo dosáhnout.


8. 6. 18.00 – Bordelopolis: Města v odpadcích (Los Angeles)

Pod ulicemi každého velkého nebo většího města leží temné a ošklivé tajemství: odpadky. Dokumentární seriál Bordelopolis: Města v odpadcích odhaluje, že některé z největších světových metropolí byly vystavěny na vrcholcích páchnoucích hromad odpadků. Filmaři se noří hluboko do minulosti – i pod nic netušící ulice, aby prozkoumali, jak se s odpadem zacházelo v dobách minulých. Jak města musela kvůli skládkám přistoupit na rozsáhlé urbanistické nebo architektonické změny. Nebo dokonce jak odpad popohnal pokroky ve vědě a medicíně. V tomto dílu se ocitneme v Los Angeles – v metropoli mezi Pacifikem a pohořími. Ve druhém největším městě USA žije 18 milionů obyvatel a situace s odpady je kritická. Pod městem je také 2400 km podzemního potrubí, které míří do Pacifiku, a je třeba ho kontrolovat a čistit, protože co projde potrubím, zamořuje pak celý oceán. Los Angeles je známé pro natáčení filmů, ale problém je, co se zbytky filmového průmyslu. Kulisy jsou teď vytvářeny s ohledem na životní prostředí, dříve se zakopávaly v poušti. Nyní se z nich dělá kompost. A jaká bude budoucnost?


8. 6. 19.00 – Temná strana vědy

Šestidílná zábavně-dokumentární mini série se zabývá otázkami, které by podle některých měly zůstat nevyřčeny. Vychutnejte si fiktivní, ale neméně dramatické příběhy o vědě na pokraji temné a členité hranice lidského pochopení. Tyto experimenty mohou být eticky kontroverzní, zatímco výsledky nečekaně ohromující. Temná strana vědy navazuje na bizarní zábavu ve stylu Příběhů ze záhrobí nebo Zóny soumraku, a zároveň si uchovává informativní charakter. Každý díl vás donutí zamyslet se nad tím, co skutečně víte i co je ještě ve jménu vědeckých objevů přípustné. Podíváme se na etická dilemata Einsteina, Ivanova či Edisona a záhadná úmrtí ve jménu vědy.



www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc. Obliba pořád stoupá – máme již přes 70 tisíc fanoušků na facebooku (https://www.facebook.com/#!/primazoom.cz).

Prima ZOOM – více témat, více novinek! Nové schéma vysílání – 24 hodin denně běží na plné obrátky.

premiérové bloky	18.00 – 20.00              	20.00 – 22.00
pondělí Volání divočiny Největší katastrofy
úterý Cestovatelé a dobrodruzi Po stopách historie
středa Zločin pod lupou Fascinující příroda
čtvrtek Tajemství Země a vesmíru Zaostřeno na války
pátek Záhady a konspirace Úžasné oceány
sobota Odkaz dávných civilizací Úchvatná říše zvířat
neděle Zázraky vědy a techniky Ztracený svět dinosaurů


Prima ZOOM - celý svět do vašeho obýváku! Internet: www.prima-zoom.cz, facebook – přidejte se k nám na https://www.facebook.com/#!/primazoom.cz!


Připraveno s využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení pro FTV Prima, 30. 5. 2014

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/20430/zhavy-cerven-na-prima-zoom-ve-23-tydnu/