Prostřeno! Ujíždějí Plzeňáci na pivu?
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 15.06.2014

Plzeňáci neujíždějí na pivu, ale na panence, špenátu a domácí zmrzlině. A krajové speciality? Bez internetu ani ránu, jak se pečou chodské koláče už zapomněli… Uvidíte na Primě v Prostřeno! z Plzeňska.


Je možné, že se budou hosté více chválit než kritizovat? Chcete-li vidět, jak se pětice účastníků tolerantně povzbuzuje, místo toho, aby především taktizovala, určitě si nenechejte ujít poslední premiérové Prostřeno! z Plzeňského kraje. Třetí červnový týden bude krásným vyvrcholením deváté řady oblíbeného pořadu, přestože dvě účastnice nezvládnou povinný úkol. Nevěříte? Je tak těžký? Těžký je – krajové moučníky a chodské koláče daly naším soutěžícím zabrat. První hostitelka to vzdá a třetí prý zapomněla. Má totiž vlastního vaření až nad hlavu…

Co ještě spojuje čtyři sympatické ženy a jednoho mladého muže? Někteří pobývali a pracovali v cizině, zejména jazyková lektorka Jitka, která plzeňský týden okoření svým temperamentem a humorem. Západočeši si pochutnají na jehněčím, vepřových panenkách, silní budou po špenátu. A poněkud jim to zkomplikuje Daniela, která má nejen bezlepkovou dietu, ale také nesmí mléko. Jak se s tím soupeři vypořádají? Uvidíte na Primě v Prostřeno! z Plzeňska.


Pondělí: celiatička Daniela (33)

Daniela, učitelka v mateřské školce, musí držet bezlepkovou dietu a navíc nepije mléko a nejí mléčné výrobky, pokud neprojdou varem. To hosty při pondělku samozřejmě zaskočí, Danča jim ale rozdá potřebné suroviny. Má lehké menu, trochu bez chuti, hostitelka moc nesolí, pokulhává i prezentace jídla, zejména „lehké tečky nakonec“. Na startu čeká salát z červené řepy s tuňákem, ten, kdo nejí ryby, dostane řepu s kmínem. Najde se někdo takový? Jitce to připadá poněkud legrační náhrada. Cibulovo-pórková polévka jí připomíná polévku za závodky, ale hostitelce tato kombinace chutná. Plněné krůtí rolky jsou lehce vysušené, přestože jsou plněné slaninou. Danielu zaskočí úkol týdne – chodské koláče. Je to obtížné, zvlášť pro někoho, kdo poprvé vyrábí kynuté těsto, má odtažitý vztah k mouce a také nesnáší knedlíky. Není divu, že to dopadne špatně, ale hostitelka se soupeřům nepochlubí. Nebudou se cítit podvedeni, až zjistí pravdu? Hodnotí její výkon, aniž věděli, že Daniela úkol týdne vzdala…


Úterý: servírka Barbora (23)

Nejmladší účastnice má v kuchyni docela natrénováno. Úvodní salát je podobný jako včera, bude opět zelenina s tuňákem. Je ale mnohem lépe ochucený, což platí i o mrkvové polévce, na niž se sice kromě Martiny nikdo moc netěší, která ale velmi příjemně překvapí – dokonce i Víťu. Hlavní chod Bára bohužel poněkud přemastila, asi chtěla hostům přát, ale kombinace slaniny, sádla a másla u vepřové panenky na zelených fazolkách byla už trochu moc – aspoň pro Jitku. Přesto je večírek u Báry o level výš než včera u Danči. Také úkol týdne, což je repete chodských koláčů, nezastihne druhou kuchařku nepřipravenou. Víťa, který od babičky ví, jak má takový koláč chutnat a vypadat, se nad výsledkem usmívá, ale chápe, že nikdo učený z nebe nespadl. Co se ale Báře povedlo, je domácí zmrzlina s horkým lesním ovocem, ale i to má své odpůrce. A kdo se dívá na Partičku, bude mít výhodu při zábavě.


Středa: učitelka jazyků Jitka (34)

Třetí hostitelka o sobě říká, že je svobodomyslná, společenská, má mysl pro humor a je upřímná. Občas prý trochu lempl, ale ne bez talentu. To sedí. Zcestovalá Jitka je kořením týdne a její tvořivost a alternativní styl se promítají nejen do stěn jejího bytu a celého image, ale i menu. „Chvíli jsem měla křeč do ruky a tik do oka,“ říká o svém vaření, které si nijak neulehčila. Co si ale ulehčila, to je úkol týdne. Kolik bodů ji budou stát údajně zapomenuté koblížky? Škoda, protože večeře se povedla. Příjemným zpestřením je úvodní výlet do italské a španělské kuchyně v podobě čtyři předkrmů, hlavní chod je vynikající dušené jehněčí, pěkný kus masa, který pro jistotu, kdyby někomu páchlo, ještě doplní kuřecí závitek. Místo polévky je pikantní pasta z Kalábrie podle receptu Jitčiny italské kamarádky. Dobrý je grilovaný ananas s domácí zmrzlinou. Jitka je pozorná hostitelka, myslí i na Danielu, přesto je nálada poněkud unavená. Víťa po třech večerech strávených uprostřed žen přizná, že holčičí řeči o dietách ho moc neberou. Pobaví ho aspoň improvizovaná hodina italštiny?


Čtvrtek – finanční poradce Víťa (27)

Přestože se Víťa považuje za upovídaného extroverta, před kamerami se tak nechová a je otazník, co předvede v kuchyni. Mladý finanční poradce vsadil na jistotu, což je kvalitně upečená a plněná vepřová panenka se špenátem a sušenými rajčaty a se šťouchaným bramborem. Úplně to už neplatí o polévce, protože kulajda není úplně snadná na přípravu, ne každému chutná a kdo ji má rád, chce to „své“ množství hub, mouky, smetany, vajec, octa či kopru. A to se potvrdí i ve čtvrtek. Sázka na domácí paštiku většinou vyjde a platí to dál. Nikdo si předkrm nestěžuje, naopak je to šťastný úvod celé hostiny. Moučník „pudinková krajina“ zní skoro umělecky, bude to opravdu takový zážitek? Určitě lepší než připálené povinné koblížky, jež odpovědný a soutěživý Víťa určitě nevynechá... Milovník fotbalu je ale též hravý a kolegyním dopřeje skládanku dinosaura – tak trochu „vajíčko s překvapením“, jenže bez návodu.


Pátek – účetní Martina (48)

Po finančním poradci přijde ve finále řada na účetní, motorkářku a zkušenou kuchařku Martinu. Má to dobře spočítané? Body jí přinese dezert Nachtisch z mascarpone podle receptu německé kolegyně. Dopadnou stejně dobře povinné „chodské patenty“, pečené na sádle? „Kdo má na tohle patent?“ diví se Víťa. Bez ztráty kytičky projdou i domácí rohlíčky k předkrmu z paprik, který hosty mile překvapí. Barbora se už těší na vývar s knedlíčky a nudlemi, vítanou klasikou uprostřed polévkově pestrého týdne. Splní očekávání? Ani hlavní chod není často na repertoáru – těstoviny jako příloha jsou v pořadu celkem vzácností a vepřové kotlety zapečené s rajčaty míří spíš do italské než do tradiční české kuchyně. Daniela dostane nudle bezlepkové – Martina je pozorná hostitelka. Západočechům se u ní líbí, ale za zábavou musí ven z domu. Kupodivu to nebude adrenalinová jízda na motorkách, ale výlet ve starém kabrioletu ke koním a ukázka výsledku pečlivé drezúry. Někdo se sveze a někdo půjde za vozem…

A kdo se bude v Plzeňském kraji nakonec radovat z krásné výhry? Uvidíte!


MgA. Barbora Šimové, Externí dodavatel PR oddělení pro FTV Prima

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/20490/prostreno-ujizdeji-plzenaci-na-pivu/