Diváci satelitní televize vidí góly nejostřeji. A jako první
Autor: SES/PRAM , e-mail: info@ses.com Přidané: 23.06.2014
Společnost SES S.A. (pařížská a lucemburská burza NYSE Euronext: SESG) zajišťuje pro distributora Eurovision, součást Evropské vysílací unie (EBU), přenos HD a Ultra HD obsahu z Mistrovství světa ve fotbale 2014 na televizní obrazovky v Evropě, Asii i obou Amerikách. SES z mistrovství přenese celkem více než 39 000 hodin obrazu, přičemž to budou právě diváci satelitní televize, kteří budou znát vítěze šampionátu jako první.


Satelitní vysílání je nejrychlejší cestou obrazu ze stadionu na televizní obrazovky v českých domácnostech. Přesto diváci vidí vstřelený gól s až pětisekundovým zpožděním (v případě rozlišení HD). Jen o málo později vypuknou v jásot zákazníci kabelových operátorů, u terestrického příjmu však dochází k prodlevě o celých osm sekund. Zdaleka největší časový posun oproti dění na druhém konci světa ovšem nastává při sledování zápasu přes internet, v řádu až desítek sekund. Digitalizovaný obraz se prvně ukládá na serveru, ze kterého se přenos streamuje, a poté dostává na mobil či počítač. Může se tak stát, že zatímco čekáte na jeden gól, pod Cukrovou homolí právě padá další.

Díky spolupráci společností SES a Eurovision lze zápasy navíc sledovat v rozlišení Ultra HD, přičemž přenos zajišťuje družice NSS-806 na orbitální pozici 47.5° západně a uplinkové stanoviště SES v Manassas. Další dva satelity flotily SES, NSS-7 na pozici 20° W a SES-6 na 40,5° W, využívá Eurovision pro přenos signálu z dvanácti stadionů do Mezinárodního vysílacího centra v Riu de Janeiro.

„S přípravami na letošní Mistrovství světa ve fotbale jsme začali už před dvěma roky,“ vysvětluje Ferdinand Kayser, obchodní ředitel společnosti SES. „Turnaj je totiž jedinečný tím, že se hraje na dvanácti místech v různých částech rozlehlé země: amazonské Manaus a Porto Alegre na jihu Brazílie od sebe dělí více než tři tisíce kilometrů vzdušnou čarou.“

"Televizní diváci očekávají špičkový obraz a my jim přinášíme jeho nevídanou kvalitu, vrcholné fotbalové momenty v rozlišení Ultra HD. Ve spolupráci s Eurovision pokryjeme na tři miliardy lidí po celém světě," říká Samantha McCloskey, viceprezidentka pro globální služby příležitostného využití společnosti SES. Nárůst objemu dat přenášených v průběhu šampionátu flotilou SES podle ní představuje téměř 25 procent v porovnání s běžným provozem například z letošního dubna.

Vše o přenosech z Mistrovství světa ve fotbale 2014 flotilou družic SES najdete na http://www.ses.com/fifa-world-cup.


Jsme i na sociálních sítích:

Twitter: https://twitter.com/SES_Satellites
Facebook: www.facebook.com/ASTRA.CZSK
YouTube: www.youtube.com/SESVideoChannel
Blog: http://en.ses.com/4243715/blog


O skupině SES

Skupina SES je předním světovým provozovatelem satelitů; v současnosti provozuje 55 geostacionárních družic. Společnost zajišťuje satelitní komunikaci pro televizní a rozhlasové vysílání, pro poskytovatele obsahu Internetu (ICP) a poskytovatele služeb Internetu (ISP), provozovatele mobilních a pevných sítí a pro soukromé i státní organizace na celém světě. SES je synonymem pro dlouhodobé obchodní partnerské vztahy, vysokou kvalitu služeb a špičkové vysílání. Kulturně různorodé regionální týmy SES působí po celém světě. Úzce spolupracují se zákazníky a uspokojují jejich specifické potřeby týkající se satelitních pásem a dalších služeb. Skupina SES (kód na burzách NYSE Euronext Paris a Luxembourg Stock Exchange: SESG) vlastní podíly ve společnostech Ciel (Kanada) a QuetzSat (Mexiko) a dále strategický podíl v nově vzniklé firmě O3b Networks, která se zaměřuje na satelitní infrastrukturu. Další informace lze nalézt na www.ses.com.


Marek Němec, PRAM Consulting, 23. 6. 2014


 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/20522/divaci-satelitni-televize-vidi-goly-nejostreji-a-jako-prvni/