Bažant Kinematograf začína tretiu sezónu letného kina na Magio pláži v Bratislave
Autor: Slovak Telekom , e-mail: info@kinematograf.sk Přidané: 12.07.2014
Letné kino Bažant Kinematograf sa aj tento rok okrem putovného kina predstaví na svojej stálej scéne na bratislavskej Magio pláži. V utorok 15. júla tu otvorí svoju tretiu oficiálnu sezónu slávnostnou slovenskou premiérou novej českej komédie Zakázané uvoľnenie režiséra Jana Hřebejka. Letné plážové kino bude premietať až do 21. augusta a počas 27 filmových večerov ponúkne zaujímavý a rôznorodý výber filmových titulov z posledného obdobia, tradičné kultové stredy, nedeľné večery venované hudobným filmom, a tiež mimoriadne uvedenia a filmové premiéry za účasti zaujímavých hostí.


Hlavnými partnermi projektu sú Zlatý Bažant a Slovak Telekom. Už tradične sú na úvod a záver premietaní Bažant Kinematografu na Magio pláži pripravené mimoriadne filmové predpremiéry filmov, ktoré aktuálne vstupujú do slovenských kín. Otváracím filmovým večerom bude v utorok, 15. júla nová letná komédia Jana Hřebejka Zakázané uvoľnenie. Režisér so svojimi hereckými kolegyňami a producentmi prídu film osobne uviesť.

Zakázané uvoľnenie je výbušná konverzačná a situačná komédia, ktorá sa odohráva jedného večera v zapadnutej dedinskej krčme. Čo všetko sa môže povedať a stať, keď sa opijú unesená nevesta, žena, ktorá je svedkom jej ženícha a ešte životom ostrieľaná barmanka... Film je adaptáciou úspešnej divadelnej hry Petra Kolečka, tiež autora scenára k filmu Okresný prebor – Posledný zápas Pepika Hnátka, ktorý tento rok cestuje po Slovensku v rámci kočovného festivalu Bažant Kinematograf. Atraktívnu hereckú zostavu tvoria mladé herečky Zuzana Stavná, pôvodom zo Slovenska, a Hana Vagnerová, u nás známa napr. zo seriálov Odsúdené, či Dr. Ludsky. V programe Letného kina Bažant Kinematograf na Magio pláži bude tiež v slovenskej premiére uvedený aj film Hany Michala Samira (vo štvrtok 31.júla), v ktorom hrá hlavnú postavu tiež Hana Vagnerová.

Bažant Kinematograf tento rok prinesie na Magio pláž 27 filmových večerov. Projekcie budú od utorka do soboty, vždy od 21:00, resp. so začiatkom krátko po zotmení. Program Letného kina sa bude niesť v kvalitnom vážnejšom i ľahšom duchu, a prinesie výrazné kultové a divácky úspešné filmy ako Big Lebowski bratov Coenovcov, či Sunset Boulevard Billyho Wildera a Vtedy na Západe Sergia Leoneho, zaujímavé záznamy z legendárnych koncertov kapiel Queen, Led Zeppelin a Muse, ale aj slovenský film Hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom), slovenské a české klasiky, kvalitné čierno-biele i nemé novinky a nebude chýbať ani Woody Allen.

Aj tento rok predstavíme v mimoriadnej projekcii na Slovensku film ocenený cenou LUX, ktorú každoročne udeľuje Európsky parlament. Aktuálnym držiteľom Ceny LUX je belgicko-holandský film Prerušený kruh (r. Felix van Groeningen), a na Magio pláži sa bude premietať už vo štvrtok 17.júla.

Letné kino prinesie aj niekoľko ďalších špeciálnych uvedení a slávnostných premiér so zaujímavými hosťami: 17. augusta si filmom Postřižiny za osobnej účasti herečky Magdy Vášáryovej pripomenieme storočnicu Bohumila Hrabala, dobrodružný dokument Trabantom až na koniec sveta príde 21. júla predstaviť režisér Dan Přibáň, ako inak, na trabante, slovenskú premiéru svojho filmu prídu 31. júla na Magio pláž uviesť tvorcovia českého filmu Hany (r. Michal Samir) a premiérou česko-slovenského filmu Miesta režiséra Radima Špačka sa tohtoročný program letného kina na Magiopláži 21. augusta slávnostne uzavrie.

Projekcie v Letných kinách Bažant Kinematograf na Magio pláži zabezpečuje špeciálne upravené auto IVECO Daily, prerobené na profesionálnu kino a videoprojekciu. Technicky a výtvarne obe do podoby jedinečných kinozariadení premenili výtvarník Fero Lipták a javiskový technológ Peter Kostroň. Digitalizáciu Kinematografu podporil v roku 2013 Audiovizuálny fond.

Rovnako ako všetky projekcie Bažant Kinematografu v slovenských mestách, aj tie na Magio pláži budú dostupné divákom bez vyberania vstupného. Začína sa krátko po zotmení, okolo 21:00. Nepremieta sa za mimoriadne nepriaznivého počasia, predovšetkým za silného vetra. Príjemné prostredie a zázemie Magio pláže ponúka pre divákov sedenie na lehátkach, laviciach, za depozit je možnosť zapožičať si deku. Možnosť občerstviť sa v plážových baroch bude až do polnoci.

Podrobné informácie o tohtoročnom programe Letného kina Bažant Kinematograf na Magio pláži nájdete na: www.kinematograf.sk | www.magioplaz.sk


Alexandra Strelková a Ľubica Orechovská, Kinematograf.sk, Lukáš Bednár, Slovak Telekom

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/20589/bazant-kinematograf-zacina-tretiu-sezonu-letneho-kina-na-magio-plazi-v-bratislave/