SES si objednává u Airbus Defence satelit SES-12 – start v 4. čtvrtletí 2017
Autor: Petr Miklík , e-mail: PetrMiklik@seznam.cz Přidané: 21.07.2014

Ve čtvrtek 17. 7. 2014 pověřila skupina SES společnost Airbus Defence and Space dodáním nového hybridního telekomunikačního satelitu SES-12, který má poskytovat DTH, datové a mobilní služby na rychle rostoucích trzích a vládním sektoru v Asii.


Nový satelit zvýší zdroje skupiny SES, aby nabídl vysílání DTH (Direct-To-Home), VSAT, mobilní a spojovací služby HTS (High Throughput Satellite) v regionu Asie a Pacifiku, včetně rozvíjejících se trhů jako Indie a Indonésie. Satelit bude umístěn na orbitální pozici 95° východně, zajistí dodatečné a záložní kapacity na této zavedené orbitální pozici skupiny SES s vynikající zónou ozáření pro asijský a pacifický region.

SES-12 nahradí satelit NSS-6 skupiny SES a na orbitální pozici bude umístěn společně s družicí SES-8. Skupina SES už poskytuje služby pro téměř dvacet miliónů domácností s DTH v Indii a Indočíně.

SES-12 dodá společnost Airbus Defence and Space na základě vysoce spolehlivé platformy Eurostar E3000. Plánovaná životnost satelitu je 15 let. Družice bude vybavena šedesáti osmi výkonnými transpondery v pásmu Ku a osmi transpondery v pásmu Ka, přitom využije plazmový pohonný systém pro zvýšení oběžné dráhy a manévrování na orbitální pozici.

Hybridní satelit SES-12 je připraven pro dvě odlišné, avšak vzájemně se doplňující mise: první s tradičním pokrytím širokým svazkem (Widebeam) a druhá s výkonným úzkým svazkem (Spotbeam) v pásmu Ku s vícenásobnou zónou ozáření. Tradiční široká zóna ozáření (Widebeam) se skládá z 54 transpoderů (odpovídá 36 MHz), které pro stávající DTH, vládní a VSAT klienty skupiny SES poskytnou náhradní a další kapacity s plynulým přechodem z družice NSS-6 na satelit SES-12. Také připraví další zvýšení kapacity pro podporu nových platforem DTH a jiných služeb v regionu Asie a Pacifiku.

Druhá část se skládá ze sedmdesáti transponderů v úzkém svazku v pásmu Ku a jedenácti transponderů v pásmu Ka s šířkou pásma více než 14 GHz pro VSAT, firemní, mobilní a vládní aplikace. K tomu dále patří digitální transparentní procesor (DTP) s odrušovací funkcí a posilující flexibilitou, aby klientům skupiny SES nabídl přizpůsobené řešení kapacity.

SES-12 je jedenáctý satelit, který si skupina SES objednala u společnosti Airbus Defence and Space. Finanční detaily transakce nebyly zveřejněny. Výběr nosné rakety pro satelit SES-12 bude oznámen v pozdější době. Internet: www.ses.com


S využitím zdroje: Infosat.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/20607/ses-si-objednava-u-airbus-defence-satelit-ses-12-start-v-4-ctvrtleti-2017/