Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 00:17:56   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Softwarové novinky | Články
 

Technická novinka ve vysílání zápasů v kopané na obrazovce ČT

  Autor: PR Press ČT , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 12.09.2006



Česká televize v rámci neustálého zlepšování služby veřejnosti použije od září t.r. během fotbalových přenosů novou technologii vysílání „Tracab“. Jde o další krok, kterým Česká televize naplňuje svůj záměr zatraktivnit přenosy fotbalové Gambrinus ligy a napomoci zvýšení jejího kreditu u českých fanoušků.


Tracab umožňuje na hřišti sledovat všechny hráče, rozhodčí i míč a elektronicky vyhodnocovat jejich pohyb. Systém zachycuje také rychlost těchto objektů a sbírá statistická data do databáze.

Tato data je pak možné kdykoli v reálném čase zobrazit, okomentovat pro diváky a posílit tak kvalitu televizního zpracování fotbalových přenosů. Tracab je současně dalším analytickým nástrojem, který pomůže manažerům fotbalových týmů rozebrat strategii hry, posoudit aktivitu jednotlivých hráčů a vyhodnotit útočné či obranné akce. Stejnou možnost dostává i divák, protože uvidí, který hráč běhá nejrychleji, kolik kilometrů v průměru za zápas hráč uběhne, jakou rychlostí se blíží míč do brány nebo kde se hráč pohybuje nejčastěji.

Technologie pracuje na stejném principu jako lidské oko. Pokud se díváme jedním okem, vidíme jen plochý obrázek. Teprve když otevřeme obě oči, vytvoří se nám před očima třírozměrný obraz. Tracab spočívá ve skládání obrazu ze dvou kamer, které sledují stejnou výseč hřiště, ale každá z jiného úhlu. Díky propočítání rozdílů mezi obrazem z každé z nich je možné změřit přesné umístění objektu na ploše a jeho změnu.

Divákovi se nabízí úplně nový pohled na fotbal. Je možné sledovat dění na hřišti z ptačí perspektivy, dávat doporučení na styl hry a obrany či měnit strategii pohybu hráčů při různých standardizovaných situacích. Obdobně jako elektronická tužka slouží data k analýze herních situací a k posouzení, zda nebylo možné vsítěné brance předejít či kdy se zrodila útočná akce soupeře. Tracab může také odhalit slabé místo v obraně soupeře.

Pro diváka bude srozumitelným způsobem možné posoudit výkony hráčů v měřitelných jednotkách – kolik kilometrů hráč naběhal, jak se jeho aktivita měnila během zápasu, kolik kilometrů jen nachodil, jak rychlí jsou útočníci, kde nejčastěji se pohyboval obránce, jak rychlým střelám čelil brankář, jak daleko se dostal míč při autovém vhazování apod.

Poprvé uvidí čeští diváci technologii v akci v průběhu přebíraných zápasů z Ligy mistrů v průběhu září, kdy půjde o její premiérové využití ze strany vysílatelů této nejprestižnější fotbalové soutěže. Sama Česká televize však nezůstane nijak pozadu. Stejnou technologii zajistila pro vybrané zápasy Gambrinus ligy. Prvním z nich je zápas Slávie - Sparta vysílaný 2. října 2006. Vedle spousty zajímavých informací o průběhu derby si díky využití Tracabu diváci budou moci tipnout, kolik kilometrů uběhne nejaktivnější hráč zápasu.


Martin Krafl, Tiskový mluvčí ČT


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
18.08.2006 • TV Joj chce začít kódovat svůj signál [ 29 ]
16.08.2006 • Začala výměna kompresní technologie Slovak linku [ 20 ]
11.08.2006 • Registrace karet diGITALlink bez omezení [ 11 ]
22.07.2006 • TV PRIMA na kartách diGITALlink
14.06.2006 • Doplňující informace ke kartám diGITALlink [ 9 ]
13.06.2006 • Testovali jsme kartu diGITALlink [ 7 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  ...kolik hráč nachodí km??? 

12.09.2006 16:11 • WOLF
...no hezká technologie. A jak to bude vypadat v praxi??? snad ne jako u stanice Bloomberg - výseč s dějem a zbytek texty. To by byl teprve zážitek z hry :-)))
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist