Slovak Telekom spokojný s výborným štartom DIGI TV a debutom LTE!
Autor: Slovak Telekom , e-mail: info@telekom.sk Přidané: 08.08.2014
Skupina Slovak Telekom včera oznámila finančné výsledky za prvý polrok 2014.


Medzi najvýznamnejšie momenty patria:

- takmer rovnaká úroveň výnosov za prvý polrok v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka
- medziročný rast výnosov všetkých dcérskych spoločností v rozmedzí od 4 do 93 percent
- výborné výsledky Chytrej ponuky: triple-play balíky oživili predaj hlasových programov pevnej linky o viac ako 300% a predaj TV služieb o 100%
- nová DIGI zaknihovala výborný štart za prvé dva mesiace predaja
- Skupina Slovak Telekom má už 455 tisíc zákazníkov digitálnej TV
- štart Aplikačného obdobu je ďalším míľnikom v ICT segmente Slovak Telekomu
- debut LTE s rýchlosťami 150/50 Mbps v Bratislave (začiatkom apríla), pokrytie hlavného mesta (druhá polovica mája)
- LTE pokrytie k 1.7.2014: 35 percent populácie a 38 miest a ich okolie
- nové služby v mobilnej oblasti: Deezer a MyWallet v komerčnej prevádzke


Skupina Slovak Telekom v prvom polroku 2014 s rastom výnosov dcérskych firiem a množstvom noviniek v portfóliu:

- Výnosy za prvý polrok 2014: takmer 390 miliónov eur
- Počet zákazníkov digitálnej TV dosiahol 455 tisíc
- Rast výnosov ICT segmentu a nových biznis služieb


Prvý polrok bohatý na nové služby, riešenia a technológie:

„Za prvých šesť mesiacov tohto roka sme vzhľadom na situáciu na trhu dosiahli dobré výsledky. Uviedli sme viaceré nové služby, technológie a naštartovali tiež nové aktivity, ktoré majú potenciál generovať v budúcnosti ďalšie výnosy. Mobilné dáta sú na vzostupe, máme výborne rozbehnutý rok v oblasti ICT a počet zákazníkov digitálnej TV v skupine dosiahol už 455 tisíc. Pozitívne správy majú aj naše dcérske spoločnosti: Zoznam rastie v on-line, PosAm má silný polrok a darí sa aj DIGI Slovakia,“ bilancuje Miroslav Majoroš, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Slovak Telekom.


Výnosy Skupiny a společnosti:

Skupina Slovak Telekom dosiahla za prvý polrok 2014 celkové konsolidované výnosy vo výške 389,2 milióna eur, medziročne ostávajú približne na rovnakej úrovni. Výnosy spoločnosti PosAm medziročne stúpli až o 93%: za šesť mesiacov 2014 už dosiahli 22,6 milióna eur, čo je výborný výsledok v ICT oblasti. Výnosy DIGI Slovakia dosiahli za prvý polrok 2014 úroveň 13,5 milióna eur a v plnej miere napĺňajú očakávania, s akými Slovak Telekom realizoval akvizíciu spoločnosti v minulom roku.

Výnosy Zoznam a Zoznam Mobile sa voči minulému roku zvýšili o štyri percentá na 3,0 milióna eur a majú za sebou úspešný najmä druhý kvartál.


Oblasť pevnej siete:

V oblasti pevnej siete došlo od 1. apríla 2014 k významnej novinke. Slovak Telekom výrazne posilnil predaj balíkov služieb pevnej siete cez tzv. Chytrú ponuku. Výhodnejšie kombinácie viacerých služieb v balíku sa odrazili vo viacerých segmentoch: oživil sa aj predaj hlasových programov, počet ich aktivácií stúpol v druhom kvartáli o viac ako 300%.

Chytrá ponuka ovplyvnila aj segment digitálnej televízie. Počet zákazníkov Magio TV stúpa a etabluje sa aj nové portfólio v Chytrej ponuke. Rast nových aktivácií služieb digitálnej TV v druhom štvrťroku stúpol takmer o 100%.

Segment digitálnej televízie navyše ovplyvnil aj úspešný druhý kvartál DIGI Slovakia, ktorá predstavila nové portfólio pod názvom Nová DIGI. Lepšia kvalita obrazu, nový set-top-box i programová ponuka za nezmenenú cenu štartovala k 1. mája 2014 a má za sebou úspešné prvé dva mesiace predaja. Celá skupina Slovak Telekom mala k 30.6.2014 už 455 tisíc zákazníkov TV služieb.

Medziročne stúpol aj počet širokopásmových prístupov, k 30.6.2014 dosiahol 540 tisíc prístupov na úrovni celej Skupiny Slovak Telekom. Darí sa aj ICT segmentu, ktorý popri zvyšovaní výnosu otvára aj nové biznis príležitosti. Po otvorení dátových centier a uvedení ponuky cloudu pristúpil Slovak Telekom k ďalšej kapitole v ICT sfére – k 15. máju 2014 odštartoval vlastný obchod s aplikáciami, kde nájdu klienti inovatívne aplikácie pre svoj biznis.


Oblasť mobilnej siete:

K 30.6.2014 využívalo mobilné služby Slovak Telekomu spolu 2,237 milióna zákazníkov. Podiel zmluvných zákazníkov naďalej presahuje 64%. V štruktúre výnosov z mobilných služieb naďalej stúpa podiel nehlasových služieb a za celý prvý polrok 2014 presahuje 36% ARPU (priemerného výnosu na zákazníka).

V mobilnej oblasti je kľúčovou novinkou rozširovanie technológie LTE. Slovak Telekom v apríli a máji pokryl Bratislavu LTE technológiou v pásme 2 600 MHz a priniesol zákazníkom prvú LTE sieť s rýchlosťami do 150/50
Mbps. Neskôr pokryl aj ďalšie veľké mestá ako Trenčín a Košice. K 30.6.2014 pokrýval Slovak Telekom LTE sieťou 38 miest a ich okolie, resp. už 35 percent populácie. Pokrývanie LTE sieťou bude Slovak Telekom ďalej realizovať aj v ďalších mesiacoch vo všetkých regiónoch a plán je pokryť približne polovicu populácie Slovenska do konca roka.

Podpora 4G siete sa rozširuje aj v rámci koncových zariadení: Slovak Telekom už podporuje viac ako 30 modelov smartfónov a tabletov, naposledy pribudli do ponuky vlajkové lode Sony Xperia Z2, Samsung Galaxy S5 a HTC One M8.

Popri rozvoji mobilných sietí Slovak Telekom predstavuje aj nové riešenia pre využívanie mobilného telefónu. Koncom januára uviedol svetovú hudobnú službu Deezer, ktorá funguje na princípe neobmedzeného prístupu k viac ako 30 miliónom skladieb. V druhom kvartáli pribudla do portfólia komerčná prevádzka služby MyWallet – Mobilná peňaženka, ktorá umožňuje zákazníkom platiť za tovar a služby NFC technológiou na vybraných smartfónoch. Bezdotykové platby sú k dispozícii už na 14 smartfónoch od Telekomu.


O spoločnosti Slovak Telekom:

Slovak Telekom je najväčší slovenský multimediálny operátor s dlhoročnými skúsenosťami a zodpovedným prístupom k podnikaniu. Svoje produkty a služby ponúka pod značkou Telekom jednotlivcom, domácnostiam i firemným zákazníkom prostredníctvom pevnej i mobilnej telekomunikačnej siete. V oblasti pevných sietí je najväčším poskytovateľom širokopásmového internetu v krajine prostredníctvom optických a metalických sietí (FTTX, ADSL, VDSL). Ponúka tiež digitálnu televíziu formou najmodernejšej IPTV a tiež satelitnej technológie DVB-S2. V oblasti mobilnej komunikácie poskytuje prístup na internet prostredníctvom viacerých technológií vysokorýchlostného prenosu dát - GPRS/EDGE, UMTS FDD/HSDPA/HSUPA, FLASH-OFDM a LTE. Slovak Telekom je súčasťou nadnárodnej skupiny firiem Deutsche Telekom Group.


Michal Korec, Hovorca pre služby a financie, Slovak Telekom

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/20654/slovak-telekom-spokojny-s-vybornym-startom-digi-tv-a-debutom-lte/