ČT začala vysílat skryté titulky i na svých programech ve vysokém rozlišení
Autor: Petr Miklík , e-mail: PetrMiklik@seznam.cz Přidané: 10.08.2014

Česká televize začala vysílat skryté titulky - ST pro diváky se sluchovým postižením i na programech ve vysokém rozlišení. Týká se to pozemního vysílání ČT1, ČT2 a ČT sport šířených ve veřejnoprávním Multiplexu 1a.


Nyní vycházíme vstříc především sluchově znevýhodněným divákům, v dalších letech ale vidím v rozvoji této funkcionality velký potenciál - např. možnost souběžného vysílání více jazykových verzí či zapojení zjednodušených titulků pro dětské diváky, řekl technický ředitel ČT Ivo Ferkl.

Grafická podoba takto vysílaných ST podle něj odpovídá vysokým nárokům vysílání v HD. Česká televize dosud testovala HD titulky na televizorech tří značek nejrozšířenějších v České republice, proto se prozatím jedná o experimentální vysílání, které se bude postupně, i na základě připomínek diváků České televize, zdokonalovat.

"Přestože ČT čeká ještě spuštění DVB podtitulků s vysokým rozlišením na satelitním programu ČT HD, lze říci, že všechny HD kanály ČT v distribucích DVB-T a DVB-S2 jsou již od 8. srpna schopny přenášet skryté titulky pro diváky se sluchovým postižením," doplnila mluvčí ČT Alžběta Plívová.


S využitím zdroje: zb, teletext ČT1, s. 406, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/20662/ct-zacala-vysilat-skryte-titulky-i-na-svych-programech-ve-vysokem-rozliseni/