EU se zřekne ruských raket?
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 27.08.2014
Rusko může přijít o Evropu jako zákazníka, který využívá ruské nosné rakety pro vynesení svých družic na oběžnou dráhu. Upozornil na to ruský server newsru.com v souvislosti s neúspěchem s dvojicí družic evropského navigačního systému Galileo. Družice vynesla v pátek do vesmíru ruská raketa Sojuz, startující z kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně, satelity se však nedostaly na správnou oběžnou dráhu.


„Nejvyšší stupeň rakety Fregat neodvedl svou práci až do konce. Družice se nedostaly na předpokládanou dráhu s výškou více než 23 000 km, ale na eliptickou, jejíž výška sahá od 13 000 do 25 000 km. Ruská strana přiznala, že chybu udělal právě Fregat. Ke korekci dráhy není podle informovaných zdrojů na palubě družic dost paliva,“ poznamenal server newsru.com. Evropská vesmírná agentura (ESA) zatím hovoří jen o zjištěné odchylce. Podle agentury Interfax nelze družice na nynější dráze použít.

Vážnějším důsledkem by však mohlo být, pokud by se Evropa zřekla ruských raket Sojuz. Družice systému Galileo by mohly vynášet evropské rakety Ariane-5, i když by to bylo mnohem dražší. Vyšetřování příčin selhání ruské rakety je zahájeno, další starty nejspíše budou mezitím pozastaveny.

Navigační systém s centrálou v Praze má mít celkem 30 satelitů, po dokončení bude na třech oběžných drahách po devíti družicích. Další tři satelity budou plnit funkci rezervy pro případ poruchy některého z 27 aparátů.


S využitím zdroje: teletext ČT1, s. 602, 25. 8. 2014

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/20714/eu-se-zrekne-ruskych-raket/