RÚ: Pozor na diaľkové uzamykanie vozidiel a garáží
Autor: RÚ SK , e-mail: info@teleoff.gov.sk Přidané: 27.08.2014
Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) upozorňuje motoristickú verejnosť na opakujúce sa prípady rušenia diaľkového uzamykania motorových vozidiel a garážových brán. Rušenie obvykle spôsobujú iné zariadenia, ktoré majú poruchu. V dôsledku rušenia ostávajú motorové vozidlo alebo garážová brána neuzamknuté.


RÚ preto odporúča vždy pred odchodom od garáže alebo od vozidla presvedčiť sa, či je skutočne uzamknuté a predísť tým odcudzeniu vecí v nezabezpečenom vozidle alebo garáži. V prípade odcudzenia vecí z neuzavretého vozidla alebo garáže navyše hrozí, že poisťovňa zníži poistné plnenie alebo odmietne plniť.

Ovládače na diaľkové uzamykanie motorových vozidiel a garážových brán sú vysielacie zariadenia malého výkonu. Občania RÚ nahlásili viacero prípadov, keď nemohli diaľkovým ovládaním uzamknúť svoje motorové vozidlo alebo garáž. Rušenie obvykle spôsobovali zariadenia, ktoré mali poruchu.

V Bratislave na parkovisku pred obchodným domom nemohli vodiči diaľkovo uzamknúť svoje motorové vozidlá v dôsledku rušenia, ktoré spôsobovalo zariadenie na prenos dát umiestnené v obchodnom dome, ktoré malo poruchu.

V Žiline bol zaznamenaný prípad, keď rušenie diaľkového otvárania závory spôsoboval napájací zdroj. V inom prípade rušenie spôsoboval pokazený autoalarm neďaleko zaparkovaného motorového vozidla.

Zdrojom rušenia v ďalších prípadoch bol napr. termostat bytového kotla alebo tlačiareň k osobnému počítaču. RÚ upozorňuje aj na úmyselné rušenie týchto zariadení kriminálnymi skupinami, ktorých cieľom sú cenné veci v nezabezpečených vozidlách, resp. aj priamo motorové vozidlá.


Roman Vavro, hovorca RÚ

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/20717/ru-pozor-na-dialkove-uzamykanie-vozidiel-a-garazi/