Nosná raketa Ariane vynesla do kosmu telekomunikační satelity Measat-3b a Optus 10
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 13.09.2014
Ve čtvrtek 11. 9. 2014 vynesla evropská nosná raketa Ariane-5 z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guayaně do vesmíru dva komerční telekomunikační satelity. Jak sdělila společnost pro starty raket Arianespace v Evry u Paříže, oba satelity se vydaly na svou dráhu krátce po startu. Z geostacionární oběžné dráhy přispějí k lepšímu pokrytí signálem asijsko-pacifického regionu.


Byl to celkově 75. start rakety Ariane 5 a z evropského kosmodromu v Jižní Americe letošní osmý start m. j. i ruské rakety Sojuz. Čtyřikrát byly přitom využita evropská nosná raketa Ariane 5. Krátce před startem bylo z neznámých důvodů na několik minut zastaveno odpočítávání. Potom všechno proběhlo bez problémů.

Pro malajsijského operátora evropská nosná raketa vynesla na oběžnou dráhu satelit Measat-3b s hmotností 5,8 tun. Převezme telekomunikační služby a služby přímého satelitního televizního příjmu pro Malajsii, Indii, Indonésii a Austrálii. Společnost Airbus Defence a Space je hlavním dodavatelem tohoto satelitu. Družice bude mít životnost asi 15 let.

Druhý satelit Optus 10 dodala americká společnost SSL Space Systems/Loral a má hmotnost 3,2 tun. Po dobu stejné plánované životnosti asi patnácti let má zlepšit šíření televize, internetu, telefonu a datových služeb pro Austrálii, Nový Zéland a antarktický region.


S využitím zdroje: (dpa), Infosat.de, ilustrační foto: SES Astra, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/20799/nosna-raketa-ariane-vynesla-do-kosmu-telekomunikacni-satelity-measat-3b-a-optus-10/