Za týden odstartuje již šestý ročník MFF Ostrava Kamera Oko
Autor: 2media , e-mail: info@2media.cz Přidané: 19.09.2014
V Oficiálním výběru se o cenu pro nejlepšího kameramana utkají světové festivalové hity. Slavnostní zahájení se uskuteční ve zcela novém 4K kině Světa techniky v Dolní oblasti Vítkovice. Works in progress a prezentace představí, co se děje v českém filmu. Festival se rozšiřuje do Frýdku-Místku a Havířova, ozvěny opět přivezou vybrané lahůdky i do pražských kin. Šestý ročník Ostrava Kamera Oko se odehraje v šesti ostravských kinosálech, ale zavítá i do galerie a na čerstvý vzduch.


Program nabídne přes padesát filmů všech délek a žánrů, od experimentální projekce z několika 8mm promítaček až po maraton kultovní sci-fi série X-Men.

Slavnostní zahájení festivalu proběhne v pátek 26. září v kině nově otevřeného Světa techniky v Dolní oblasti Vítkovice. OKO při té příležitosti návštěvníkům nabídne v české premiéře snímek kanadského režiséra Davida Cronenberga Mapy ke hvězdám, který je zároveň součástí hlavní soutěžní sekce Oficiální výběr. Tento film vzbudil velký ohlas na Festivalu v Cannes, kde také přinesl zaslouženě cenu za hlavní ženský herecký výkon pro Julianne Moore. Kromě Moore se ve filmu objeví i další hollywoodské hvězdy jako Robert Pattinson, Mia Wasikowska nebo John Cusack.

“Jsme velmi rádi, že můžeme i letos našim divákům nabídnout nový zážitek, tentokrát z projekce v novém, moderním kině Světa techniky, které je vybaveno kvalitním 4K projektorem. Navíc se nám podařilo získat v před-premiéře film Mapy ke hvězdám, který natočil slavný kameraman Peter Suschitzky s režisérem Davidem Cronenbergem. Formální kvalitě projekce bude tedy odpovídat i její obsah," řekla o připravovaném zahájení umělecká ředitelka festivalu Anna Kopecká.

Hlavní soutěžní sekce Oficiální výběr představí v české premiéře šest celovečerních filmů, jejichž nejen obrazové kvality bude posuzovat mezinárodní porota. Českou republiku v ní zastupuje dlouholetý spolupracovník režiséra Jana Němce, kameraman Jiří Maxa, kameraman Andrei Butica přijede do Ostravy jako zástupce rumunské nové vlny, z jeho práce je u nás asi nejznámější Pozice dítěte (vítěz loňského Berlinale) a Slovensko bude reprezentovat kameraman a režisér Milan Balog. Festival přivítá i řadu dalších hostů, mezi jinými režiséra a kameramana Karla Slacha, izraelského kameramana Yarona Scharfa nebo zástupce nejmladší kameramanské generace, kteří do Ostravy přijedou představit snímky soutěžící v Krátkometrážní soutěži.

“Ostrava má neobvykle pestrou síť kin a tato kina erudované a nesmířené dramaturgy. Obojí jim jiná města musí závidět. Hlavně díky celoroční aktivitě těchto kin může OKO na týden hostit české premiéry elitních snímků a učinit z Ostravy místo setkání kameramanů, kteří tvoří obraz současné kinematografie – letos tvůrce světoznámé rumunské nové vlny, profesionály z Izraele, Francie či Německa,“ říká ředitel festivalu Jakub Felcman.


Mezinárodní filmový festival se zaměřením na kameramanskou tvorbu

06 Ostrava Kamera Oko 2014
26. září - 2. října 2014
Ostrava, Frýdek-Místek, Havířov


Poroty MFF Ostrava Kamera Oko

Mezinárodní porota
Jiří Maxa, český fotograf a kameraman
Andrei Butica, rumunský kameraman a fotograf
Milan Balog, slovenský režisér, kameraman a scénárista

Národní porota
Jan Baset Střítežský, kameraman
Ondřej Belica, kameraman
Jan Pfeiffer, konceptuální umělec, výtvarník, fotograf a animátor


Hlavní festivalové sekce

Festival nabízí filmový program rozdělený do devíti přehledných sekcí:

Oficiální výběr

Hlavní soutěžní sekce festivalu obsahuje šest filmů, které jsou uváděny v české premiéře. Tyto filmy představují to nejzajímavější, co jsme pro vás za poslední rok na světových festivalech našli. Většina z nich je proto ověnčena cenami. V tomto roce se pouze dva filmy z této sekce dostanou do normální kinodistribuce, proto je OKO jedinečnou a možná i jedinou příležitostí, jak je vidět v kině a tomu odpovídající technické kvalitě. Projekce filmů této sekce probíhají v kině Art.

Kameraman       	Český název / Originální název

Marcell Rév Bílý Bůh / Fehér Isten
Jimmy Gimferrer Historka o mojí smrti / Historia de la meva mort
Willy Kurant Žárlivost / La jalousie
Peter Suschitzky Mapy ke hvězdám / Maps to the Stars
Yaron Scharf Vojačky / Zero Motivation
Reinhold Vorschneider Superega / Über-Ich und Du


Krátkometrážní soutěž

Festival se v této soutěžní sekci snaží představovat mladé, nadějné kameramany zejména z České republiky a Slovenska. Najdete zde kameramanská cvičení, které mají jen pár minut, a zaujmou většinou originálním viděním kameramana nebo svojí technickou vyspělostí, ale i krátké filmy či videa, která už umožňují kameramanovi rozvinout vlastní vizuální styl. Letos je v soutěži zastoupena čtyřmi filmy pražská FAMU. Projekce Krátkometrážní soutěže proběhne v kině Art a v rámci Ozvěn v pražském Studiu Béla.

Kameraman       	Český název / Originální název

Andrea Sudorová Adelaars
Philip Matoušek Na Jižňáku
Lukáš Milota Pevnost
Martin Polách Pravomil
Marek Dvořák Retriever


Zaostřeno na architekturu

V roce 2014 festival připravil sekci zaměřenou na dokumentární filmy, věnující se architektuře a designu. Samozřejmě jsme filmy vybírali i s důrazem na jejich vizuální zpracování. V sekci se představí pět filmů, snímek Sagrada - Mystérium stvoření navíc v české premiéře. Projekce budou probíhat v kině Art a v rámci Ozvěn v pražském Studiu Béla.

Kameraman               	Český název / Originální název

Ron Fricke Baraka – Odysea země / Baraka
Niels Bolbrinker Bauhaus – Model a mýtus / Bauhaus - Modell und Mythos
Patrick Lindenmaier Sagrada – Mystérium stvoření / Sagrada – El Misteri de la Creació
Heikki Färm, Adam Philp Lidský rozměr / The Human Scale
Boa, Jäger, Leitner, Lipp, PufalBenátský syndrom / Venice Syndrome


Pocta Karel Slach

Národní kameramanská profilová sekce představuje kameramana a režiséra Karla Slacha. Dramaturgové se rozhodli uvést blok jeho ranných, krátkých a studentských prací a speciální projekci složenou z koláže filmů režiséra Karla Vachka, jehož je Slach dvorním kameramanem.

Krátké filmy:
Artisti
Alcron
Šibenica
Učenie

Karel Vachek - koláž 1992-2011

Encore

Encore i letos přináší průřez tím nejlepším, co se v českých kinech objevilo za poslední rok a také přináší několik premiér a předpremiér. Sekce, která se promítá v Minikině, obsahuje i dílo mladého českého režiséra Jana Březiny a kameramana Jana Skriečky Maria Stock.

Kameraman               	Český název / Originální název

Quentin Dupieux Fízlové, hajzlové / Wrong Cops
Štěpán Kučera Cesta ven
Mark Bliss Neříkej nic / Don’t Say a Word
Ryszard Lenczewski, Łukasz Żal Ida
Agnès Godard Parchanti spí dobře / Les Salauds
Jan Skriečka Maria Stock
Yorick Le Saux Přežijí jen milenci / Only Lovers Left Alive
Micaela Cajahuaringa Příšerný vlasy / Pelo Malo
Ferran Paredes Zoran, můj synovec idiot / Zoran, il mio nipote scemo


X-Men maraton

Pro fanoušky sci-fi filmů jsme připravili unikátní maraton filmů ze série X-Men. Ve dvou dnech bude promítnuto všech pět dílů série, včetně nejnovějších X-Men: Budoucí minulost. Série vznikala od roku 2000 a první díly jsou tak ještě dostupné na 35mm kopiích. Poslední dva díly, již pouze na DCP, budou mimořádně promítnuty v nejnovějším ostravském 4K kině - kině Světa techniky, DOV.

Profil Claro - Trier

Spolupráci kameramana Manuela Alberta Clara a dánského režiséra Larse von Triera představí v malém profilu kino Luna. Budou zde uvedeny filmy Melancholie a oba díly Nymfomanky, v nové režisérské verzi.


Zvláštní uvedení a speciální projekce

Jako každý rok ani letos nebudou chybět speciální projekce, ať už se jedná o Filmovou procházku v Dolní oblasti Vítkovice, experimentální projekce z několika 8mm projektorů Pussy Power Porno Project nebo projekce fotbalového dokumentu Druhý valčík s živým dabingem. Martin Jiroušek si pro festival připravil přednášku s projekcí v rámci svých Shock NIghts, tentokrát s lákavým názvem: Fantomas slaví 100 let.


AČK uvádí

Oko uvede i letos vítěze cen Asociace českých kameramanů za rok 2013, kterým je snímek Hořící keř. Kameraman Jaromír Šofr přijede v úterý 30.9. do kina Centrum v Havířově představit digitalizovanou verzi české oscarové klasiky Ostře sledované vlaky.


Works in Progress 2014 a profesionální prezentace

Filmy právě natáčené a často těsně před dokončením se budou letos představovat nově v Galerii Plato. Pětici nových českých projektů doplní prezentace Státního fondu kinematografie. Akce se bude konat v pondělí 29. 9. od 14.00.


Vědomí souvislosti

Dokumentární film o Jaroslavu Kučerovi - muži, který chtěl být malířem a nakonec se stal jedním z nejdůležitějších kameramanů československé kinematografie.


Já, Olga Hepnarová

Připravovaný hraný snímek čerpá z událostí jednoho pohnutého života, který se na svém konci zvrhl v bestiální čin. Jeho hlavní postavou je dvaadvacetiletá dívka Olga Hepnarová, která se 10. července roku 1973 nesmazatelně a tragicky zapisuje do dějin kriminalistiky, ale i do svědomí celé společnosti.


Sněží!

Rodina jako organický hurikán je mottem poetického rodinného dramatu s prvky černého humoru. Poté, co se Tereza (28) dozvídá, že její otec se připravuje podruhé oženit, rozhodne se, že na svatbu dorazí nejen se sestrou Petrou (27), babičkou (82), ale i maminkou Ester (52).


Místo nepokoje

Dokumentární film režiséra Adama Geberta. Jedno příhraniční město, kterým zmítají protiromské demonstrace, a dvě vyhraňující se řešení.


Prezentace

Národní filmový archiv a digitalizace Národní filmový archiv spouští projekt digitalizace deseti filmů, respektive filmových pásem v rámci tzv. Norských fondů a aktuálně řeší či připravuje i další digitalizační a digitálně restaurátorské projekty. Prezentace se stručně zaměří na to, co digitalizace znamená pro širší činnost NFA a jaké z jeho úloh pomáhá naplňovat. Rovněž budou představeny koncepční dokumenty týkající se samotného procesu a možných způsobů digitalizace filmového dědictví.


Filmově vzdělávací projekty Národního filmového archivu

V posledních letech NFA rozvíjí několik projektů v oblasti filmové výchovy. Jde například o projekce pro školy, rodiny s dětmi, přednáškové cykly pro středoškolskou mládež a kurzy pro pedagogy. Dlouhodobějším cílem NFA je ve spolupráci s dalšími subjekty vyvinout funkční metodiku filmové výchovy a umožnit tak rozvoj tohoto oboru nejen ve volném čase, ale také ve školách. Prezentace se zaměří mimo jiné na rozvoj spolupráce NFA v regionech, mj. v oblasti Ostravy.


Státní fond kinematografie: systém a nové možnosti pro žadatele z regionů

Už rok funguje v České republice nový systém udělování podpory Státního fondu kinematografie. Shrnut bude systém fungování – jeho pozitiva i negativa. Dozvíme se, na co si dát při vyplňování žádostí pozor. V neposlední řadě se prezentace bude okruhům, v nichž se výrazně otevírají možnosti podpory žadatelům z regionů (festivaly, kina, distribuční projekty, vzdělávání, vydávání publikací apod.).


Základní informace pro návštěvníky festivalu

Festivalové projekce se uskuteční na tradičních místech - v ostravských kinech Art, Minikino, Luna, Studiu Karel ve Staré Aréně a studenském klubu Áčko na kolejích Hladnov, dále v kině Vesmír, v kině STC a v kinech Vlast, Frýdek-Místek a Centrum, Havířov. Prezentace nových projektů proběhnou v Galerii Plato a studentský filmový workshop se bude odehrávat v multižánrovém prostoru Cooltour.

Sedmidenní akreditace, která opravňuje ke vstupu na všechna filmová představení v rámci festivalu, doprovodné akce a slavnostní zahájení stojí 400 Kč, lze ji zakoupit on-line na www.filmfestivalostrava.com nebo v pokladnách kin Art, Minikino, Luna a v kině Vlast ve Frýdku-Místku. Na všechny akce je možné zakoupit i jednotlivé vstupenky v pokladnách daných kin.

Celý program je již nyní dostupný na www.filmfestivalostrava.com.

Festival by nemohl vzniknout bez finanční podpory Státního fondu kinematografie, Ministerstva kultury ČR a Statutárního města Ostrava.

MFF Ostrava Kamera Oko: www.filmfestivalostrava.com, www.facebook.com/ostravakameraoko


Mediální servis: 2media.cz, 19. 9. 2014

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/20823/za-tyden-odstartuje-jiz-sesty-rocnik-mff-ostrava-kamera-oko/