Privátní stanice HDTV volně z družice Türksat 4A
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 24.09.2014
Po zprovoznění nového satelitu Türksat 4A na orbitální pozici 42° východně zahájily volné (FTA) vysílání nové privátní turecké kanály HDTV. Avšak mnoho stanic přešlo na obtížně přijímatelný východní svazek (Eastbeam), některé dokonce na turecký svazek.


V evropském svazku - Europabeam - družice Türksat lze nyní volně (FTA) přijímat jedenáct stanic HDTV, např. Kanaltürk HD, Kanal A HD a Samanyolu TV HD.

Stanice Kanaltürk HD, kterou lze přijímat na kmitočtu 11,999 GHz, vertikální polarizace, Symbol Rate 11666 kSymb/s, FEC 2/3, norma DVB-S2/8PSK, MPEG-4/HD, je zajímavá tím, že mnoho filmových trháků vysílá i s originálním zvukem.

V evropském svazku lze přijímat stanice s vysokým rozlišením i státní televize TRT, která uvedla do provozu další transponder s kanály TRT HD, TRT 1 HD a TRT Haber HD.

Ve střední Evropě lze přijímat v západním svazku (Westbeam) s parabolou o průměru cca 70 cm ještě kanály Bugun HD, Semerkand HD, TVNET HD, Beyaz TV HD a MCJ MEDIASA HD.


Obtížný je příjem dosavadních volně (FTA) šířených verzi s vysokým rozlišením stanic: ATV, Show TV, Kanal D a Kanal 7, které jsou šířeny ve východním svazku - Ostbeam - družice Türksat 4A a ve střední Evropě je lze stabilně přijímat s parabolou nejméně o průměru 150 cm až 180 cm.

Některé stanice ve východním svazku (Ostbeam), např. ATV HD, A HABer HD, A Spor HD a Show TV HD, lze nyní u našeho západního souseda - konkrétně v Bavorsku a v Sasku - přijímat s parabolou o průměru jeden metr. Ovšem musíme vycházet z toho, že provider ještě provede korekci a upraví sílu signálu na transponderu. Z důvodu vysílacích práv uvedené kanály budou využívat výhradně východní svazek. Ve východním svazku dále vysílají HD kanály ULKE TV HD, HABERTURK HD a CNN TÜRK HD.

Ukazuje se, že náklady zejména na příjem kanálu Fox HD, popř. TV8 HD a Star TV HD, ve střední Evropě jsou obrovské, neboť stanici v tureckém svazku lze přijímat s parabolou o průměru čtyři metry a vyšším a tak tento kanál zůstává mimo možnosti uživatelů.


S využitím zdroje: rp, Digitalfernsehen.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/20850/privatni-stanice-hdtv-volne-z-druzice-turksat-4a/