Volitelné kanály Sky HD na novém transponderu družice Astra 1KR
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 15.10.2014
Operátor Sky Deutschland optimalizoval obsazení transponderů na satelitním systému Astra 1 na orbitální pozici 19,2° východně. Týká se to volitelných kanálů, které jsou využívány především pro sportovní přenosy. Volitelné kanály Eurosport 360 HD 6, Sky Bundesliga HD 7, Sky Sport HD 8, které dosud byly na transponderu č. 73, přešly na transponder č. 23 družice Astra 1L, kmitočet 11,553 GHz, horizontální polarizace, norma DVB-S2/8PSK, SR 22000 kSymb/s, FEC 3/4, MPEG-4/HD.


Na transponderu č. 47 na satelitu Astra 1KR, kmitočet 11,171 GHz, horizontální polarizace, norma DVB-S2/8PSK, SR 22000 kSymb/s, FEC 3/4, MPEG-4/HD zahájily vysílání volitelné kanály Eurosport 360 HD 7, Sky Bundesliga HD 8 a Sky Sport HD 9. Obojí byly dosud dostupné i z transponderu 73.

Pro diváky, kteří využívají oficiální receiver Sky, to nemá žádné důsledky. Jestliže však divák využívá alternativní přijímací techniku nebo programy Sky přijímá s vestavěným televizním tunerem a modulem CI-Plus, měl by provést nové naladění přijímače na družici Astra (např. pokud chce sledovat příští víkend zápasy Bundesligy).

Některé přijímače tyto volitelné kanály naladí jen v případě, když jsou kanály také aktivní. Pokud receiver nenaladí kanály s novými parametry, je třeba být trpělivý. Příčinou může být i změna kanálu u některého kabelového operátora.

Každý kabelový operátor nemusí šířit všechny frekvence HD platformy Sky. Protože zejména u transponderu č. 47 se jedná o nový přenosový kanál Sky, je třeba počítat s tím, že volitelné kanály Eurosport 360 HD 7, Sky Bundesliga HD 8 a Sky Sport HD 9 nebudou dostupné v některých kabelových sítích.


S využitím zdroje: rp, digitalfernsehen.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/20922/volitelne-kanaly-sky-hd-na-novem-transponderu-druzice-astra-1kr/