Satelitní příjem ve vozidle při rychlosti 160 km/h
Autor: Petr Miklík , e-mail: petr.miklik@post.cz Přidané: 25.10.2006
Zařízení Speedsat 1 firmy Schwaiger je plochý satelitní přijímací systém (15 cm), který cestujícím v pohybujícím se vozidle umožňuje příjem stovek televizních a hudebních kanálů ze satelitu Astra a Hotbird. Je to systém pro mobilní využití, který je kompatibilní s programy DTH poskytovatelů satelitní televize a může být nakonfigurován tak, aby to fungovalo po celém světě s každým poskytovatelem satelitní televize.

Speedsat 1 má certifikát spolkového automobilového úřadu pro „e1”. Anténa se nachází v uzavřeném krytu, který odolává povětrnostním vlivům a má malou montážní výšku a nízký šum (hluk) za pohybu. Pomocí systému „Phased-Array-Panels”, který se v krytu otáčí a vychyluje, může (podle prohlášení výrobce) anténa sledovat satelitní signál i v dopravním provozu.

Podle firmy Schwaiger anténa zachycuje a sleduje satelitní signál nezávisle na poloze vozidla ještě i při rychlosti 160 km/hod. Podobně jako u pevně instalované satelitní paraboly pro příjem satelitního signálu je pro systém nutné, aby nad vozidlem byla volná zorná linie v jižním směru (bez překážek). Dodaný montážnímu držák s gumovým obložením umožní lepší montáž antény na příčný střešní nosník většiny vozidel.

Speedsat 1 má elektroniku ve vodotěsné anténní kopuli. Je přidělána na střešní nosník vozidla a pomocí koaxiálního kabelu je spojena ovládacím přístrojem uvnitř vozidla. Ovládací přístroj dodává proud pro anténu zařízení Speedsat 1, nepřetržitě kontroluje přijímaný satelitní signál a podle potřeby automaticky koriguje panel v anténě. Výběr satelitu se provádí (pomocí povelů DiSEqC satelitního přijímače) ovládacím přístrojem antény. Ovládají přístroj a receiver jsou namontovány uvnitř vozidla.

Anténa firmy Schwaiger včetně ovládacího přístroje, přívodního kabelu a montážního držáku je v německých obchodech k dostání za doporučenou cenu 4900 EUR.


Zdroj: [fr],Digitalfernsehen.de, 23. 10. 2006, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2125/satelitni-prijem-ve-vozidle-pri-rychlosti-160-km-h/