Družice Astra 2G úspěšně prošla testovací fází na oběžné dráze
Autor: Petr Miklík , e-mail: petr.miklik@seznam.cz Přidané: 16.01.2015
Dodavatel satelitu Astra-2G, společnost Airbus Defence & Space, uvedla, že nedávno vypuštěný úspěšně dokončil svoji testovací fázi a byl oficiálně předán mediální skupině SES. Dne 27. 12. 2014 byl satelit vynesen do kosmu nosnou raketou společnosti International Launch Services z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu.


Vypuštění a počáteční fáze operací na oběžné dráze byly řízeny z kosmického střediska společnosti Airbus Defence and Space v Toulouse. Řada manévrů umožnila družici dosáhnout geostacionární oběžnou dráhu dne 2. 1. 2015, solární panely a anténní reflektory byly úspěšně rozvinuty a satelit dosáhl finální pozice vůči zemi. Všechny funkce satelitu fungují podle předpokladů.

Satelit Astra 2G navržený a dodaný společnost Airbus Defence and Space pro satelitního operátora SES je založen na vysoce spolehlivé platformě Eurostar E3000. Disponuje šedesáti dvěma transpondery v pásmu Ku a také čtyřmi transpondery v pásmu Ka. Poskytne vysílací a širokopásmové služby příští generace pro Velkou Británii, Irsko, Evropu a západní Afriku. Hmotnost při startu činila šest tun, rozpětí po rozvinutí solárních panelů na oběžné dráze bude mít čtyřicet metrů a do konce své plánované patnáctileté životnosti poskytne výkon 13 kW.

Astra 2G je devátým modelem Airbus Eurostar ve flotile skupiny SES. Tři podobné modely jsou ve fázi přípravy pro skupinu SES. Satelit bude nakonec umístěn na orbitální pozici 28,2° východně/28,5° východně.


S využitím zdroje: Chris Forrester, Advanced-television.com, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/21264/druzice-astra-2g-uspesne-prosla-testovaci-fazi-na-obezne-draze/