SES plánuje vynesení satelitu SES-12 do kosmu ve čtvrtém čtvrtletí roku 2017
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 24.01.2015
Skupina SES plánuje, že nový telekomunikační satelit SES-12 - s využitím služeb evropské společnosti pro starty raket Arianespace - ve čtvrtém čtvrtletí roku 2017 dopraví do vesmíru nosná raketa Ariane. Ve čtvrtek 22. 1. 2015 to sdělil lucemburský satelitní provozovatel.


Družice SES-12 zvýší zdroje skupiny SES, aby mohla nabídnout vysílání DTH (Direct-To-Home), VSAT, mobilní a spojovací služby HTS (High Throughput Satellite) v regionu Asie a Pacifiku, včetně rozvíjejících se trhů, např. Indie a Indonésie.

Satelit bude umístěn na orbitální pozici 95° východně, nabídne dodatečné a záložní kapacity pro tuto etablovanou pozici skupiny SES s vynikající zónou ozáření pro asijsko-pacifické území. SES-12 nahradí satelit NSS-6 skupiny SES a na orbitální pozici bude společně umístěn s družicí SES-8. Skupina SES již zajišťuje pokrytí signálem pro téměř dvacet miliónů domácností s příjmem DTH v Indii a Indočíně.

Satelit SES-12 dodá společnost Airbus Defence and Space na základě vysoce spolehlivé platformy Eurostar E3000. Satelit s předpokládaným provozem patnácti let bude disponovat šedesáti osmi výkonnými transpondery v pásmu Ku a osmi transpondery v pásmu Ka, přitom pro vynesení a manévry na oběžné dráze bude využit plazmový pohonný systém.

Užitečný náklad hybridního satelitu SES-12 se skládá ze dvou různých doplňujících se misí: první je tradiční pokrytí se širokým svazkem (Widebeam) a druhou je pokrytí s úzkým svazkem v pásmu Ku (HTS) s vícenásobnou zónou ozáření.

Tradiční pokrytí se širokým svazkem (Widebeam) se skládá z padesáti čtyř transponderů (odpovídá šířce pásma 36 MHz), které stávajícím klientům skupiny SES - DTH, vlády, VSAT – zajistí výkonné dodatečné a záložní kapacity s plynulým přechodem z družice NSS-6 na satelit SES-12. Také poskytne další navýšené kapacity pro nové platformy DTH a jiné služby v regionu Asie a Pacifiku.

Druhá část se skládá ze sedmdesáti transponderů v pásmu Ku a jedenácti transponderů pro pokrytí s úzkým svazkem (Spotbeam) se šířkou pásma více než 14 GHz pro VSAT, firemní, mobilní a vládní aplikace. K tomu lze dále připočíst DTP (Digital Transparent Processor) s funkcemi pro potlačení rušení a zvýšenou flexibilitou užitečného zatížení, aby bylo možné nabídnout řešení satelitní kapacity, které je přímo přizpůsobené klientům skupiny SES.


S využitím zdroje: Infosat.de, volně upraveno a zkráceno


 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/21291/ses-planuje-vyneseni-satelitu-ses-12-do-kosmu-ve-ctvrtem-ctvrtleti-roku-2017/