Česká televize zveřejnila plán, jak vidí digitalizaci do budoucna
Autor: Lukáš Polák , e-mail: lucky.boy@volny.cz Přidané: 27.10.2006
Česká televize (ČT) uspořádala tuto středu ve svém sídle na Kavčích horách neformální setkání s novináři na téma digitalizace. Hlavní problém, který byl nastíněn hned na začátku, je, že bylo vyčerpáno kmitočtové spektrum. Nové digitální sítě nebudou moci být postaveny do té doby, dokud nebude zajištěna jejich ekonomická stabilita. Jak řekl vedoucí projektu Digitalizace ČT Pavel Hanuš, v České republice chybí manažérské řízení celého procesu.

Je např. důležité položit si otázku, kolik bude digitalizace stát. To Česká televize udělala a došla k následujícímu předběžnému výsledku: Předpokládáme-li, že na každou domácnost vyjdou 2 set-top boxy, dostaneme se k číslu 6,7 milionu set-top boxů. ČT počítá s tím, že v době, kdy bude stb nutné zakoupit, bude průměrná cena za jeden kus 1200 Kč. Dostaneme se tedy na částku 8 miliard korun. Digitalizace ale samozřejmě nejsou jen samotné přijímače. Je nutné přizpůsobit např. i společné televizní antény (STA). Částku, která bude nutná do těchto úprav vložit, odhaduje Česká televize na 1,5 miliardy Kč. Dále je důležité počítat i s investicí do technického vybavení. Celkové náklady by se pak měly vyšplhat přibližně na 16 miliard korun.

Pro samotné televize bude digitalizace samozřejmě znamenat nárůst nákladů. Provozní by se měly vyšplhat k 1 miliardě a na program ke 3 miliardám Kč. Výnosy se dostanou přibližně na 2 miliardy. Roční deficit bude tedy činit zhruba částku přes 2 mld. Kč. V tom vidí Pavel Hanuš hlavní problém celého procesu. Zároveň však dodává, že je v něm nutné pokračovat, protože se nesmí zastavit. Dokonce i firmy ukončují výrobu analogových zařízení jak pro příjem signálu, tak i pro jeho vysílání. Bude zapotřebí vytvořit generální dohodu, v níž budou uvedeny podmínky a způsob vypínání analogového signálu. Legislativa řešila pouze jak bude digitalizace vypadat na konci celého procesu, ale ne během něj.

Dále je nutná změna statusu a reorganizace Národní koordinační skupiny (NKS), která má koordinovat celý proces přechodu na digitální vysílání; zapojení regionálních samosprávních orgánů a diverzifikace způsobu distribuce. Hanuš uvedl, že by měla existovat národní satelitní platforma, kde by byly šířeny programy z digitální pozemní televize (DVB-T).

Česká televize se chystá i na zahájení kampaně na podporu digitalizace, která bude mít několik fází – signální, vysvětlující, informační a pomocnou. ČT by chtěl spolupracovat i s telekomunikačními operátory (např. Radiokomunikace) na lince, která by pomáhala lidem v oblastech, kde bude zahájeno vysílání a ti s ním budou mít jakýkoliv problém nebo budou mít jakýkoliv dotaz, který se tématu týká. Je důležité zdůraznit, že sama Česká televize nemá právo cokoliv vypínat. Stát musí určit co, kdy a kde bude vypnuto. O tom by měla rozhodovat instituce jakou je Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

Např. na Domažlicku se uvažuje hned o několika variantách. Buď poběží paralelní provoz 12., 38. a 41. kanálu bez vypnutí analogového vysílání, nebo bude vypnut 12. kanál a poběží 38. a 41., nebo poslední možností je vypnutí 12. a 41. kanálu a přechod na digitál na 38. kanálu. 30. června 2007 končí licence pro přechodný multiplex A. Česká televize však doufá, že ČTÚ prodlouží jeho licenci, dokud nebudou ustanoveny konečné multiplexy 1 až 4.


pro satCentrum: Lukáš Polák, 26.10.2006

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2130/ceska-televize-zverejnila-plan-jak-vidi-digitalizaci-do-budoucna/