Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 05:45:58   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - TV tipy | Články
 

Speciality světových muzeí na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 03.02.2015


Tajemství světových muzeí je oblíbený seriál, který se dočkal několika řad. My vás vezmeme za záhadnými atributy ve dvou speciálních dílech. Zavítáme do Petrohradu a do Atén. Nechte se překvapit, co vše lze odhalit v muzejních sbírkách.


Tajemství světových muzeí: Speciál

3. 2. 20.00 – Ermitáž
10. 2. 20.00 – Národní archeologické muzeum v Aténách


Tajemství světových muzeí: Speciál (Ermitáž)

Petrohradská Ermitáž patří se svými více než 3 miliony uměleckých a archeologických pokladů mezi největší muzea na světě. Daleko od veřejných galerií, v odlehlé chodbě, leží za zamčenými dveřmi jeden z nejstarších pokladů muzea. Jsou to lidské pozůstatky s kůží černou jako noc. Je to jedna ze čtyř přirozených mumií, které byly nalezeny v roce 1948 a jsou přes 2000 let staré. Jedna ze stejně starých kůží, která je v muzeu vystavena, má velmi zvláštní tetování, které mohlo znamenat způsob předávání tradic. Vědci přišli na to, že i mumie má tetování zobrazující šelmy a kořist svázané koloběhem života a smrti, což poukazuje na to, že mumie má nějaké napojení na Čínu.

V muzeu jsou také vystaveny artefakty z doby Petra Velikého. Byl zaníceným sběratelem šokujících exemplářů, jako jsou konzervovaná dětská těla s různými anomáliemi. Kateřinu Velikou, která v paláci žila, život u dvora nudil. Vedle paláce si nechala postavit dům, kde plánovala pořádat večírky. Aby je mohla pořádat, potřebovala služebnictvo, ale služební, kteří by viděli královnu v choulostivé situaci, by určitě nemlčeli a vyvolali by skandál. Kateřina to vyřešila tak, že vymyslela důmyslné zařízení na servírování pomocí výtahů tak, aby se služebnictvem vůbec nepřišla do styku. Muzeum dále odhaluje, kdo byl pravým Rasputinovým vrahem. Byl to britský výzvědný agent.

V Ermitáži jsou různí odborníci, třeba i odborník na starodávné hubení škůdců. Když se během druhé světové války v roce 1941 během obléhání Petrohradu musela Ermitáž evakuovat do krytu, zmizely z Ermitáže všechny milované kočky – zoufalí Rusové je pravděpodobně snědli. Dnes jsou velká díla zpět a stejně tak i kočky a brání opět invazi krys a myší. V Ermitáži je také vystaven prostý obyčejný černý čtvercový obraz. Je to však revoluční obraz, který v roce 2002 Ermitáž pořídila za milion dolarů. Jeho hodnota je tak vysoká proto, že jej Stalin nenáviděl, neboť představoval ideu, nebyl politicky korektní, což Stalin nemohl ovládat, a byl tedy protirevoluční. Autor obrazu se stal nepřítelem státu a byl uvězněn.


Tajemství světových muzeí: Speciál (Národní archeologické muzeum v Aténách)

Odkaz Atéňanů je pevný doslova jako skála. Svět by vypadal zcela jinak nebýt aténského přispění ve filozofii, dramatu a demokracii. Ale v roce 480 před Kristem byl tento odkaz málem vymazán. Perská říše se vydala město zničit, Atéňané však měli tajnou zbraň, kamennou desku, zvanou Themistoklův dekret, který je v muzeu vystaven. Přesvědčil jím své spoluobčany, aby zaplatili za 200 válečných lodí. Lidé tak mohli z města uprchnout a vybojovat své město zpět.

V muzeu se nachází dokonale zpracovaný obličej z ryzího zlata. Nazývá se maska Agamemnona a byla objevena Heinrichem Schliemannem v roce 1876 v Mykénách. Někteří historici pochybují o její pravosti, protože vypadá zcela jinak než ostatní masky, jako jediná má vousy připomínající knírek oblíbený u Němců v 19. století. Mínotaurus – napůl člověk, napůl býk, který se schovával v labyrintu pod palácem krále Mínose, má v muzeu také své místo. Když byla v roce 1900 na Krétě objevena rozsáhlá zřícenina připomínající bludiště, legenda znovu ožila. Dnes víme, že se jedná o trosky paláce, a nikoli bludiště.

Muzeum nemá o hrdiny nouzi, ale jen jeden z nich dobyl celý svět. Byl to Alexandr Veliký, který ve 4. století před naším letopočtem vzbuzoval u svých nepřátel strach. Z obrazů je zřejmé, že neměl bronzové, ale lehké lněné brnění, žádné se však nezachovalo. Historici odhalili, že opravdu fungovalo, a to o dost lépe než brnění bronzové. Bylo slepené z několika vrstev lnu a zastavilo každý útok šípem, se kterým jste se tehdy mohli setkat. Slepená destička, která je v muzeu vystavena, představuje malý kousek velké hádanky. Jsou na ní muži a ženy s pochodněmi a nádobami na cestě z Atén do náboženské svatyně Eleusis. Tisíc let sem chodili na každoroční oslavu zasvěcení. Někdo se domnívá, že zde probíhaly temné rituály, někdo hovoří o orgiích.

Jistě víme pouze to, že kněží podávali zasvěcovaným zvláštní druh medoviny zvané Kikeon, která obsahovala přírodní halucinogen. Nápoj byl považovaný za dar bohů. V roce 1901 potápěč objevil v moři hromadu soch, které jsou dnes v muzeu k vidění. Badatelé se domnívají, že sochy byly na nákladní lodi, která se potopila v prvním století před naším letopočtem. Kromě úžasných soch objevili potápěči i zkorodovaný předmět, jehož vnitřek připomíná hodiny. Někdo se domnívá, že je mimozemského původu, ale vědci odhalili, že to bylo přenosné a velmi přesné planetárium.


Reprízy:

Ermitáž Národní archeologické muzeum v Aténách
6. 2. v 15.55 13. 2. v 15.55
10. 2. v 0.15 17. 2. v 0.15
12. 2. ve 11.50 19. 2. ve 11.50
16. 2. ve 3.40 23. 2. ve 3.40
18. 2. v 7.50 25. 2. v 8.15


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení pro FTV Prima


Zkrácená adresa na tuto stránku: http://goo.gl/yUZjZE Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
30.01.2015 • Dva skvělé dokumenty k druhým narozeninám Prima ZOOM
25.01.2015 • Prima ZOOM v 5. týdnu – ten nejlepší dokumentární svět
19.01.2015 • Dobrodružství a poznání s Prima ZOOM ve 4. týdnu
07.01.2015 • Tajemný život čmeláků na Prima ZOOM
02.01.2015 • Tipy na víkend 3. 1. – 4. 1. 2015
31.12.2014 • Extra tip na Film+: Agenti dementi 2

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist