Nejdrsnější vlaky světa každou neděli na Prima ZOOM
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 07.02.2015

Vydejte se na zajímavé cesty vlakem s Prima ZOOM. Pro turistu může být jízda vlakem požitkem. Pro někoho, kdo ji musí podstupovat pravidelně, to je zcela jistě nuda. Ale jak to berou ti, kteří mají ve vlacích nejdrsnější práci na světě?


Zay Harding řídí vlaky, co na své cestě projíždějí různými klimatickými podmínkami - od sluncem spálených pouští po ledem pokryté pustiny. Sibiřské ledové vlaky jsou pro ruskou ekonomiku nesmírně důležité, protože vyvážejí kondenzovaný plyn. V průměrných teplotách 20 stupňů pod bodem mrazu ale musí i vlaky vybavené sněžnými pluhy pracovat 24 hodin denně, aby udržely tratě sjízdné.

Na druhé straně světa v Jižní Americe Zay podniká těžkou cestu k Pacifiku, která klesá 4 tisíce metrů k úrovni moře, a dokonce ho přinutí nasadit kyslíkovou masku. To však nic neznamená, protože heslem nejdrsnějšího průvodce je udržet tratě sjízdné a vlaky v pohybu.


Nejdrsnější vlaky světa v premiéře vždy v neděli večer:

08. 02., 20.00 hod. – Nejdrsnější vlaky světa (Bolívie)
15. 02., 20.00 hod. – Nejdrsnější vlaky světa (Sibiř)
22. 02., 20.00 hod. – Nejdrsnější vlaky světa (Vietnam)
01. 03., 20.00 hod. – Nejdrsnější vlaky světa (Indie)


Bolívie

Cestu zahájíme v Brazílii, kde začíná náročná cesta napříč Bolívií až k Pacifiku, a to jen s využitím staré železnice. Z brazilské Corumby je to asi 700 km daleko do Santa Cruz, spoj je nazýván vlakem smrti. Dříve hodně lidí lezlo na vlak, který byl celý odkrytý a lidé často spadli a zemřeli. Dalším důvodem je skot, který občas uteče z pastvin, a když je v zatáčce na kolejích, nedá se včas zastavit. V Bolívii se také nachází autobusový vlak – podvozek je z vlaku, kapota z autobusu. Jde vlastně o autobus, jezdící po kolejích. V Uyuni je na předměstí hřbitov starých vlaků – k vidění je tu první bolivijská lokomotiva ve výborném stavu, která jezdila až k Tichému oceánu. Vlaky se zde pohybují až ve výšce kolem 4000 metrů nad mořem, motor zásobují turbodmychadla. Občas je potřeba použít kyslíkovou bombu. Vlak klesá z výšky více než 4200 metrů nad mořem až úplně dolů k moři několik hodin rychlostí asi 18 km/h. Záchranný systém hlídá, jestli je strojvedoucí na svém místě, kdyby nebyl, během několika vteřin by vlak zastavil.


Sibiř

S pořadem a jeho průvodcem Zayem Hardingem míříme do Ruska, kde je sice drsná transsibiřská magistrála, ale ještě mnohem drsnější železnice, mířící až za severní polární kruh kvůli plynu. Vyrazíme do města Tobolsk – bývalého historického hlavního města Sibiře. Vlakem, který přijel po dni a půl z Moskvy, míříme na sever do posledního města pro pasažéry – Novy Urengoy. Většina lidí ve vlaku jsou muži, kteří budou pracovat na plynových polích. Za práci ve velmi drsných podmínkách až
-50 °C budou velmi dobře placeni. Vlak musí zastavovat, aby z něj průvodčí odstranila led, uvnitř se topí kamny a uhlím, stará, ale spolehlivá metoda udržuje teplo. Cestou na sever potkávají jen pár osobních vlaků a několik vlaků s nádržemi se zkapalněným plynem. Soukromým vlakem pak Zay zamíří do Nadymu, kde ale koleje končí. Část trati je známá jako Stalinova železnice smrti – postavená vězni z gulagů.


Vietnam

Dnes míříme do Vietnamu, kde je nejbombardovanější železnice světa. Kvůli jejímu významu – spojení severu země s jihem – byla jedním z hlavních cílů za válek, které Vietnam absolvoval. Výprava začíná na hranicích s Čínou ve městě Dong Dang. Po cestě je mnoho tunelů, ve kterých se vlaky při bombardování skrývaly, Vietnamci také dělali pontony, na kterých byly koleje – v noci po nich přejížděly vlaky a přes den se skryly, aby trať vypadala jako nefunkční. Projdeme se také po trati vedoucí mezi domy. Vlaky tu jezdí brzy ráno nebo pozdě večer, přes den se na kolejích žije – pracuje, sedí, prostě vše. Koupíme si lístek ke stání na cestu trvající 15 hodin na Expres znovusjednocení, který propojuje Hanoj a Ho Či Minovo město. To vše je vietnamská železnice.


Indie

Vzhůru do Indie, kde hrají vlaky zásadní roli v chodu země. Železnici tu zřídili Britové, ale každodenně ji využívá 18 milionů lidí, a proto jsou vlaky nepředstavitelně přecpané. Na lístky se tu stojí obrovská fronta. Vlak přijíždí s více než 3 hodinami zpoždění, ale výjimkou není ani pětihodinové zpoždění, navíc vlak přijíždí na úplně jiné nástupiště, než na které měl přijet. Uvnitř je přelidněno, lidé sedí, stojí a spí, kdekoli je to možné. Uvnitř je vedro, někdy až 50 °C! Vlakem prochází prodejci vody a zeleniny (k prodeji je jen nakrájená okurka). Gándhí při svém boji za nezávislost projel celou zemi. Vždy cestoval 3. třídou, která je doposud známá jako Gándhího třída. Nově byly zavedeny ženské vagony. Nádraží v hlavním městě Dillí má 16 nástupišť a je jedním z největších v Indii. A jaká je horská železnice na úbočí Himálaje?


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení pro FTV Prima

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/21352/nejdrsnejsi-vlaky-sveta-kazdou-nedeli-na-prima-zoom/