Skupina SES si objednala nový satelit SES-14 u společnosti Airbus Defence and Space
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 19.02.2015
Lucemburský satelitní provozovatel SES pověřil společnost pro lety do vesmíru Airbus Defence and Space konstrukcí a vývojem nového telekomunikačního satelitu SES-14; v pondělí 16. 2. 2015 o tom informovaly obě tyto společnosti. Nová družice je první vysoce výkonný satelit čtyřtunové třídy. Jako E3000e je založený na vysoce spolehlivé platformě Eurostar společnosti Airbus Defence and Space.


Po vynesení do vesmíru tato verze využije výhradně elektrický pohon pro manipulaci na oběžné dráze (Electric Orbit Raising). Úspora hmotnosti dosažená touto technologií umožňuje dopravu velmi velkého užitečného nákladu.

Výkonný a flexibilní satelit SES-14 má dvojí poslání: prvním je vysílání v širokém svazku (wide-beam) v pásmu C a pásmu Ku, který pokryje americký kontinent a zabezpečí spojení do Evropy. Druhým posláním je zajištění vysoké propustnosti dat (High Throughput Satellite – HTS) s různými uživatelskými svazky (User-Beams), což s využitím palubního procesoru umožní vícesvazkové (Multibeam) pokrytí amerického kontinentu a oblasti severního Atlantiku.

Satelit SES-14 je vybaven sedmi anténami. Družice má elektrický výkon 16 kW a hmotnost při startu 4200 kg a do vesmíru bude vynesena na konci roku 2017. Díky elektrickému pohonnému systému satelitu bude dosažena geostacionární oběžná dráha – nezávisle na využívanému typu nosné rakety – do čtyř měsíců. Družice SES-14 bude umístěna na provozní orbitální pozici 47,5/48° západně a je navržena na jmenovitou životnost více než 15 let.

SES-14 je dvanáctý satelit založený na platformě Eurostar a druhý plně elektrický satelit, který si skupina SES objednala u společnosti Airbus Defence and Space. Devět z těchto satelitů je nyní v provozu, dva jsou ve fázi přípravy.


S využitím zdroje: Infosat.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/21401/skupina-ses-si-objednala-novy-satelit-ses-14-u-spolecnosti-airbus-defence-and-space/