Satelit EUTELSAT 115 West B je připraven k nedělnímu startu
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 27.02.2015

V noci z neděle na pondělí, 1. 3. 2015 ve 22:49 – 23:34 EST, tj. 03:49 – 04:34 UTC bude vynesen na oběžnou první satelit s plně elektrickým pohonem EUTELSAT 115 West B společnosti Eutelsat Communications s využitím nosné rakety Falcon 9 firmy SpaceX.


Od 25. 1. 2015 se nejnovější družice, kterou společnosti Eutelsat dodala firma Boeing Defense and Space, nachází na mysu Canaveral a tam je připravována na start. Satelit bude disponovat dvanácti transpondery v pásmu C a třiceti čtyřmi transpondery v pásmu Ku. Ty jsou spojeny se čtyřmi oblastmi služeb.

Díky družici EUTELSAT 115 West B společnost Eutelsat rozšíří své pokrytí na americkém kontinentě na Aljašce a v Kanadě. Nový satelit současně nahradí družici EUTELSAT 115 West A, které společnost Eutelsat provozuje na inklinující oběžné dráze na orbitální pozici 114,9° západně. Nový satelit je určen především pro klienty v oblasti datových služeb, včetně širokopásmového připojení, mobilních páteřních sítí, řešení VSAT a sociálního připojení Social Connectivity.

Satelit EUTELSAT 115 West B bude po svém startu s elektronickým pohonem dopraven na svou orbitální pozici a bude uveden do provozu asi ve čtvrtém čtvrtletí roku 2015. V průběhu tohoto roku chce společnost Eutelsat vypustit druhý satelit EUTELSAT 117 West B s plně elektrickým pohonem. Tato družice na orbitální pozici 117° západně poskytne další kapacity pro rychle rostoucí trhy s televizním vysíláním v Latinské Americe.

Třetím pilířem rozvoje společnosti Eutelsat na americkém kontinentě potom bude satelit EUTELSAT 65 West A. Jeho vypuštění je plánováno v roce 2016 před letními olympijskými hrami v brazilském městě Rio de Janeiro. Bude disponovat transpondery v pásmu C, Ku a Ka a nabídne výkonné zóny ozáření pro Brazílii a Latinskou Ameriku. Internet: www.eutelsat.de


S využitím zdroje: Satnews.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/21434/satelit-eutelsat-115-west-b-je-pripraven-k-nedelnimu-startu/