Distribuční paket SPI změní příští rok satelit, podpora individuálním satelitním abonentům se nezmění
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 14.11.2006
K přechodu paketu na satelit na pozici 23,5 st. východně dojde až v závěru prvního čtvrtletí příštího roku, je tedy zatím dost času a není potřeba dělat žádné změny v nastavení či směrování parabol. Do té doby vše poběží jako dosud z distribučního transponderu na družici Amos 2, nemění se ani způsob objednávání a distribuce přístupových karet.


Společnost SPI International vysílá pro kabelové společnosti a individuální satelitní abonenty v České republice a na Slovensku vlastní placené televize v českém jazyce - FILM BOX a NONSTOP KINO. Do budoucna plánuje spustit ještě třetí kanál - projekt NOSTALGIA TV.

K distribuci programu využívá pronajatý transponder č.26 providera RR Sat Global Network na satelitu Amos 2, umístěném na orbitální pozici 4,0 stupňů západně, frekvence 11 588 MHz, horizontální polarizace, Symbol Rate 8,888 Msps, FEC 3/4, PIDy 257/513 a 258/514. Signál je zakódován v systému Viacces RED (v. 2.5).

Filmové kanály NONSTOP KINO a FILM BOX jsou určené v první řadě pro kabelové operátory v ČR a na Slovensku, je ale dostupné i předplatné pro individuální satelitní diváky. V českých kabelových sítích nabízí FILM BOX například společnost Kanerval Media, naproti tomu v sítích společnosti UPC – v kabelu či v satelitní platformě UPC Direct – není ani jeden z těchto kanálů zařazen.

V brzké době bude dostupná abonence i pro sdružení vlastníků bytů a majitele domů, kteří provozují společné rozvody (anebo STA) a mají zájem o šíření těchto filmových kanálů.

Kanál FILM BOX je ze satelitu dále dostupný i v platformě DIGI TV pro české i slovenské abonenty - z Intelsatu 10-02, umístěném na pozici 1,0 st. západně. Kanál NONSTOP KINO byl dne 6.9.2006 z této platformy vyřazen, společnost DIGI SLOVAKIA se nedohodla s poskytovatelem programu SPI International na dalším šíření.


Distributorem přístupových karet pro individuální satelitní příjem v České republice i na Slovensku je server satCentrum (více na www.filmbox.satcentrum.com).



SatCentrum pro společnost SPI International dále provádí pravidelný monitoring a pomáhá i v řešení problémů, jako bylo například odchýlení satelitu Amos 2 z orbitální dráhy a výpadky signálu. Pomáhali jsme též s testováním vhodného firmware přístupových modulů pro dekódování a řešíme i individuální problémy s aktivací přístupových karet.

Víme tedy dobře, jaké jsou největší nevýhody v distribuci signálu ze satelitu Amos 2 – slabý signál, kde k bezproblémovému příjmu zejména v západních a severních oblastech České republiky jsou nutné paraboly větších rozměrů, i přes zářijové navýšení datového toku pořád nízká hodnota symbol rate, pro individuální příjem zcela neatraktivní pozice na orbitu mimo obvykle sledované satelity a také použitý kódovací systém Viaccess 2.

Toto vše bylo důvodem, proč se společnost SPI International rozhodla neprodloužit dále smlouvu o distribuci signálu přes Amos, která příští rok končí a začala uvažovat o změně satelitu.

Navrhli jsme pět satelitů s ohledem na vhodnost pro kabelový i individuální příjem, splnění některých specifikovaných technických požadavků a s přihlédnutím i k atraktivnosti pozice.

Z technických hledisek jsme vybírali ze satelitů pouze takové, aby byl možný příjem pro individuální satelitní diváky na parabolu o velikosti 60 - 80 cm na celém území ČR a SR, nejlépe samostatný transponder s kapacitou pro 3 a v budoucnu i více programů (FILM BOX, NONSTOP KINO, NOSTALGIA).

Další požadavky byly na šířku transponderu, datový tok, video a audio bit rate a kódovací systém. V neposlední řadě jsme hledali providera schopného zabezpečit vysílání bez výpadků, s dohledem - servisem a zálohováním (back up). Řešila se též doprava signálu - vlastní up link.

Jsme rádi, že se nakonec podařilo najít vhodné řešení, které bude určitě vyhovovat většině příjemcům satelitního signálu – kabelových společností i abonentům na individuální přijímací komplety. SPI International bude mít svůj distribuční transponder pronajatý na satelitním systému Astra na pozici 23,5 stupňů východně od společnosti Rádiokomunikácie – odštepný závod Slovak Telekom a.s.

S podrobným popisem parametrů a přiblížením dalších novinek vás chceme seznámit až později, v současné době se už ale začíná v bratislavské centrále společnosti SPI International budovat moderní „digitální dům“ s technologií na kompletní tvorbu, sestavení a odbavení digitálního multiplexu. Vytvořený transportní tok bude na TVS Kamzík v Bratislavě následně zakódován v systému CryptoWorks, a uplinkován na satelit.


Zpočátku to bude Astra 1D, která bude v průběhu příštího roku dočasně nahrazena satelitem Sirius 2, který SES Astra přesune ze současné „skandinávské“ pozice 5. stupně východně, po té se uvažuje o moderním satelitu Astra 3B. Satelit Astra 1D má oproti Astře 3A lepší ozáření jihozápadní a západní Evropy (viz. obrázek pokrytí na konci článku).


Společnost SPI International bude i po přesunu na novou pozici dále podporovat individuální abonenty v České i ve Slovenské republice. Stávající abononeti se nemusí bát o své předplatné. Všem budou jejich karty bezplatně vyměněné za nové. Přechodem na novou pozici 23,5 st. východně získají silnější a kvalitnější signál a řadu další českých a slovenských televizních a rozhlasových programů, přenášených na této pozici.


Uvažuje se i o těsnější spolupráci se Sky Linkem (bývalý Slovak Link). Ale to je teprve předmětem jednání, jsme proti uveřejňování jakýchkoliv předčasných či neověřených informací.


K dnešnímu dni ještě neexistuje žádná podepsaná dohoda o přístupu k programům v žádné jiné platformě, proto je předčasné psát o tom, zda budou programy SPI dostupné pro individuální abonenty na kartách jednoho, druhého, třetího (či jiného) distributora.

K těmto změnám dojde až v závěru prvního čtvrtletí příštího roku, je tedy zatím dost času a není potřeba dělat žádné změny v nastavení či směrování parabol. Do té doby vše poběží jako dosud z distribučního transponderu na družici Amos 2, nemění se ani způsob objednávání a distribuce přístupových karet.


Další informace o příjmu filmových kanálů společnosti SPI najdete v článku Jak přijímat FILM BOX a NONSTOP KINO

Úplné měsíční programové přehledy a podrobné synopse vysílaných filmů kanálu NONSTOP KINO a FILM BOX (a více jak padesáti dalších satelitních a kabelových programů) jsou dostupné ve formátu PDF v sekci TV download.


satCentrum, Václav Hrubec, 14.11.2006


Obrázek: Vyzařovací charakteristika Astry 1D:



 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2148/distribucni-paket-spi-zmeni-pristi-rok-satelit-podpora-individualnim-satelitnim-abonentum-se-nezmeni/