Eutelsat 8 West B ve finální výrobní fázi
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 10.03.2015
Satelit Eutelsat 8 West B společnosti Eutelsat Communications se nyní nachází ve své finální výrobní fázi. Společnost Eutelsat předpokládá, že v polovině roku družici vynese do vesmíru nosná raketa Ariane 5. V současnosti satelit s hmotností 5,8 tun prodělává řadu výkonnostních testů u dodavatele Thales Alenia Space v Cannes, které jsou přizpůsobené specifickým podmínkám satelitu na oběžné dráze.


Satelit Eutelsat 8 West B bude po svém startu uveden do provozu na orbitální pozici 8 stupňů západně. Na této společně vytvořené orbitální pozici družice Eutelsat a Nilesat šíří více než tisíc televizních kanálů a tím pokrývají více než 52 miliónů domácností. Satelity na této pozici jsou navržené pro přímý družicový příjem (DTH) televizních programů a mají široké zóny ozáření, které se rozprostírají od Maroka až k Perskému zálivu.

Oba operátoři (Eutelsat a Nilesat) trvale rozšiřují nabídku kapacit na této orbitální pozici, aby uspokojili stále větší poptávku po digitálních televizních kanálech a stanicích HDTV. Díky družici Eutelsat 8 West B začíná další fáze expanze na této velmi oblíbené pozici pro Blízký východ a severní Afriku.

Kromě kapacit v pásmu Ku pro region Blízkého východu, severní Afriky a kapacit v pásmu C pro africký kontinent bude satelit vybaven technologiemi příští generace. To zvýší výkonnost družice, dále zlepší kvalitu přenášeného signálu a zvýší jeho flexibilitu. Nové technické vlastnosti poskytnou především tři výhody:

- snížení vlivu inferenčních účinků v důsledku zvýšené kontroly uplinkových kmitočtů pro satelit;

- zvýšení počtu aktivních kanálů díky optimalizovanému využití generované energie ze solárních panelů;

- rozšíření možností pro konverzi satelitu přepínáním nosných kmitočtů ve spojení s přijímači s ovládacími povely

Interference budou redukovány využitím nové generace kmitočtových konvertorů za přijímacími anténami satelitu. To umožní konverzi družice Eutelsat do jedinečné polohy, kdy mohou být kmitočty uplinkového signálu změněny bez ovlivnění přijímacích downlinkových frekvencí na uživatelských terminálech. To je důležitý technický průlom pro kontinuitu služeb při přenosu televizních a rozhlasových signálů, který může být rušen vadným uplinkovým signálem.

Nové integrované přístroje dále zvyšují výkonnost napájecího systému družice. Tím je možné lépe regulovat potřebný aktuální výkon na dané frekvenci přenosového kanálu. Protože počet aktivních kanálů je přímo závislý na generované energii ze solárních panelů, díky této inovaci může být současně provozováno ještě více kanálů. Při této inovaci je využita nová generace přijímačů s řídicími povely, které otevírají více možností pro ovládání a provoz flotily a zvyšují flexibilitu. Internet: www.eutelsat.de.


S využitím zdroje: Satnews.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/21494/eutelsat-8-west-b-ve-finalni-vyrobni-fazi/