Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 03:23:17   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Cena Neuron Prima ZOOM za vědecké video a Ceny Neuron pro mladé vědce byly uděleny

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 10.05.2015


Nadační fond Neuron ve spolupráci s Prima ZOOM vyhlásil vítěze druhého ročníku soutěže o nejlepší video představující vědu. Autoři vítězného snímku získali od NF Neuron 100 tisíc korun. V rámci slavnostního večera Neuron Science Future – České příběhy vědecké budoucnosti proběhlo také vyhlášení pěti letošních laureátů Ceny Neuron pro mladé vědce.


Jejich výzkum představili designérka Anna Marešová a herci Hana Vagnerová, Ivan Trojan, Martin Myšička a Ondřej Sokol. NF Neuron také vyhlásil další ročník Expedice Neuron. Patronkou Expedice Neuron je Lucie Výborná.

Vítězi soutěže, jejímž cílem je předvést, že je věda zábavná, se stali Kateřina Traburová a Šimon Štefanides. Za video, ve kterém představili psychoneuroimunulogii, nový a rychle se rozvíjející vědní obor, získali Cenu Neuron Prima ZOOM a odnesli si odměnu 100 tisíc korun. Vítězný snímek Vliv stresu na imunitu, který se zabývá účinky stresu na organismus, je příkladem videa, které uchopí obecně známý fenomén a hravou formou ho rozebere po vědecké stránce. Cenu předali marketingový ředitel FTV Prima Aleš Pýcha a ředitelka NF Neuron Monika Vondráková.

Podmínky soutěže splnilo přes 60 soutěžících, kteří v krátkých videích představují různé vědecké obory. Divákům v nich nabízí rozmanitý přístup ke zpracování i osobitý kreativní počin. „Měli jsme velkou radost, že se do druhého ročníku přihlásilo 2x více soutěžících, ale že i celkově vzrostla kvalita videí. Je to pro nás znamení, že pro mladé lidi není věda jen vzdáleným nesrozumitelným ostrovem pro zasvěcené. Jsou ochotni zapojit svou kreativitu a zdánlivě komplikovanou otázku předat způsobem, který může oslovit každého, a navíc vzbudit zvědavost dozvědět se víc,“ dodala Monika Vondráková, ředitelka NF Neuron.

Z deseti finalistů a tří divokých karet vybrala odborná porota vítěze, který získal od Nadačního fondu Neuron finanční odměnu ve výši 100 000 korun. Další dva finalisté získali od Prima ZOOM věcné ceny. Hodnotila se relevance tématu, srozumitelnost jeho podání, vizuální kvalita, dramaturgie (schopnost vystavět příběh, jasná informační struktura, pointa) a popularizační efekt.

„Jsme velice rádi, že touto formou můžeme znovu podpořit mladé talentované Čechy, kteří milují vědu a umí ji zábavně přiblížit ostatním,“ doplňuje Tomáš Karlík, šéfredaktor webu Prima ZOOM.

Všechna soutěžní videa je možné vidět na adrese: http://neuron.zoom.iprima.cz
Cena Neuron pro mladé vědce je každoročně udílena vědcům do 40 let za vynikající vědecké výsledky. Spolu s cenou převezmou vědci šek na 250 tisíc korun jako ocenění jejich dosavadní práce.


Vítězná videa:

1. místo – Vliv stresu na imunitu

Stres je metlou současného světa – zažíváme ho každý den v práci, ve škole i v osobním životě. Všichni sice víme, že je škodlivý, ale mnoho z nás netuší, proč tomu tak je. Autoři tříminutového snímku se rozhodli ve videu vysvětlit, co stres způsobuje a jaký vliv má na imunitu. Spot je výstupem mezioborové spolupráce studentů FAMU (režie, kamera, produkce), SPŠ sdělovací techniky, Přírodovědecké fakulty a Pedagogické fakulty UK. Autoři vytvořili zábavné a hravé video, které co nejjednodušší formou, pochopitelnou pro širokou veřejnost, představuje téma, kterým se věda aktuálně zabývá a které oslovuje společnost dnešní doby.

Autoři: Šimon Štefanides a Kateřina Traburová


2. místo – Hynek aneb Balada o spánku

Věděli jste, že lenochodi prospí průměrně 20 hodin za den, že delfíni spí vždy jen jednou půlkou mozku nebo že některé druhy šneků mohou spát i tři roky? A víte vlastně, jak spí lidé? Tříminutové popularizační video odhaluje tajemství, která se skrývají za jednou z nejdůležitějších a často podceňovaných lidských potřeb – za spánkem. Leonardo da Vinci považoval spánek za zbytečný, avšak video, které obsadilo v soutěži druhé místo, vás přesvědčí o opaku.

Autoři: Denisa Janečková, Daniela Dudysová, Eva Fárková, Monika Lišková, Karolina Veldová, Michal Šmotek


3. místo – Radioaktivita kolem nás

Každý z nás se už někdy setkal se slovem radioaktivita. Co přesně si ale pod tímto pojmem představit? Kde se vůbec radioaktivita vyskytuje? Je umělá, nebo přírodní? Pochází opravdu většina škodlivého záření z jaderných elektráren? Na všechny tyto otázky odpovídá popularizační video, které v soutěži Cena Neuron Prima ZOOM obsadilo třetí místo. Vytvořili ho členové občanského sdružení Mlžná komora Gymnázia Opatov.

Autoři: Ondřej Zbytek, Ondřej Svoboda, Barbora Vaňková, Valery Mezentsev


Laureáti Ceny Neuron pro mladé vědce 2015:

Cena Neuron v oboru medicína – doc. Ing. Jaroslav Hrabák, Ph.D.

Některé bakterie jsou odolné proti většině antibiotik a pro dlouhodobě nemocné lidi představují smrtelné riziko. Docent Jaroslav Hrabák, který v současnosti vede Biomedicínské centrum v Plzni, vyvinul se svým týmem světově unikátní metodu, která umožňuje tzv. panrezistentní bakterie rychle rozpoznat a zvýšit pacientům šance na přežití.


Cena Neuron v oboru chemie – dr. Ing. Jan Macák

Doktor Jan Macák je spoluautorem světově unikátní metody výroby nanotrubiček oxidu titaničitého. Jejich možné využití v praxi je obdivuhodné: dokáží zvýšit účinnost slunečních panelů, dopravit lék přímo k postiženému místu v těle, filtrovat viry a jiné mikroorganismy nebo ochránit povrch aut i domů před špínou. O důležitosti metody Jana Macáka svědčí fakt, že loni získal prestižní grant od Evropské vědecké rady (ERC Starting Grant).


Cena Neuron v oboru společenské vědy – PhDr. Petr Koura, Ph.D.

Historik Petr Koura mapuje bílá místa v novodobých dějinách Československa. Jeho klíčovým tématem je vztah jednotlivce a společnosti v době útlaku. Svůj výzkum zahájil studií odbojové skupiny Tři králové, dnes mapuje projevy výstřední mládeže za protektorátu. Snaží se objasnit, jaké zákulisí měl komunistický převrat v únoru roku 1948 nebo jak se podíleli sovětští poradci na politických procesech. Věnuje se také zobrazování historických událostí v hraném filmu.


Cena Neuron v oboru matematika – doc. RNDr. Stanislav Hencl, Ph.D.

Docent Stanislav Hencl pracuje na teorii deformací těles. Jeho studium vlastností prostorů funkcí má velký význam pro numerické řešení matematických modelů. Přínos jeho teorie spočívá v ověření funkčnosti složitých soustav rovnic, které se využívají například při výpočtech deformace materiálu při stavbě mostů nebo přehrad. Jeho výzkum byl podpořen prestižním grantem ERC CZ.


Cena Neuron v oboru fyzika – Mgr. Hynek Němec, Ph.D.

Doktor Hynek Němec vyvinul unikátní metodu, která umožňuje zjistit vodivost nanočástic pomocí vysokofrekvenčního elektromagnetického záření. Předností této metody je především její bezkontaktnost, která je v případě práce s nanoobjekty velmi vítanou vlastností. Výsledky jeho bádání otevřou nové možnosti při vývoji nanomateriálů vyžadujících transport náboje – mohou například výrazně zlevnit výrobu fotovoltaických článků.


Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení pro FTV Prima


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
05.05.2015 • Tři Ledňáčci putují do České televize. Studenty zaujal dokument o pedofilovi
04.05.2015 • Projekty pôvodnej tvorby RTVS získali ocenenia v Plzni
30.04.2015 • Pokračování nejúspěšnější kuchařky TV Nova v prodeji již během dnešního dne!
30.04.2015 • Česká televize byla oceněna za zpravodajství z dění na Ukrajině
26.04.2015 • Záhrada POD PYRAMÍDOU sa znovu zazelená
22.04.2015 • V porotě SuperStar 2015 usednou Ondřej Soukup a Klára Vytisková!

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist