Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 05:42:45   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Změny parametrů | Články
 

Skupina SES zprovoznila satelit Astra 2G na orbitální pozici 28,2° východně

  Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 21.06.2015


Lucemburský satelitní provozovatel SES uvedl do provozu svůj telekomunikační satelit Astra 2G na orbitální pozici 28,2° východně. V rámci investičního programu satelitní flotily nová družice Astra 2G společně s družicemi Astra 2E a Astra 2F na orbitálních pozicích 28,2° východně a 28,5° východně poskytne záložní a dodatečné kapacity pro Velkou Británii, Irsko a širokopásmové služby příští generace.


Na konci prosince 2014 byl satelit Astra 2G vynesen do vesmíru z ruského kosmodromu Bajkonur nosnou raketou typu ILS Proton Breeze M. Satelitní operátor mezitím zahájil přesun z několika transponderů stávajících satelitů na orbitální pozici 28,2° východně na transpondery nové družice Astra 2G.


Mimo jiné se to týká těchto kmitočtů satelitu Astra 2F:

transponder 10,964 GHz, horizontální polarizace;
transponder 10,994 GHz, horizontální polarizace;
transponder 11,023 GHz, horizontální polarizace;
transponder 11,053 GHz, horizontální polarizace;
transponder 11,068 GHz, vertikální polarizace;
transponder 11,097 GHz, vertikální polarizace;
transponder 11,126 GHz, vertikální polarizace a další oblasti kmitočtů.


Po zprovoznění transponderů budou také přesunuty některé stanice na nové frekvence. Například na kmitočtu 11,509 GHz, vertikální polarizace, SR 27500, FEC 2/3 zahájily vysílání volně přijímatelné (FTA) televizní stanice, včetně Paversshoes TV, Geo News International, V Channel, Zing a Samaa TV.


Zvláštností družic Astra 2E, Astra 2F a nyní i Astra 2G je to, že jsou využívány pro šíření oblíbených stanic v úzké zóně ozáření (Spotbeam). Britský svazek satelitu umožní výrazně lepší příjem v okrajových částech Velké Británie a Irska, ale i výraznější útlum signálu mimo území pokrytí (ve střední Evropě), kde často není možný příjem s komerčním průměrem paraboly od 45 cm do 85 cm.

Důvodem omezení možností většiny programů mimo britské ostrovy je, že satelit využívá zónu ozáření, tzv. spotbeam, která by z důvodu vysílacích práv měla ztížit, popř. zabránit příjem mimo Spojené Království. To výrazně omezuje možnosti příjmu zejména ve střední Evropě. Už začátkem roku 2014 bylo vysílání přesunuto na úzký svazek nových družic Astra 2E a Astra 2F. Od té doby byly možnosti příjmu ve střední Evropě velmi ztíženy. Čím dále na východ chceme přijímat britské stanice, tím větší průměr paraboly potřebujeme.

Jaký průměr parabolické antény budeme v určitém místě potřebovat pro příjem signálu úzkého svazku (Sportbeam) se dá těžko odhadnout. Mnoho uživatelů ve střední Evropě informovalo o různých překážkách, např. že jednotlivé transpondery v mezní oblasti nevysílají se stejnou úrovní signálu. Přijímací podmínky také nejsou stejné po celý den. Mnoho uživatelů informovalo na různých speciálních internetových fórech o tom, že přijímaný signál je během dne lepší než večer. Také signál kanálů HD je slabší než běžných programů SD. V hraniční oblasti lze některé stanice ještě přijímat, avšak u jiných je příjem nestabilní. Příjem některé satelitní pozice se mění i během roku, když v letních měsících je slabší a v zimních silnější. Proto neexistuje žádné pravidlo, jaký průměr parabolické antény na určitém místě je zapotřebí.


Velkou rozdílnost přijímacích podmínek stanic vysílajících v úzkém svazku (Spotbeam) dokreslují různé interaktivní mapy s reálnými informacemi od uživatelů na internetových stránkách:

- interaktivní mapa pro britský svazek satelitu Astra 2E: www.constantinmedia.com/sat/DishSizeMaps/astra-2e/uk-spotbeam.html

- interaktivní mapa pro britský svazek satelitu Astra 2F: www.constantinmedia.com/sat/DishSizeMaps/astra-2f/uk-spotbeam.html

Další informace o přesunu transponderů, o svazcích a o kmitočtech jsou na internetové stránce: www.a516digital.com/2015/06/satellite-update-astra-2g-is-live-big.html


S využitím zdroje: Infosat.de, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
09.04.2015 • Změny v programové nabídce Skylink - KinoSvět vysílá non stop
22.03.2015 • Carli TV a Golica TV kódovaně z družice Eutelsat 16A
04.03.2015 • Konec kódování TV5 Monde Europe v platformě Sky UK?
04.03.2015 • Vintage TV volně z družice Horizons 2 do konce března
01.03.2015 • Polský Eurochannel od 4. 3. 2015 z družice Eutelsat 16A už jen kódovaně
01.03.2015 • Che.Pe Info přechází ze satelitu Azerspace-1 na družici Amos 3

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist