Web-Sat - obousměrný satelitní internet
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 09.04.2001
Systém Web-Sat je první služba nové generace levného, vysokorychlostního internetového servisu přes satelit. K přenosu dat se využívá geostacionární satelit Eutelsat W3 na pozici 7° východně.

Tato služba nevyžaduje, komutovanou nebo pevnou linku, nepotřebuje modem, ani nevyužívá ISDN nebo jiné pozemní spoje. Systém vytváří permanentní dvoucestný okruh, který výrazně zrychluje práci eliminuje jakékoli telefonní poplatky. Při zapnutí PC automaticky proběhne autorizace a naváže se spojení.

Funkce systému je následující: Uživatel posílá své dotazy zpětným kanálem (Return channel) na satelit, který je předá na HUB stanici. Ta je připojena optickou linkou na internetového providera (ISP). Použitý protokol je TCP/IP. Data z internetu k uživateli jdou stejnou cestou na HUB. Odtud se adresovatelně vysílají přes satelit v DVB multiplexu na terminál uživatele (Broadcast Channel). Rychlost zpětného kanálu je 16 kB/s (Burst technologie) a začátkem roku 2000 bude tato vysílací rychlost zvýšena na 32 kB/s, rychlost přímého kanálu je 350 kB/s (datový tok DVB Multiplexu je 2 MB/s, v blízké budoucnosti až 4MB/s). Tato rychlostní asymetrie respektuje typické požadavky uživatele internetu. Lze připojit i podnikovou síť LAN k internetu nebo spojit dvě LAN sítě (intranet aplikace).

Poplatky nejsou závislé na počtu uživatelů jednoho setu Web-Sat, kterými budou asi především profesionálové, požadující rychlost, kvalitu a spolehlivost připojení za přijatelnou cenu. A také uživatelé nebo skupiny nemající jiný rychlý způsob přístupu na internet.

Pro využívání služby Web-Sat je zapotřebí zakoupit satelitní interaktivní terminál (SIT) u autorizovaného dealera který zprostředkuje též odbornou instalaci venkovní antény. SIT obsahuje eliptickou parabolickou anténu o průměru 85 cm (100x70 cm), polární závěs, vysílací a přijímací jednotku (konvertor), dvě karty pro instalaci do PC a CD-ROM se softwarem a dokumentací. Dále je třeba SIT aktivovat uzavřením smlouvy s lokálním zástupcem firmy Armstrong pro ČR, kterému jsou též poukazovány měsíční platby paušálu.

Cena SIT bez instalace činí 76.500,- Kč bez DPH. Za aktivaci systému se neplatí žádné zvláštní poplatky, uživatelé systému Web-Sat mohou přenášet neomezený objem dat oběma směry zcela zdarma. Při permanentním připojení a měsíčním paušálu 10.900,- Kč (bez DPH) činí náklady za hodinu připojení na internet rychlostí až 350 kb za sekundu pouze cca 15,- Kč. Tyto parametry řadí systém Web-Sat na přední místo v efektivitě internetových služeb. Připojení nevyžaduje jakékoli pozemní komunikační linky, prostřednictvím systému Web-Sat lze připojit jak jednu pracovní stanici, tak i podnikovou síť i sítě typu intranet.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/22/web-sat-obousmerny-satelitni-internet/