Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 15:14:34   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Investice a pestrost on-line videoobsahu roste, ochota Čechů za videoobsah platit je však stále malá

  Autor: České Radiokomunikace , e-mail: info@radiokomunikace.cz Přidané: 25.10.2015


On-line video hraje v oblasti zpravodajství a zábavy stále významnější roli. Až 70 % subjektů, které se streamingem pracují, očekává růst produkce vlastního videoobsahu. Současně roste i objem prostředků investovaných do on-line videoreklamy až o desítky procent ročně. Vyplývá to ze studie, kterou vypracovaly České Radiokomunikace (ČRa) ve spolupráci s agenturou Nielsen Admosphere. Podařilo se získat pohled 20 předních českých poskytovatelů videoobsahu.


Obliba streamovaného videa v české populaci neustále roste. Kromě studie ČRa to potvrzují i data NetMonitoru, která hovoří o tom, že například v srpnu 2015 došlo na největších českých videoserverech k 130 milionům přehrání oproti srpnu 2014, kdy to bylo 117 milionů přehrání, jde o 11% růst (je třeba zároveň vzít v úvahu, že srpen je vzhledem k dovoleným tradičně slabší měsíc co se objemu streamingu týče).

Pro většinu společností je videoobsah zejména prostředkem ke zvýšení návštěvnosti. Pouze pětina subjektů, které se studie zúčastnily, označuje příjmy, ať již z videoreklamy nebo z vlastní monetizace videoobsahu, jako zásadní. Přitom ale objem prostředků investovaných do videoreklamy stále narůstá. Z pohledu monetizace v případě VoD obsahu (Video on Demand) tvoří 50 % příjmy z videoreklamy, 20 % product placement, 15 % jednorázové poplatky a 10 % předplatné. Až 40 % společností zatím obsah žádným způsobem nemonetizuje.

Češi však stále nejsou příliš ochotni za videoobsah platit. „V Česku jsou nejúspěšnější ty služby, které nabízejí obsah zdarma - buď zcela (tedy tzv. FreeVOD) nebo jako tzv. AVOD, tedy obsah zdarma za zhlédnutí reklamy. V západních zemích je velmi úspěšný model SVOD, tedy neomezená konzumace obsahu za měsíční poplatek,“ dodává Jiří Tománek, produktový manažer z Českých Radiokomunikací.

Většina firem řeší zpracování on-line videoobsahu inhouse – 65 %, specializovaných služeb jiných subjektů pak využívá 50 % firem. Některé subjekty využívají kombinaci in-house řešení a outsourcingu. Hlavními kritérii při výběru technologie jsou poměr cena a výkon, jednoduchost a flexibilita řešení a škálovatelnost vzhledem k objemu streamingu. Těmto požadavkům vychází ČRa vstříc službou Media Cloud, která představuje komplexní nástroj pro zpracování a distribuci videoobsahu.

Studie zaměřená na technologická řešení streamingu videoobsahu vznikla pro České Radiokomunikace ve spolupráci s výzkumnou agenturou Nielsen Admosphere (dříve Mediaresearch). Dotazovanými subjekty byly přední poskytovatelé videoobsahu mezi televizními a rozhlasovými stanicemi, mediálními domy a internetovými společnostmi. V rámci 20 strukturovaných kvalitativních rozhovorů se podařilo shromáždit komplexní informace o technickém vybavení, obchodních modelech a budoucím očekávání nejvýznamnějších českých subjektů poskytujících on-line videoobsah.


České Radiokomunikace a.s. (ČRa) jsou lídrem v poskytování digitální infrastruktury. Kromě vysílacích služeb se firma zaměřuje na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozuje vlastní datová centra a svým zákazníkům poskytuje špičkový výpočetní výkon. ČRa disponují vlastní optickou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken.


Příloha: Infografika ČRa - Videostreaming (v PDF)


Petra Miterová, Neopublic Porter Novelli


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
27.10.2015 • Pred nechceným volaním na „audiotexové“ čísla sú občania chránení
25.10.2015 • Česká televize přiveze do Ji.hlavy desítky nových dokumentů, některé již ověnčené cenami
23.10.2015 • Tisková zpráva z 19. zasedání RRTV, konaného dne 20. 10. 2015
21.10.2015 • 31. ročník pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad spoznal víťaza
16.10.2015 • Finále 31. ročníka Košického zlatého pokladu už túto sobotu
15.10.2015 • Media Club v roce 2016 změní prodejní cílovou skupinu a bude zastupovat nové stanice

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist