RÚ povolil prvý rozhlasový vysielač v štandarde T-DAB+
Autor: RÚ SK , e-mail: info@teleoff.gov.sk Přidané: 15.12.2015
Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) vydal na základe žiadosti spoločnosti Towercom, a.s. povolenie na používanie frekvencie 12C na terestriálne digitálne rozhlasové vysielanie v štandarde T-DAB+ (Terestrial-Digital Audio Broadcast) v rámci miestneho multiplexu Bratislava. Na Slovensku je to historicky prvé povolenie na rozhlasové vysielanie v štandarde T-DAB+.


Vysielač bude vysielať zo stanovišťa Kamzík. Povolená je vertikálna polarizácia, výška stredu anténového systému nad terénom 135 m, maximálny výkon ERP v nulovej rovine 3600 W, mód I, modulácia DQPSK. Povolenie nadobudlo právoplatnosť 10. 12. 2015. Platnosť povolenia je do 31. 5. 2016.

Záujemca o frekvenciu pre miestny multiplex T-DAB si, podobne ako pri analógovom rozhlasovom vysielaní alebo pri miestnych multiplexoch DVB-T, na vlastné náklady vyhľadá vhodnú frekvenciu. RÚ túto frekvenciu následne skoordinuje. Ak bude koordinácia úspešná, tak RÚ pridelí túto frekvenciu záujemcovi.

RÚ prideľuje frekvencie pre miestne multiplexy na základe individuálne podanej žiadosti, t.j. bez výberového konania. V jednej lokalite môže požiadať o pridelenie frekvencií pre miestny multiplex viacero záujemcov.


V Bratislave 15. decembra 2015, Ing. Roman Vavro, tlačový hovorca, Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/22579/ru-povolil-prvy-rozhlasovy-vysielac-v-standarde-t-dab/