Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 14:54:32   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Velký test 24 LNB několika výrobních sérií

  Autor: Petr Miklík , e-mail: petr.miklik@seznam.cz Přidané: 14.02.2007


V německém časopise DIGITAL FERNSEHEN (DF) č. 12/2006 byly testovány satelitní konvertory (LNB) a zjišťovány jejich vzájemné rozdíly. Testy opakovaně prokázaly, že údaj o nízkém míře šumu ještě nemusí zajistit nejlepší příjem. Sledovalo se, zda se snížily vzájemné rozdíly mezi LNB, které byly v době předcházejících testů velmi výrazné. Byla testována nejnovější řada LNB a prezentovány výsledky. V testu zvítězily LNB firmy Golden Interstar.

V tomto testu se měřilo celkem 24 LNB od výrobců Golden Interstar, Lemon, Schwaiger, Skymaster, Wisi a Vantage. Záměrem bylo prověření LNB nejen každého, jednotlivého výrobce, nýbrž celé série. Při měření se zkoušely konvertory single, twin, quad a quattro ve výrobních sériích. Podrobným měřením se zjišťovalo, jestli výrobci dokáží udržet kvalitu v celé sérii, nebo mají-li deklarované hodnoty (s lepšími příjmovými výsledky), např. jen konvertory single.

Všechny konvertory LNB byly testovány na satelitní anténě firmy Grundig „Sat Systems” s průměrem 85 cm. Pro měření intenzity přijímaného signálu, odstupu signál/šum (C/N) a bitové chybové rychlosti (BER) byl vybrán satelitní systém Hot-Bird 13 ° východně. Tento satelit je velmi vhodný k testům, protože digitální pakety jsou rozprostřeny v celém kmitočtovém pásmu.

Měření samo bylo prováděno měřicím přijímačem KWS AMA 300. Jako kontrolní měřicí přístroj dále sloužil Promax Prolink 4C Premium. Tento měřicí přístroj se vyznačuje vysokou přesností při zjišťování měřených hodnot. Pro optimální justování přijímacího konvertoru v satelitní anténě byl využit kompaktní měřicí přístroj firmy Preisner PAM 100. Justování je velmi důležité k tomu, aby bylo možné měřit každý LNB s ideální hodnotou a tedy získat srovnatelné naměřené hodnoty.

Přívod k měřícímu přístroji KWS AMA 300 byl realizován čtyřmetrovým koaxiálním kabelem. Kabel má stínící poměr více než 100 dB a byl připojen konektory F (PBC). Aby při změnách počasí nedošlo ke zkreslení hodnot, byly všechny LNB měřeny při stejných klimatických poměrech. Teplotní změny nebo změny oblačnosti mohou výrazně změnit příjmové podmínky. Při tomto testu bylo obloha mírně zatažená a teplota byla mezi 15 a 18 ° C.

Aby měřicí křivka měla vypovídací schopnost, bylo pro každou část testu naměřeno 14 hodnot v celém frekvenčním pásmu. Podle vyobrazené měřicí křivky pro každou výrobní sérii bylo možné zjistit, kde mají jednotlivé konvertory silné a slabé stránky. Zatímco křivky úrovně signálu a odstupu signál/šum dosahovaly vysokých hodnot, u bitové chybové rychlosti je důležité, aby měřící křivka směřovala k nulové úrovni. Optimálního výsledku se také dosáhne, když se křivka blíží přímce s konstantní úrovní.

Vedle ověřování teoretických hodnot konvertory single výrobní série byly také provozovány v natáčecím kompletu s velkostí paraboly 1 m. Tak se mělo zjistit, jak si konvertory poradí v místě (Lipsko) se slabým signálem, který byl k dispozici z družic Astra 2D a Nilesat.

Velký důraz byl kladen na zvláštní příslušenství a na ochranu před povětrnostními vlivy. To je důležité pro dlouhou životnost konvertoru. Důležitým hodnotícím hlediskem byla rovněž délka záruční doby.

Pro příjem signálu mají velký význam nejen čistě technické detaily. Tak např. i barva LNB je pro příjem důležitá. V letním období jsou tmavé konvertory vystaveny větším teplotám, to může vést k problémům při příjmu signálu.

V jednotlivých částech testu bylo možné vidět, jak konvertory obstály.


V celém testu nakonec zvítězil LNB z výrobní série Golden Interstar.


Již na začátku si hodnotitelé všimli, že výrobce klade velký důraz na spolehlivou přepravu. Testované konvertory GI byly pečlivě zabaleny. Při konstrukci konvertoru se firma Golden Interstar rozhodla pro bílé pouzdro se žlutým krycím víčkem. Tento světlý design má v létě své výhody proti šedým nebo zcela černým konvertorům. Protože bílý konvertor LNB tak silně nehřeje, u příjmu při teplotách nad 30 ° C je možné počítat s jedním až dvěma decibely navíc. Kvůli nízkému ohřátí mají LNB také větší životnost.

V testu se ukázalo, že vysoké požadavky splňuje nejen design. Konvertory GI charakterizují téměř konstantní naměřené hodnoty. Podle předpokladů se bitová chybová rychlost blíží k nule. Při průměrném odstupu signál/šum 12 dB je možný příjem s těmito konvertory i při špatném počasí. Rozdíl mezi konvertorem single a quad je při tom velmi malý, to vypovídá o dobré kvalitě LNB.


Zdroj: DIGITAL FERNSEHEN, č. 12/2006, s. 34 a 35, volně upraveno a zkráceno


Dokončení příště, vč. diagramů naměřených hodnot


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 7   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.01.2007 • Paraboly pro příjem digitální satelitní televize UPC Direct už nemusí být jen šedivé… [ 13 ]
25.10.2006 • Satelitní příjem ve vozidle při rychlosti 160 km/h [ 3 ]
13.09.2006 • DIGI TV: Odstranění blokace nahrávání u HUMAX DIGI+II vyřeší nový firmware - aktualizováno [ 141 ]
06.09.2006 • DIGI TV: Představujeme komplet pro české abonenty [ 95 ]
26.08.2006 • Společná televizní anténa a přechod na digitální vysílání
21.08.2006 • Na internet přes satelit s DVB-RCS [ 16 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Co to je za TEST ???? 

15.02.2007 08:39 • anonym
to je hrůza !!
Obyčejný zákazník se nedoví pořádně ani jaký model vyhrál a co koupit.
Jen se dovídáme že vyhrálo LNBze žlutou krytkou...
opravdu to je ůroven testu.
 
 
  ???????? 

14.02.2007 22:56 • rasto
Toto je nejaký Test????????????????
ved je to jdne poj...na reklama na jednu firmu !!!!!!!!!!!
Fuj !!!
Napiste tam, ze je to reklama a nie test 24 LNB !!!!
rasto
 
 
  ??? 

14.02.2007 19:31 • mc
... justování ... teda nie že by mi čeština robila problémy. Inak články tohto autora nemusím aj bez takýchto perál ! P.S. že by ho už vyliali z VÚES
 
 
  Golden Interstar najkvalitnejsi ? hahaha 

14.02.2007 19:05 • anonym
Prvy kus som hned odniesol koli nefinkcnosti na reklamaciu. Vymeneny ako tak siel, ale smaid z lidlu za par korun ho kvalitou prijmu a citlivostou prevalcoval na celej ciare
 
 
  Nemci boli asi nesvojprávny 

14.02.2007 09:10 • karamba
Moja skusenosť s touto značkou je,že so 6ks hlavičiek boli dva kusy dobre.Mal som tri twinove,na jednej bola kvalita do 30% a na druhej neprepínalo polarizaciu,bud išla h.alebo v.Pri obyčajných bol problém s príjmom na vysokých frekvenciach a taktiež išla len jedna polarita,takže take su moje skusenosti s touto značkou.
 
 
  golden shit 

14.02.2007 09:04 • zdenekk doolejsi
je to jeden odpad z jednej vyroby, ci uz big sat, golden interstar, a podobny suvix. Najlepsi je smart alebo mti. invacom je prijebany
 
 
  Tvrdím to od prví zkušenosti s ... 

14.02.2007 07:30 • anonym
Tvrdím to od prví zkušenosti s GI. Jsou prostě nwjlepší
 
 
Celkový počet komentářů: 7 / zobrazují se: 1 ... 7

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist