Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 15:48:54   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Premiéry dokumentů o Zuzaně Mináčové i Oldřichu Stránském uctí památku obětí holokaustu

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 19.01.2016


Česká televize připravila sérii pořadů k uctění památky obětí holokaustu. V televizní premiéře tak nabídne divákům autorský snímek Mateje Mináče Očima fotografky, ve kterém režisér na pozadí fašismu, komunismu i kapitalismu mapuje životní příběh své matky, významné fotografky Zuzany Mináčové.


Poprvé budou mít diváci také možnost zhlédnout film o muži, který během holokaustu přišel o celou svoji rodinu, sám prošel pěti koncentračními tábory, a přesto později usiloval o smíření Čechů a Němců, Osvětim-Březinka. Oldřich Stránský, vězeň číslo 168830.


Filmy režiséra Mateje Mináče proslavily příběh záchrany 669 dětí sirem Nicholasem Wintonem během druhé světové války. Ve svém nejnovějším snímku Očima fotografky se zaměřil na osud dítěte, které nemělo to štěstí se včas do bezpečí jednoho z Wintonových vlaků dostat. Tím dítětem je jeho vlastní matka, dnes pětaosmdesátiletá fotografka Zuzana Mináčová, jež patří k předním osobnostem slovenské a české fotografie. Mináčová prošla v dětství mnoha traumatickými zážitky, jež jí celý život nedovolily klidně spát. Proto se její syn rozhodl natočit film, který by jí umožnil smířit se s minulostí tím, že bude vzpomínat a vyprávět.

Je to bolestná cesta časem, na které se Zuzana Mináčová nejen vrací do temné doby plné úzkosti, ale také vypráví s humorem sobě vlastním o historických přemetech typických pro dvacáté století. O demokracii, fašismu i bolševismu, o svých cestách na filmové festivaly a zážitcích s jeho hvězdami.

Česká televize pak divákům nabídne i další Mináčův film. Dvěma českými lvy oceněný snímek Všichni moji blízcí, ve kterém ožívá příběh činů sira Nicolase Wintona.

V premiéře se ve středu 27. ledna, na Mezinárodní den památky obětí holokaustu, divákům na ČT2 představí dokument Osvětim-Březinka. Oldřich Stránský, vězeň číslo 168830. Film zachycuje vzpomínky na útrapy koncentračních táborů pozdějšího předsedy Českého svazu bojovníků za svobodu Oldřicha Stránského. Snímek se v názvu odkazuje na plynové komory umístěné v areálu Osvětim-Březinka.

Mezi dalšími snímky, které Česká televize zařadila do vysílání, jsou například oscarové drama Pianista či cenami ověnčený milostný příběh z prostředí osvětimského lágru Colette. Středeční večer na ČT art pak bude patřit životopisnému snímku o Arnoštu Lustigovi Tvoje slza, můj déšť a Suitě pro jeden život, příběhu českého skladatele Pavla Haase, jehož slibnou uměleckou dráhu přerušila Osvětim.


23.1.2016, sobota, ČT1 21:50

Všichni moji blízcí

Josef Abrhám, Jiří Bartoška, Ondřej Vetchý a Jiří Lábus jako bratři z jedné velké šťastné rodiny ve filmu o osudovém setkání, které znamenalo život. Oceňovaný snímek uvádíme k významnému Dni památky obětí holocaustu (1999). Dále hrají: L. Šafránková, T. Brodská, L. Chudík, M. Labuda, B. Holiček, L. Cúlková a další. Scénář J. Hubač. Kamera D. Šimončič. Režie M. Mináč


24.1.2016, neděle, ČT1, 21:45

Colette

Strhující drama lásky a nekonečné touhy po svobodě. Jiří Mádl jako mladičký Čech Vili poznává svoji osudovou lásku, krásnou Belgičanku Colette v koncentračním táboře v Osvětimi a je ochoten udělat pro jejich záchranu cokoliv. Koprodukční snímek ČT. Dále hrají: C. Thiolyová, E. Bouwer, H. Dvořáková, Z. Mauréry, P. Vaněk, A. Hryc, M. Dlouhý, O. Vetchý, B. Kodetová a další. Scénář A. Lustig a M. Cieslar. Kamera M. Jícha. Režie M. Cieslar


25.1.2016, pondělí, ČT2, 21:55

Pianista

Třemi Oscary oceněné drama o muži, který ani v hrůzách války neztrácí naději na budoucnost. Britsko-polsko-německý film (2002). Hrají: A. Brody, T. Kretschmann, M. Zebrowski, F. Finlay, M. Lipmanová, E. Fox, W. Mues, D. Caltagirone, J. P. Assböck, Z. Zamachowski a další. Režie Roman Polanski


26.1.2016, úterý, ČT2, 21:00

Očima fotografky

Prostřednictvím životního příběhu matky, legendární fotografky filmových hvězd Zuzany Mináčové, zachycuje režisér Matěj Mináč i reflexi dějinných zvratů 20. století.


PREMIÉRA

27.1.2016, středa, ČT2, 16:55

Osvětim - Březinka. Oldřich Stránský, vězeň číslo 168830

Abychom nezapomněli, co byl holokaust. Připravil Oliver Malina Morgenstern


PREMIÉRA

27.1.2016, středa, ČT art, 22:45

Tvoje slza, můj déšť

Eva Lustigová vzpomíná se svým otcem na důležité rodinné mezníky a představuje nám po svém člověka s neutuchající láskou k životu


27.1.2016, středa, ČT art, 23:40

Suita pro jeden život

Příběh českého skladatele Pavla Haase, jehož slibnou uměleckou dráhu přerušila Osvětim (2000). Režie R. Chudoba


Alžběta Plívová, Vedoucí Komunikace a PR, tisková mluvčí, Česká televize, 19. 1. 2016


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
19.01.2016 • Horná Dolná ešte úspešnejšia, Kredenc lámal rekordy!
19.01.2016 • Noviny TV JOJ boli najsledovanejšou spravodajskou reláciou uplynulého týždňa na slovenskom trhu
18.01.2016 • Show Jana Krause – 20. 1. 2016
18.01.2016 • Zprávy FTV Prima byly nejsledovanějším pořadem na Primě v roce 2015
18.01.2016 • Interaktivní Rocky Horror Picture Show se vrátí do Aera
15.01.2016 • Československá premiéra seriálu Gomora v RTVS

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist