Velký test 24 konvertorů LNB několika výrobních sérií - dokončení
Autor: Petr Miklík , e-mail: petr.miklik@seznam.cz Přidané: 21.02.2007
V německém časopise DIGITAL FERNSEHEN (DF) č. 12/2006 byly testovány satelitní konvertory (LNB) a zjišťovány jejich vzájemné rozdíly. Testy opakovaně prokázaly, že údaj o nízké míře šumu ještě nemusí zajistit nejlepší příjem. Sledovalo se, zda se snížily vzájemné rozdíly mezi LNB, které byly v době předcházejících testů velmi výrazné. Byla testována nejnovější řada LNB a prezentovány výsledky.


V první části příspěvku jsme uvedli, že se měřilo celkem 24 LNB od výrobců Golden Interstar, Lemon, Schwaiger, Skymaster, Wisi a Vantage. Záměrem bylo prověření LNB nejen každého, jednotlivého výrobce, nýbrž celé série. Při měření se zkoušely konvertory single, twin, quad a quattro ve výrobních sériích. Podrobným měřením se zjišťovalo, jestli výrobci dokáží udržet kvalitu v celé sérii, nebo mají-li deklarované hodnoty (s lepšími příjmovými výsledky), např. jen konvertory single.

V testu zvítězily LNB firmy Golden Interstar. V praktickém testu na otočném přijímacím kompletu bylo zjištěno, že s konvertorem single této výrobní série a parabolou o průměru jeden metr bylo možné zajistit bezchybný příjem signálu z družice Astra 2D, kmitočet 10,773 GHz, horizontální polarizace, i ve "východoněmeckém" Lipsku, kde je jinak takový příjem problematický.

I když v příjmu signálu pak už nebyly žádné rezervy, vůči jiným konvertorům to byla výhoda. To stejné platí pro vertikální transpondér na družici Nilesat 7° západně. Celkově lze říci, že předností těchto konvertorů je světlé pouzdro, konstantní naměřené hodnoty, bezporuchový příjem při praktickém testu a řádný popis konvertoru quattro na krabičce.


Z testu 24 LNB ve výrobních sériích je patrné, že parametry konvertorů různých značek se k sobě více přibližují. Oproti dřívějším testům nebyly zjištěny výrazné rozdíly ve srovnatelných výrobních sériích. I když se vyskytují některé nedostatky u jednotlivých výrobních sérií LNB, příjem ve střední Evropě (nejčastěji ze satelitu Astra 19,2° východně) je bez problémů. Při dešti a sněžení lze zanedbat menší nedostatky v příjmu s běžnou satelitní parabolou o průměru 60 cm nebo větší. Když se ovšem spoléháme na velmi malou parabolu nebo bychom se chtěli zaměřit na exotické orbitální pozice, musíme počítat s každým decibelem.

V praktickém textu se prokázalo, že signál z družice Astra 2D, se kterým jsou velké problémy právě na východě Německa, nemůžeme přijímat s každým konvertorem. Konvertor Golden Interstar zde dopadl nejlépe (včetně naměřených hodnot), např. LNB firmy Wisi s tímto kmitočtem těžce zápasí.

I v příslušenství byly zjištěny rozdíly. Firma Vantage dokonce přikládá i konektor F, zatímco jiné konvertory jsou dodávané bez žádných doplňků. Velký pokrok je znát při balení LNB. Zatímco před dvěma roky většina LNB byla prodávána ještě volně, nyní už byly všechny testované LNB řádně zabaleny v označených krabičkách.

I cena konvertorů se v minulých letech výrazně snížila. Konvertor Single stál v průměru už jen 15 Eur. Delší záruční doba pět let u firmy Vantage a tří let u firmy Sky Vision zase ukázala, že výrobci kladou velký důraz na kvalitu.

Redakce časopisu DIGITAL FERNSEHEN poté připravila test výrobní série šesti konvertorů a celkové vyhodnocení všech výrobních sérií. Hned uvidíme, zda vítěz prvního testu výrobní série firmy Golden Interstar, uspěje v konkurenci s jinými firmami.
















































Měřicí přístroje:

V testu LNB byly použity tři měřící přístroje. Vedle přístroje KWS AMA 300 byly naměřené hodnoty zjišťovány pomocí přístroje Promax Prolink 4C Premium. Pro justování LNB v satelitním systému firmy Grundig s parabolou o průměru 85 cm by využit přístroj Preisner PAM 100.


Slovníček pojmů:

Bit Error Rate (BER):
Bitová chybová rychlost je kritériem pro kvalitu digitálního signálu. Udává poměr chybných bitů k všem přijímaným bitům - BER o velikosti „1” znamená, že každý bit je chybný, při hodnotě BER 10-4 se jedna chyba vyskytne průměrně u 10 tisíc přijímaných bitů. Čím je nižší bitová chybová rychlost, tím je tedy lepší signál.

C/N v dB:
Tato hodnota udává podíl užitečného signálu (angl. Carrier) nad základním šumem (angl. Noise). Čím vyšší je hodnota C/N konvertoru LNB, tím lepší je kvalita přijímaného signálu.

LNB:
Konvertor LNB je přijímací díl na satelitní parabole, který společně zachycuje satelitní signál, mění jej (konvertuje) a předává na receiver.







Zdroj: DIGITAL FERNSEHEN, č. 12/2006, s. 34 a 35, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2273/velky-test-24-konvertoru-lnb-nekolika-vyrobnich-serii-dokonceni/