66. ročník prestižního filmového festivalu Berlinále zná své vítěze
Autor: 2media.cz/Film Europe , e-mail: info@filmeurope.cz Přidané: 21.02.2016
Díky společnosti Film Europe Media Company se diváci mohou již nyní těšit na nejzajímavější filmy, které se představí mimo jiné v rámci říjnové filmové přehlídky Be2Can 3. Čeští diváci budou mít šanci zhlédnout filmy 24 Weeks, Being 17, The Commune, Things to Come, Hedi a Lily Lane na různých festivalech i v běžné kinodistribuci.


„Tento rok byla hlavní soutěž na Berlinále výjimečně silná, i přesto, že chyběla velká režisérská jména. Filmy, které se nám podařilo získat, jsou kvalitní bez ohledu na to, zda mají cenu, nebo ne. Be2Can i ostatní české a slovenské festivaly a jejich diváci se mohou znovu těšit na špičkovou světovou festivalovou dramaturgii,” podělil se o své pocity z Berlinále Ivan Hronec, prezident společnosti Film Europe Media Company.

V konkurenci osmnácti snímků získal Zlatého medvěda italský dokument Fire at Sea (Fuocoammare). Druhé nejvyšší ocenění, Velkou cenu poroty, získal nečekaně snímek Death at Sarajevo (Smrt u Sarajevu). Film Europe do české a slovenské distribuce přiveze hned tři oceněné tituly: tuniskou love story Hedi (Inhebbek Hedi), která získala Cenu za nejlepší debut a Stříbrného medvěda pro nejlepšího herce, francouzsko-německé drama Things to Come (L’Avenir), oceněné Stříbrným medvědem za režii a nejnovější počin Thomase Vinterberga The Commune (Kollektivet), pyšnící se Stříbrným medvědem pro nejlepší herečku.

Aleš Stuchlý a Vít Schmarc, dramaturgové festivalu Be2Can k soutěži dodávají: „Ze soutěžní nabídky musíme vyzdvihnout film Hedi, pozoruhodně sebevědomý, suverénní a významově bohatý debut Tunisana Mohameda Ben Attiy. Jedná se o ten typ snímku, který je jedním dechem schopný vyprávět intimní příběh i být alegorií společenských proměn. Společně s dokumentem Fire at Sea nejvýznamnější snímek v soutěži. Jsme rádi, že neunikl pozornosti porotců. Pozornost si navzdory absenci cen ale zaslouží také citlivé a živelně natočené queer drama Being 17. A z hlediska tématu a otevřenosti rozhodně i německý film o právu na potrat 24 Weeks, který oprávněně vyvolá velmi emotivní reakce a debaty.“


O filmech:

Tuniská (generační) love story Hedi (Inhebbek Hedi) režiséra Mohameda Ben Attiy je pevně ukotvená v arabském kontextu, přitom staví na zcela univerzálním příběhu člověka zmítajícího se mezi povinností a touhou. Příběhu dominuje nesmírně přesvědčivý Majd Mastour, který získal Stříbrného medvěda pro nejlepšího herce. Film, který vznikal v produkci nejvýznamnější tvůrců sociálního dramatu bratrů Dardennových, nese otisk jejich kinetického rukopisu, aniž by byl pouhým plagiátem. Byl za to po zásluze oceněn Cenou pro nejlepší debut Berlinále.

Zahraniční kritikou skvěle přijaté a Stříbrným medvědem za režii oceněné francouzsko-německé drama Things to Come (L’Avenir) režisérky Miy Hansen-Løve kultivovaně vypráví o stárnoucí profesorce filozofie (Isabelle Huppert), která po krachu dlouholetého manželství hledá nový smysl existence.

Mezi nejznámější režisérská jména v soutěži patřil Thomas Vinterberg a jeho divácky vděčné dánské komediální drama The Commune (Kollektivet) se silným ženským hereckým výkonem Trine Dyrnholm (Stříbrný medvěd pro nejlepší herečku), které otevře přehlídku severské kinematografie SCANDI v lednu 2017.

Jedním z nejvíce diskutovaných filmů v Berlíně byl německý snímek 24 Weeks (24 Wochen) režisérky Anny Zohry Berrached. Příběh televizní komičky Astrid, která řeší těžké postižení svého nenarozeného dítěte, je neobyčejně působivou, byť místy formálně diskutabilní výpovědí o právu ženy rozhodovat o životě, který se rodí v jejím těle.

Další z francouzských filmů, Being 17 (Quand on a 17 ans) od uznávaného režiséra André Téchiného, vzbuzoval během Berlinále velké emoce. Energicky nasnímané queer drama o vztahu dvou sedmnáctiletých kluků vyniká jednak suverénní režií, jednak skvělými hereckými výkony obou protagonistů.

Ze sekce Forum se mohou čeští a slovenští diváci těšit i na filmový experiment Lily Lane (Liliom Ösvény) režiséra Bence Fliegaufa, držitele Stříbrného medvěda z Berlína za film Je to jen vítr. Jde o intimní příběh chlapce Dannyho a jeho matky Rebeccy, která se po tragické události vrací na místa svého dětství a zápolí s temnými vzpomínkami na mládí.


Film Europe

Misí Film Europe je evropský a festivalový film

FILM EUROPE MEDIA COMPANY s týmy v Praze, Bratislavě, Londýně a v Cannes nakupuje, koprodukuje, v kinech, na VoD a DVD distribuuje a ve vlastních televizích vysílá evropský a festivalový film. Do programů českých, slovenských, maďarských a polských kin a festivalů přinesla od roku 2009 více než 400 špičkových filmů. V roce 2011 spustila vysílání FILM EUROPE CHANNEL – první evropské filmové televize, s 800 filmy výhradně evropské kinematografie. V září 2013 otevřela v Bratislavě festivalové KINO FILM EUROPE. V roce 2014 zahájila v České republice a na Slovensku festival francouzského filmu Crème de la Crème a festivalovou přehlídku soutěžních filmů z Cannes, Berlinále a Benátek - Be2Can. V roce 2015 založila přehlídku severské kinematografie SCANDI a spustila DVD a BR edici FESTIVAL 12. Film Europe je evropským lídrem nákupu, festivalových uvedení, kinodistribuce a televizního vysílání evropského a festivalového filmu.

Oficiální stránky Film Europe: www.filmeurope.cz
Mediální servis: http://www.facebook.com/2media.cz


Klára Skřenková, 2media.cz

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/22859/66-rocnik-prestizniho-filmoveho-festivalu-berlinale-zna-sve-viteze/