Ariane 5 odstartuje do dvou týdnů
Autor: Petr Miklík , e-mail: petr.miklik@seznam.cz Přidané: 26.02.2007
Raketa Ariane 5 se nachází ve fázi těsně před přemístěním na místo startu, odkud má vynést do vesmíru svůj náklad. Podle společnosti Arianespace se raketa „dá do pohybu” dne 9. března ve večerních hodinách. Bude to již 175. let rakety řady Ariane. Na oběžnou dráhu má vynést indický telekomunikační satelit Insat 4B a Skynet 5A britské vlády. Tím chce britská vláda rozšířit své vojenské telekomunikační kapacity.

Společnost Arianespace také oznámila příští kosmickou misi rakety Ariane 5: z kosmodromu ve francouzské Guayaně v létě 2008 vynese do vesmíru satelit AMC-21 společnosti SES Americom. Dřívější start rakety Zenith z platformy Sea Launch se před několika týdny nezdařil.

Satelit AMC-21 bude umístěn na pozici 125 ° západně (spolu se satelitem Galaxy 14). Pro americký trh, region mexického zálivu, karibskou oblast a střední Ameriku tak vzniknou další kapacity, které budou využity pro televizní, rozhlasové vysílání a telekomunikační služby. Satelit AMC-21 bude mít hmotnost 2 500 kg, předpokládaná životnost je 15 let. Bude mít 24 aktivních transpondérů v pásmu Ku a dodá jej konsorcium Alcatel-Alenia Space.


S využitím zdrojů: [fr], Digitalfernsehen.de; (pk), SatundKabel.de, 22. a 23. 2. 2007, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2286/ariane-5-odstartuje-do-dvou-tydnu/