Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 16:17:12   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Digitální rozhlasové systémy ve stručném přehledu: od DRM přes S-DAB až k Worldspace

  Autor: Petr Miklík , e-mail: petr.miklik@seznam.cz Přidané: 28.02.2007


Pro digitální rozhlasové vysílání se po celém světě využívají systémy, které si navzájem konkurují, avšak většinou nejsou kompatibilní. Kromě ADR (Astra Digital Radio) a DAB (Digital Audio Broadcasting) dosáhly většího či menšího úspěchu i další systémy. Pojďme si je, aspoň ve stručnosti přiblížit.


DRM (Digital Radio Mondiale) je někdy označován i jako „digitální střední vlna”. Vysílání sice bývá monofonní, avšak jediný vysílač může pokrýt signálem celý kontinent. Kódování AAC a SBR (Spectral Band Replication) umožňuje výrazné zlepšení kvality zvuku oproti analogové amplitudové modulaci. Posluchači se může zdát, že u stávajících, těsně definovaných kanálů, zní zvuk příliš synteticky. Na trhu chybí nabídka samostatných, sériově vyráběných přijímačů. Systém je vhodný i pro mobilní příjem. Vývojová novinka DRM+ (kódování AAC) s využitím v pásmu VKV bude přímo konkurovat systému DAB. V ČR i na Slovensku ve fázi příležitostných testů.


DVB-T (Digital Video Broadcasting Terrestrial), terestrická digitální televize, umožňuje vysílání až 50 rozhlasových programů na jednom kmitočtu. Např. v berlínské síti DVB-T na 59. kanále vysílá zkušebně 32 stanic (m. j. StarSat, NRJ, FFN, Hit-Radio FFH, Antenne Bayern, DefJay, Truck Radio). Protože se vysílá na vysokých kmitočtech a s nízkým vysílacím výkonem, jsou rámcové technické podmínky – zejména u mobilního příjmu – nevýhodné. V Německu se toto téma hodnotí velmi kriticky, zástupci mediálních úřadů realizaci celoplošné sítě DVB-T pro příjem rozhlasového vysílání uvnitř budov pokládají za téměř vyloučenou. Také u nás se zatím s rozšířením rádií - jako samostatného "radio" kanálu - v DVB-T nepočítá.


IBOC (In-Band-On-Channel) je americkou verzí systému DAB (Digital Audio Broadcasting), systém se také nazývá „HD-Radio”. Vysílá se současně, souběžně analogově a digitálně. Od dubna 2006 Radio Sunshine vysílá zkušebně ve středním Švýcarsku.


DMB (Digital Mobile Broadcasting) je inovací DAB pro vysílání „pohyblivého obrazu”, není kompatibilní s DAB a není moc vhodný k televiznímu vysílání pro mobilní telefony.


DSR - v tomto systému vysílalo od roku 1989 z družice DFS-Kopernikus dvacet stanic. Vysílání bylo ukončeno dne 15. ledna 1999. Systém bývá označován jako předchůdce ADR. Po zvukové stránce určitě nejkvalitnější systém digitálního audia ze satelitu.


XM Satellite Radio / Sirius Satellite Radio - vysílají tak provozovatelé placených satelitních rozhlasových stanic v USA, systém lze využít i pro příjem v automobilu. Uvažuje se o rozšíření i do Evropy, případně zprovoznit podobný systém.


S-DAB - satelitní rozhlasový projekt pro Evropu na bázi vysílání DAB v horním pásmu L. V současnosti se nedá říci, kdy bude vysílání zahájeno.


Worldspace - je to satelitní rozhlasové vysílání pro Afriku a Asii, které lze přijímat i ve střední Evropě. Padesát stanic je zpoplatněno. Bohužel nejlepší dny už má tento systém dostupného satelitního rádia pro chudé rozvojové země Afriky a Asie za sebou, v médiích se píše o ukončení vysílání k 30.11.2007 a nahrazení jinou komerční aktivitou.


ADR (Astra Digital Radio) - vysílání z družice Astra bylo zahájeno v roce 1995. Kvalita zvuku je srovnatelná ze systémem DVB-Audio. Ke kódování se využívá mezinárodní standard MPEG1 Layer 2 (MUSICAM). Tento smíšený systém, kdy na analogovém transpondéru je až dvanáct digitálních zvukových podnosných, nečeká žádná optimistická budoucnost. Vysílá se výhradně z družice Astra 19,2° východně a za zmínku stojí jen příjem ve střední Evropě. Pro příjem je nutný zvláštní tuner ADR, který je samostatnou součástí analogového satelitního přijímače. Receiver ADR je možné získat už jen použitý. Digitální satelitní set-top-box není možné upravit pro příjem ADR.

Zájemce o příjem německých veřejnoprávních stanic už ale dnes není odkázán na ADR, protože téměř všechny rozhlasové kanály ARD jsou k dispozici - od veletrhu IFA 2005 - i v systému DVB-Audio. V platformě ADR je aktuálně zastoupeno ještě 57 stanic. Při příjmu programů je třeba vycházet z toho, že ukončení analogového satelitního vysílání (nejpozději v roce 2010) bude znamenat také konec ADR.


Foto: Satelitní uplink rozhlasových stanic sítě WRN v Bratislavě - foto archiv redakce satCentrum


S využitím zdroje: SatundKabel.de, 25.2.2007, volně upraveno a doplněno.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 3   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
28.02.2007 • TRADE and TECHNOLOGY zveřejnila aktuální ceník placených programů, platný od 1.3.2007
28.02.2007 • Společnost Gital, s.r.o. rozšiřuje svoji nabídku předplatného pro příjem programu Galaxie sport [ 1 ]
26.02.2007 • arena s novou identifikací v paketu PREMIERE
23.02.2007 • NONSTOP KINO a FILM BOX dnes večer přechází na Astře 1D do normálního vysílacího režimu [ 38 ]
23.02.2007 • NHL na Galaxii sport - březen 2007 [ 3 ]
23.02.2007 • Fotbal na Galaxii sport v březnu 2007

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  DRM 

02.03.2007 21:40 • Robert
Osobne by som najviac uvital DRM. Dufam, ze sa tento system este presadi. Klasicke AM rozsahy poskytuju vyhodu pokrytia velkeho uzemia jednym vysielacom a prave DRM je sposob, ako tymto uz asi umierajucim rozhlasovym pasmam vdychnut novy zivot.
 
 
  Možná by to chtělo dodatek, že ... 

28.02.2007 11:09 • anonym
Možná by to chtělo dodatek, že už WorldSpace už nelze objednat pro "West Beam" - t.j náš region. Pro tento region by měl být spuštěn závěrem roku právě S-DAB, jako plnohodnotná náhrada. V Ostatních regionech bude WorldSpace prozatím pokračovat.
 
 
  Analogového satelitu 

28.02.2007 10:16 • Sam
... stejně jako klasických rozhlasových krátkých, středních a dlouhých vln mi bude líto. Už to nebude stejné, jako když v šumu, pípání a kvílení nejrůznějších rušiček člověk naladil nějakou vzdálenou stanici... nakonec to není zase tak dlouho, co jsme nazvdory snahám československých rušiček dost úspěšně chytali na KV Svobodnou Evropu, DW, BBC nebo Hlas Ameriky
A digitální satelit? Ta "kvalita", co dnes předvádí české společnosti třeba na Astře 23.5°E, to je hrůza a ani zdaleka se nevyrovná analogu. Ale to už není o technologii, ale tuposti a nenažranosti provozovatelů.
 
 
Celkový počet komentářů: 3 / zobrazují se: 1 ... 3

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist