Marketing, reklama i trolling - Déčko otevře nová témata
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 11.03.2016

Dětský kanál České televize se bude v nových vzdělávacích pořadech věnovat fenoménům současné společnosti. Pirátské vysílání se každý týden zaměří na posilování mediální gramotnosti a pořad Nauč tetu na netu na bezpečnost on-line prostředí.


„Déčko dnes oslovuje více než čtvrtinu českých dětí, má velký potenciál, ale i velkou zodpovědnost. Vzdělávací pořady proto tvoří silný základ jeho programu. A jakkoli můžeme v této oblasti navazovat na mnohaletou tradici televizních edukačních formátů, musíme s tím, jak se proměňuje společnost, neustále oslovovat nové autory, hledat nové přístupy i nový jazyk, jak o tématech zásadních pro dnešní děti mluvit,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Právě média a internet znají starší děti z uživatelské stránky dokonale, mnohdy lépe než jejich rodiče, méně už se ale orientují v tom, na jakých principech fungují. Cílem nových pořadů pak není poučovat je o tom, co mají a nemají dělat, ale spíše v nich vzbudit zdravou zvědavost a chuť zajímat se o věci hlouběji.“

Po pořadu Dva3, který se věnoval využití kreativních her, nebo ekologickém vzdělávání v sérii Zachraňme Zemi se Déčko začne od dubna věnovat i světu médií. Jeho program přeruší každé úterní odpoledne Pirátské vysílání. Pořad pro ČT :D natáčejí, ve spolupráci s mediálními odborníky v čele s Jaroslavem Volkem z Masarykovy univerzity, hned tři režiséři, Jan Bártek, Karolína Zalabáková a Ladislav Cmíral. Tématy Pirátského vysílání se stanou reklama, marketing, mediální stereotypy, komunikace na internetu nebo počítačové hraní. „Důležitým tématem bude v i sama televize, která zůstává stále dominantním mediem, jež má vliv na naše kolektivní představy,“ říká dramaturg pořadu Dušan Mulíček a dodává. „Chtěli bychom děti přimět k tomu, aby samy přemýšlely a nastavily si od medií zdravě kritický odstup. Na ploše čtrnáctiminutového pořadu tak dané téma vždy otevřeme, zpracujeme, ale nevytváříme vysílání v mentorském duchu.“

Další novinkou ČT :D, která bude do vysílání uvedena už v polovině března, je pořad Nauč tetu na netu, který se zaměří na digitální gramotnost, a tedy témata, jako je bezpečnost a soukromí na internetu, důvěryhodnost obsahu, osobní a autorská práva nebo šikana a trolling. Hrdinou pořadu se stane třináctiletý internetový expert Ondřej, který se tak trochu za trest ocitá na venkově u své staromódní tety. Jejich světy jsou naprosto rozdílné. Ondřej je pohlcen novými médii, teta je dáma, která si umí poradit v mnoha situacích, ale digitální prostředí je pro ni velkou neznámou. Vzájemně se mohou mnohému přiučit.

„Je velmi dobře, že Česká televize vyvíjí pořady, které pomohou dětem i rodičům přemýšlet o tom, jak žijeme s médii, zvažovat, co nám média nabízejí a co nám třeba i berou,“ říká Radim Wolák, teoretik mediální gramotnosti a mediální výchovy z Katedry mediálních studií a žurnalistiky FSV UK, a dodává: „Vytvořit v médiích pořad o médiích není vůbec snadné, udělat jej tak, aby se nesnažil děti poučovat, ale přitom nezůstal na povrchu, aby otevíral důležité otázky a děti jej přijaly za svůj, to je umění, tedy se velmi těším na výsledek.“ Radim Wolák je zároveň členem odborného panelu ČT :D Déčkolegium.


Logohrátky

V dubnu se ve vysílání ČT :D objeví také nový vzdělávací pořad zaměřený na řečové dovednosti menších dětí. Poradí s nácvikem správného dýchání, výslovnosti a práce s hlasem pod dohledem profesionální logopedky. Princip hry, na kterém pořad stojí, se opírá o jednoduché zábavné animace.


Nové vzdělávací pořady na Déčku:

Nauč tetu na netu – od 14. 3. 2016
Pirátské vysílání – od 5. 4. 2016
Logohrátky – od 5. 4. 2016


Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/22938/marketing-reklama-i-trolling-decko-otevre-nova-temata/